Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:59 | 10/03/2022

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση ενόπλων κοντά στην Πουέμπλα, στο κεντρικό Μεξικό, ανακοίνωσε η πολιτειακή κυβέρνηση στην τουριστική περιοχή που πλήττεται συγκριτικά λιγότερο από τη βία των καρτέλ των ναρκωτικών απ’ ό,τι αρκετές άλλες από τις 32 μεξικανικές πολιτείες.

Η επίθεση στην Ατλίσκο έγινε σε σπίτι όπου ήταν κρυμμένα ναρκωτικά, κατά τις αρχές.

Ο Μιγκέλ Μπαρμπόσα, ο κυβερνήτης στην Πουέμπλα, ανέφερε πως «έξι άνδρες και τρεις γυναίκες», που ζούσαν σε «συνοικία της μεσαίας τάξης», «εκτελέστηκαν».

«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία» της έρευνας, το οίκημα όπου διαπράχθηκε η επίθεση «ήταν σημείο πώλησης και διανομής ναρκωτικών», πρόσθεσε.

Αφού έφθασαν με ημιφορτηγά, ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι και άνοιξαν πυρ, κατά την μαρτυρία περίοικου που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Περίπου 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, η Πουέμπλα είναι περισσότερο γνωστή για τους προϊσπανικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Τσολούλα, το αποικιακού ρυθμού ιστορικό κέντρο της, καθώς το «μόλε» της, σάλτσα με βάση την πιπεριά και τη σοκολάτα.

Η σφαγή διαπράχθηκε προτού συμπληρωθούν δύο εβδομάδες από αυτή στη Μιτσοακάν (δυτικά).

Τουλάχιστον ένδεκα άνθρωποι εκτελέστηκαν την 28η Φεβρουαρίου σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ δύο αντίπαλων φραξιών καρτέλ των ναρκωτικών, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας.

Τα πτώματα των θυμάτων της σφαγής, που διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια της μητέρας του ενός, δεν έχουν βρεθεί.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τουλάχιστον 17 νεκρούς.

Ανώνυμο ερασιτεχνικό βίντεο, που συντάραξε μια χώρα κατά τα άλλα συνηθισμένη στην ακραία βία των συμμοριών, είναι το κύριο τεκμήριο της σφαγής, από πολυμελή ομάδα εκτελεστών, ανθρώπων που είχαν στηθεί στον τοίχο με τα χέρια στα κεφάλια.

Το Μεξικό σπαράσσεται εδώ και κάπου δεκαπέντε χρόνια από κύμα βίας με απολογισμό 340.000 νεκρούς και 100.000 αγνοούμενους, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς.

Η βία άρχισε να κλιμακώνεται όταν ο πρώην πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυξε τον πολύ αμφιλεγόμενο ολοκληρωτικό «πόλεμο» εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών, αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας. Ο σημερινός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δηλώνει πως προτιμά την πολιτική που συνοψίζει η φράση «αγκαλιές, όχι τουφεκίδια», όμως και αυτός έχει εμπιστευτεί στον στρατό την αντιμετώπιση των ισχυρών συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis