Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
11:20 | 15/11/2014

 

Eισαγγελείς, ειδικοί ανακριτές και υπάλληλοι που προσφέρουν υπηρεσίες σε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην πάταξη της διαφθοράς θα αποτελέσουν τους μαθητές σε πολύμηνη εκπαίδευση, που θα διαρκέσει 18 μήνες, στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς, επίτιμος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, ο οποίος έχει ταχθεί επικεφαλής της προσπάθειας που καταβάλλεται για τον περιορισμό φαινομένων διαφθοράς, συντονίζει, κατά πληροφορίες, το όλο εγχείρημα, που στοχεύει στην εκπαίδευση όλων των κρατικών λειτουργών προκειμένου οι προσπάθειες κατά της διαφθοράς να είναι επιτυχημένες.

Το σχετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον κ. Τέντε στους εκπροσώπους του ΟΑΣΑ και του ΟΗΕ κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη χώρα μας, όπου και αξιολόγησαν τις ενέργειες της ελληνικής πολιτείας προκειμένου να συντάξουν την έκθεσή τους.

Η Ελλάδα, η οποία για χρόνια «φιγουράρει» σε υψηλές θέσεις στον μακρύ κατάλογο διαφθοράς, κυρίως στο Δημόσιο, εμφανίζεται να έχει κάνει σημαντικά βήματα, κάτι που τονίστηκε και κατά τη φετινή αξιολόγηση, ενώ παράλληλα συγκροτείται εθνικό σχέδιο με επιτελικό μηχανισμό προκειμένου να αποφεύγονται άσκοπες και διπλές έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς από διαφόρους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, που έχει ήδη εκπονηθεί, συγκροτείται Μηχανισμός κατά της Διαθφοράς, που υπάγεται στον αρμόδιο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον οποίο μετέχουν: εισαγγελείς Διαφοράς, οικονομικοί εισαγγελείς, Οικονομική Αστυνομία, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ και άλλες αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Στόχος του Εθνικού Συντονιστή Διαφθοράς, η θεσμοθέτηση του οποίου ανέβασε ήδη τη χώρα μας 14 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη για τη διαφθορά, βελτιώνοντας κατά πολύ την εικόνα της, είναι οι σχετικές έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς να γίνονται συντονισμένα, αποτελεσματικά και χωρίς αλληλοκαλύψεις από διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες και πρωτίστως να εφαρμόζεται –σε κάθε περίπτωση– η ειδική νομοθεσία.

Διαφθορά αλλοδαπών

Εμφαση ήδη δίδεται στην πάταξη όχι μόνον της εγχώριας διαφθοράς, για την οποία έχουν ήδη σημειωθεί βήματα τα τελευταία χρόνια, αλλά και της διαφθοράς αλλοδαπών, στην οποία ο ΟΑΣΑ προσδίδει ιδιαίτερη σημασία.

Οι ελλείψεις και τα κενά που υπάρχουν τόσο σε νομοθετικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο επιχειρείται να καλυφθούν, ενώ κρίσιμο θεωρείται από τους διεθνείς αξιολογητές, το θέμα των αδυναμιών που υπάρχουν στη συλλογή και την επεξεργασία στατιστικών δεδομένων στη χώρα μας σχετικώς με τις υποθέσεις διαφθοράς.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Εθνικός Συντονιστής βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αξιοποιηθούν τα εξελιγμένα πληροφορικά συστήματα συλλογής των δεδομένων, ώστε διακριτά και ξεχωριστά να αποτυπώνεται η εικόνα των εγκλημάτων διαφθοράς ανά την επικράτεια.

Για την ευχερέστερη κατάταξή τους ο κ. Τέντες εκπόνησε πλήρη κατάλογο όλων των αξιόποινων πράξεων που κατατάσσονται στα εγκλήματα διαφθοράς, σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις και τα διεθνώς ισχύοντα.

Ενδεικτικό, πάντως, του ενδιαφέροντος του ΟΑΣΑ για τη διαφθορά στη χώρα μας είναι το γεγονός ότι προσδίδεται από τους αξιολογητές του ξεχωριστή σημασία στη διαφθορά και στην ποινική αντιμετώπιση των κυβερνητικών αξιωματούχων, με έμφαση τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πολυσυζητημένο νομοθετικό πλαίσιο για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και την πρακτική εφαρμογή των ρυθμίσεων για τη βουλευτική ασυλία. Και οι δύο αυτοί νομοθετικοί πυλώνες ανήκουν στα κεντρικά θέματα της εξαγγελθείσας συνταγματικής αναθεώρησης.

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis