Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:24 | 26/07/2015

“Δεν βγαίνει με τίποτα”! Το πρόγραμμα “διάσωσης” που επέβαλλε η Γερμανία στην Ελλάδα μέσω της ΕΕ δεν οδηγεί πουθενά, Όπως και όλα τα προηγούμενα. Δεν το λέμε μόνο εμείς οι Έλληνες. Το φωνάζει όλος ο κόσμος και ειδικά όσοι έχουν σχέση και γνώσεις με την παγκόσμια οικονομία.

Ένας απ΄ αυτούς είναι ο J. Bradford DeLong καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και επιστημονικός συνεργάτης στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών. Διετέλεσε Αναπληρωτής Βοηθός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Clinton.

Αρθρογραφώντας στο project syndicate γράφει τα αυτονόητα για όλους τους άλλους πλην των Γερμανών.

Ξεκινώντας το άρθρο του υπενθυμίζει την μεγάλη κρίση του 1930 ,γράφοντας ότι ήλπιζε πως αυτή η κρίση θα είχε δώσει ένα καλό μάθημα σ΄ όσους σήμερα καλούνται να διαχειριστούν την ευρωπαϊκή-ελληνική κρίση, Παραδέχεται ότι έκανε λάθος. Κι όχι μόνο αυτό. Ανησυχεί ότι οι ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος με πολύ πιο βίαιο τρόπο.

Γράφει:

“Όταν η ελληνική κρίση χρέους ξέσπασε το 2010, πίστευα ότι τα διδάγματα της ιστορίας ήταν τόσο προφανή και ότι ο δρόμος προς μια λύση θα ήταν απλός. Η λογική ήταν σαφής. Αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της ευρωζώνης, η καλύτερη επιλογή θα ήταν η στάση πληρωμών και η αναδιάρθρωση του χρέους της, με υποτίμηση του νομίσματος της. Όμως, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήθελε την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης (που θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για την Ευρώπη), θα έπρεπε να προσφέρουν αρκετή βοήθεια, υποστήριξη, ελάφρυνση χρέους, καθώς και βοήθεια σχετικά με τις πληρωμές για την αντιστάθμιση τυχόν πλεονεκτήματων που θα μπορούσε να κερδίσει από την έξοδο από τη νομισματική ένωση.

Αντ 'αυτού, οι πιστωτές της Ελλάδας επέλεξαν “να σφίξουν τις βίδες”. Αποτέλεσμα η Ελλάδα είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα σήμερα, σε σχέση με το πως θα ήταν αν είχε εγκαταλείψει το ευρώ το 2010. Η Ισλανδία, η οποία επλήγη από την οικονομική κρίση το 2008, είναι το αντίθετο παράδειγμα. Η Ελλάδα παραμένει βυθισμένη στην κατάθλιψη και η Ισλανδία - η οποία δεν είναι στην ευρωζώνη - έχει ουσιαστικά ανακάμψει.

Διαβάστε περισσότερα στο onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis