Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:20 | 06/01/2020

Τεχνογνωσία από τη Γαλλία προτίθεται να εισαγάγει η Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να υλοποιήσει την κυβερνητική εξαγγελία για χρήση καμερών από αστυνομικούς των ΜΑΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», Ελληνες αστυνομικοί θα ταξιδέψουν στο Παρίσι προκειμένου να ενημερωθούν από Γάλλους συναδέλφους τους για τον τρόπο που εκείνοι εφαρμόζουν το μέτρο της βιντεοσκόπησης διαδηλώσεων και επεισοδίων.

Στον απόηχο των καταγγελιών για υπερβολική χρήση βίας από άνδρες των ΜΑΤ, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε την αναγραφή των διακριτικών στα κράνη των αστυνομικών και τη χρήση καμερών από τους επικεφαλής των διμοιριών. Ως προς το πρώτο σκέλος της εξαγγελίας, την 22α Δεκεμβρίου, το αρχηγείο επανέφερε σε ισχύ παλαιότερη διαταγή που υποχρεώνει τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης να αναγράφουν στα κράνη τον αριθμό μητρώου τους.

Τη διαταγή είχε αρχικά εκδώσει τον Ιανουάριο του 2010 η ηγεσία του Σώματος, σε συνεννόηση με τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που βρισκόταν και τότε στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Είχε τίτλο «Στολή αστυνομικού προσωπικού» και ανέφερε επί λέξει ότι «καθιερώνεται ειδικός διακριτικός αριθμός δηλωτικός ταυτότητας για τους αστυνομικούς που υπηρετούν στις Υποδιευθύνσεις Αποκατάστασης Τάξης, ο οποίος αποτυπώνεται επί του κράνους τους. Ο αριθμός αυτός αποτελεί συνδυασμό του αριθμού της διμοιρίας στην οποία ανήκουν και του αύξοντος αριθμού που αντιστοιχεί σε κάθε αστυνομικό της και φέρεται πλέον υποχρεωτικά».

Πώς θα εφαρμοστεί

Αντίθετα, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει το μέτρο της χρήσης κάμερας από τους αστυνομικούς. Τη σχετική πρόταση διατύπωσε πρώτη η Eνωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης με το επιχείρημα ότι «με τη μέθοδο αυτή, θα υπάρχει ακριβής αποτύπωση των πραγματικών περιστατικών και θα σταματήσει η προβολή αποσπασματικών εικόνων που ερμηνεύονται κατά το δοκούν, συντηρώντας έναν άδικο αστικό μύθο εις βάρος μας». Αναζητώντας «καλές πρακτικές» Eλληνες αστυνομικοί αποφάσισαν να ταξιδέψουν τις επόμενες ημέρες στη Γαλλία προκειμένου να ενημερωθούν για τον τρόπο που η τοπική αστυνομία εφαρμόζει το σχετικό μέτρο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ήδη από το 2017 εφοδίασε με μικροκάμερες τους αστυνομικούς των ένοπλων μονάδων της, ενώ σε παρόμοια απόφαση υποχρεώθηκε και η γαλλική αστυνομία έπειτα από καταγγελίες των «Κίτρινων Γιλέκων» για ανεξέλεγκτη χρήση πλαστικών σφαιρών από τα γαλλικά ΜΑΤ (CRS) κατά διαδηλωτών.

Τι εφαρμόζεται εκεί; Οι αστυνομικοί έχουν στο πέτο τους μικροκάμερα, ενώ ένα μέλος της διμοιρίας είναι επιφορτισμένο με τη βιντεοσκόπηση της αστυνομικής επιχείρησης χρησιμοποιώντας συχνά κάμερα τοποθετημένη σε κοντάρι προκειμένου με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίζει πανοραμική λήψη της σκηνής. Την ίδια στιγμή, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στο φύλλο της 24ης Δεκεμβρίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προτίθεται να καταθέσει τροπολογία με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους υπαλλήλους του Συνηγόρου του Πολίτη να διεξάγουν σε βάθος έρευνες και ανακρίσεις για περιστατικά βασανιστηρίων, άσκοπης χρήσης όπλων, σωματικής βίας και ρατσιστικής συμπεριφοράς από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Τα πορίσματα των ερευνών θα υποβάλλονται στην Αστυνομία. Η τροπολογία έχει συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Ερευνα και Τεχνολογία

Δική της υπηρεσία Ερευνας και Τεχνολογίας πρόκειται να αποκτήσει η Ελληνική Αστυνομία. Σε αυτή την απόφαση κατέληξε πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να καλύψει την ανάγκη για χρήση νέων τεχνολογιών από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από μερικά εικοσιτετράωρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε εντολή στα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών του αρχηγείου να δημιουργήσουν ξεχωριστή υπηρεσία, επιφορτισμένη να καταγράφει τις τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της ασφάλειας και –ει δυνατόν– να αναπτύσσει τα δικά της «προϊόντα» και λύσεις.

Φιλοδοξία των επιτελών της Κατεχάκη είναι η νέα υπηρεσία να απορροφήσει στελέχη της Αστυνομίας με κατάρτιση σε θέματα νέων τεχνολογιών. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία διατυπώθηκε μόλις προ ημερών και αναμένεται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Παρόμοια αποστολή έχει και το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας που λειτουργεί υπό την ομπρέλα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Πηγή: kathimerini.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όταν «συνδικαλιστικά» έχεις αναθέσει πλέον την επίλυση αιτημάτων στην «ευχή» και την «ελπίδα»!!!


Policenet.gr © | 2022 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis