Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:01 | 03/12/2015

Ένταση προκάλεσε η παρουσίαση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., στην Κρήτη, ήδη από τις πρώτες αλλαγές που περιέγραψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου δημόσιας τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ενώπιον θεσμικών εκπροσώπων των αστυνομικών αλλά και τοπικών φορέων. 

Οι πρώτες αντιδράσεις καταγράφονται από δημάρχους, με το δήμαρχο Βιάννου μάλιστα να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής σε Σταθμό. Ο Π.Μπαριτάκης μάλιστα είχε ένα έντονο διάλογο με τον κ.Αναγνωστάκη, καλώντας τον μάλιστα να ... πει ο ίδιος τα πλάνα στους κατοίκους!

Η γενική "λογική" του Σχεδίου κινείται στην κατεύθυνση κατάργησης τμημάτων ή συγχωνεύσεων. Π.χ. το Αστυνομικό τμήμα Καστελλίου εντάσσεται στο Αστυνομικό Τμήμα Αρκαλοχωρίου και μετονομάζεται σε Α.Τ. Μινώα Πεδιάδος.

Στα Χανιά προβλέπεται η συγχώνευση του ΤΑΕ Χανίων με το ΤΑΕ Αποκορώνου, με έδρα τη Σούδα. Στα Χανιά προβλέπεται, ωστόσο, ίδρυση τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων, ενώ παράλληλα σε Ηράκλειο και Χανιά προτείνεται η ίδρυση αυτοτελών υπηρεσιών άμεσης δράσης.

Εκτός από το Α.Τ. Βιάννου, επίσης και το Α.Τ. Ανωγείων προτείνεται να μετατραπούν σε Σταθμούς, παραμένοντας πάντως η υπάρχουσα δύναμη. Η διευκρίνιση αυτή προκάλεσε, πάντως, ποικίλες αντιδράσεις, ενώ εκ των παρευρισκόμενων ακούστηκαν και σκωπτικά σχόλια, όπως ότι ... δεν υπάρχει δύναμη, παρα μόνο ... οι ταμπέλες!

Σοβαρή αλλαγή προτείνεται για όλα τα τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών, τα οποία σύμφωνα με το σχεδιασμό εντάσσονται στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας, ενδεχόμενο που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, ενώ σε ό,τι αφορά στα ΤΑΕ (για τα οποία πολλά ειπώθηκαν και πολλές πιέσεις ασκήθηκαν το προηγούμενο διάστημα) θα παραμείνουν ως υπηρεσίες, με μειωμένη όμως δύναμη. Στο Ηράκλειο η δύναμη θα αγγίζει τα 60 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι αστυνομικοί των ΤΑΕ θα απορρροφηθεί από ΟΠΚΕ.

Άλλη μία σοβαρή αλλαγή που φέρνει το προτεινόμενο σχέδιο είναι η αναβάθμιση του Α' Αστυνομικού Τμήματος σε ένα "υπερτμήμα" στο οποίο θα εντάσσεται και το Β' Αστυνομικό Τμήμα, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, ενώ αρμοδιότητα του υπερτμήματος θα είναι η εποπτεία όλης της πόλης του Ηρακλείου, των Αρχανών και άλλων περιοχών.

Β' Αστυνομικό Τμήμα θα υπάρχει, θα είναι όμως ... άλλο, αφού την ονομασία αυτή θα πάρει το Αστυνομικό τμήμα Αγίου Μύρωνα, με ευθύνη την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, τον Προφήτη Ηλία και χωριά του δήμου Ηρακλείου.

Το Α.Τ. Περιφέρειας θα μετονομαστεί σε Α.Τ. Μαλεβιζίου και θα εποπτεύει χωριά εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Μαλεβιζίου, κάτι που δε συνέβαινε ως σήμερα, καθώς παραδόξως το Α.Τ. Περιφέρειας που εδρεύει στο Γάζι, δεν έχει σήμερα αρμοδιότητα παρέμβασης στη συγκεκριμένη περιοχή.

 

Παράλληλα προτείνεται και η δημιουργία τμήματος Ομάδας Ειδικών Αποστολών (ΟΕΑ)

Οι αντιδράσεις είναι ήδη έντονες αφού εκτιμάται ότι οι προτεινόμενες αλλαγές διαμορφώθηκαν με οικονομίστικο κριτήριο και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και οι συνθήκες που οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν, καθημερινά, στην πράξη.

Πάντως όπως ο κ. Αναγνωστάκης τόνισε, πρόκειται για ένα προσχέδιο, και σε καμία περίπτωση οριστικό, ενώ η διαβούλευση θα συνεχιστεί ως τα τέλη Δεκέμβρη και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το Μάρτιο του 2016.

 

cretalive.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis