Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:33 | 25/11/2015

Το έγγραφο που ακολουθεί εστάλη στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας

 

Κύριε Αρχηγέ,

   όσον αφορά το αντικείμενο του ανωτέρω θέματος, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι όπως προκύπτει από μελέτες και στατιστική επεξεργασία  που έχουν πραγματοποιήσει ανεξάρτητες αρχές και συγκεκριμένα « Ο Συνήγορός του πολίτη όπως αυτός καθιερώνεται βάση Ν.3094/2003», διαπίστωσαν ότι σχεδόν το σύνολο των φακέλων που αφορούν μεταφορά των Ψυχικά ασθενών πραγματοποιείται από το προσωπικό και τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Καθόσον γνωρίζουμε σε ολόκληρο το φάσμα νόμων και διατάξεων που αφορούν τα καθήκοντα του Αστυνομικού προσωπικού, δεν υπάρχει ρητή και σαφής πρόβλεψη για την υποχρέωση μεταφοράς και τον τρόπο μεταχείρισης των  διακομιζομένων ασθενών για ακούσια  εξέταση ή νοσηλεία σε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο από το προσωπικό και τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Η ανωτέρω πρακτική στηρίζεται στο γεγονός, ότι η μεταφορά των ασθενών γίνεται κατόπιν παραγγελίας του κ. Εισαγγελέα και απευθύνεται προς τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα και όχι προς το Ε.Κ.Α.Β το οποίο βάση νόμων και Υπουργικών αποφάσεων ευθύνεται για την διακομιδή  των ασθενών σε Ψυχιατρική κλινική ή Νοσοκομείο.

Η συγκεκριμένη αυτή αντιμετώπιση των Ψυχασθενών «ως επικίνδυνων για την δημόσια τάξη και ασφάλεια» εκδηλώνεται με την μεταγωγή τους με περιπολικά οχήματα ή Αστυνομικές κλούβες και σαφώς συνοδεία Αστυνομικών Υπαλλήλων οι οποίοι από τον ρόλο τους και μόνο είναι αναρμόδιοι τόσο στο να διακομίζουν ασθενείς όσο και να τους  περιθάλπουν.

Συνεπώς ελλοχεύει  ο κίνδυνος οι ανωτέρω Ψυχικά ασθενείς να παρουσιάσουν υποτροπές Παθολογικές –Ψυχικές κατά την διάρκεια της μεταγωγής-διακομιδής με αποτέλεσμα οι Αστυνομικοί συνοδοί- διακομιστές να μην έχουν τις στοιχειώδης  γνώσεις καθώς και τα κατάλληλα μέσα  περίθαλψης ή ακόμη ειδικευμένες γνώσεις ανάνηψης των ασθενών εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Άρα  διαφαίνεται ότι οι ανωτέρω Αστυνομικοί  είναι εν δυνάμει κατηγορούμενοι σε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη της μεταγωγής – διακομιδής του Ψυχικά ασθενούς ατόμου.

Πολλές φορές λόγω της δυσκολίας της διακομιδής-μεταγωγής, οι συνάδελφοι μας αναγκάζονται να  δεσμεύουν τον Ψυχικά ασθενή με χειροπέδες όπου  στην θέα του ένστολου  τα ανωτέρω άτομα δεν είναι συνεργάσιμα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να  επιτείνεται η ταραχή τους και πιθανόν να επιδεινώνεται και  η κατάσταση της υγείας τους.

Η συνήθης πρακτική η οποία πλέον τείνει  να παγιωθεί είναι ότι για παράδειγμα από το Α.Τ Αγρινίου οι συνάδελφοι μας, αποκλειστικά μόνοι μεταγάγουν-διακομίζουν με περιπολικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ Ψυχικά ασθενή άτομα τα οποία τα  μεταφέρουν είτε στην Ψυχιατρική κλινική του Ρίου ,είτε του Ψ.Ν.Α (Δαφνί) είτε στο Δρομοκαϊτειου με ότι αυτό συνεπάγεται λόγο της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης για τις συνθήκες ασφάλειας της μεταγωγής, τόσο για τους συναδέλφους μας όσο και για τους Ψυχικά ασθενής.

Είναι απολύτως σαφές ότι η  ενεργοποίηση του Π.Δ 141/91 άρθρο 147 σχετικά περί δεσμεύσεως των ατόμων με χειροπέδες έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το άρθρο 96 του Ν.2071/92  όπου αναφέρει ρητά «ότι η μεταφορά πρέπει να διενεργείται υπό συνθήκες που να εξασφαλίζουν τον σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του ασθενή» άρα καθίσταται σαφές, ότι η μεταφορά-μεταγωγή-διακομιδή  του ασθενή θα πρέπει να γίνεται με ειδικό όχημα (Ασθενοφόρο) και με την συνοδεία νοσηλευτών και Αστυνομικών.

Κύριε Αρχηγέ

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, ώστε δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες στους Διοικητές των υπηρεσιών,  η μεταγωγή -συνοδεία –διακομιδή των Ψυχικά ασθενών ατόμων να γίνεται μόνο με ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β ή σε περίπτωση αδυναμίας αυτού, με ασθενοφόρο ιδιωτικής νοσηλευτικής κλινικής με ευθύνη των οικείων του και συνοδεία Αστυνομικών Υπαλλήλων εάν αυτή κρίνεται αναγκαία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ:

  1. κ. Εισαγγελέα πρωτοδικών Αγρινίου
  2. Δικηγορικό γραφείο νομικού εκπροσώπου Π.Ο.ΑΣ.Υ κ. ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ Χαράλαμπο.
  3. Δικηγορικό γραφείο νομικού συμβούλου Ε.Α.Υ. Ακαρνανίας κ. ΚΑΠΕΡΝΑΡΟ Βασίλειο
  4. ΓΕ.Π.Α.Δ.Δ.Ε
  5. Υπουργό Εσωτερικών και διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ Παναγιώτη
  6. Π.Ο.ΑΣ.Υ
  7. Δ.Α Ακαρνανίας
  8. προϊστάμενο Ε.Κ.Α.Β Αγρινίου
  9. Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου
  10. Όλα τα μέλη μας
  11.  Για το Διοικητικό Συμβούλιο

     
     

                    Ο                                                                            Ο

                                                                    

             Πρόεδρος                                                            Γενικός   Γραμματέας

     

    ΡΑΥΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Δημήτριος                                   ΚΩΣΤΑΚΗΣ  Αντώνιος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis