Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:44 | 12/09/2021

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά στην συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης – ΔΕΘ 2021, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την προκλητικότητα της Τουρκίας και τις δηλώσεις τόσο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και του Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός αναφορικά με το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν σε λίγες ημέρες, στην επικείμενη συνεδρίαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και για τα σημεία τριβής ή συμφωνίας με την τουρκική πλευρά, ενώ εξαπέλυσε «επίθεση» κατά των κυκλωμάτων διακινητών προσφύγων, υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στα τέλη του μηνός, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς όπως ο ίδιος γνωρίζει δεν συνάδουν τα χρονοδιαγράμματα τους και άρα δεν θα βρίσκονται την ίδια χρονική περίοδο στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η ελληνική πολιτική στα ελληνοτουρκικά ζητήματα είναι ξεκάθαρα, ενώ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι αναφαίρετοκαι αδιαπραγμάτευτο από την πατρίδα μας.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι το 2021 είχε και ένα θετικό στοιχεία, καθώς η κατάσταση ήταν πιο ήρεμη με λιγότερες εντάσεις, συγκριτικά με το 2020, ενώ υπήρξαν σημεία σύγκλισης και συνεννόησης με την Τουρκία στα ζητήματα του προσφυγικού, αφού όπως είπε ο ίδιος: «Η Τουρκία γνωρίζει ότι φυλάσσουμε αποτελεσματικά τα σύνορα μας και εκτιμώ ότι επί τούτου υπάρχει μια βασική συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας- Ευρώπης.

Θα σπάσω, θα τσακίσω τα κυκλώματα διακινητών

Σε επόμενη, νέα ερώτηση αναφορικά με τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν και τα μεταναστευτικά κύματα, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα συμφέροντα με την Τουρκία είναι ευθυγραμμισμένα, η Ελλάδα υιοθετεί μια στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων, με τα αποτελέσματα να είναι ορατά, σημειώνοντας τρομακτική μείωση των ροών σε σχεση με το 2020, αυξάνοντας παράλληλα τα ποσοστά διάσωσης των ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα.

Στο σημείο αυτό, ο Πρωθυπουργός είπε όμως ότι θα σπάσει και θα τσακίσει τα κυκλώματα διακινητών, στη συνέχεια ευχαρίστησε τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις για το έργο και την αδιάλειπτη υπηρεσία τους, υπογραμμίζοντας ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να τους ενισχύσουν σε εξοπλισμό, για να φυλάνε πιο αποτελεσματικά τα ελληνικά σύνορα, που είναι και ευρωπαϊκά.

www.onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis