Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:39 | 22/01/2024

Γράφει ο Λάμπρος Δημητρέλος

Όταν οι αστυνομικοί κινούνται ή πρέπει να επιχειρήσουν σε στενούς χώρους, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να παραβιαστεί ο 3ος διεθνής κανόνας ασφαλείας πυροβόλων όπλων, γνωστός ως "ασφαλής κατεύθυνση κάννης".

Για να αποφευχθεί αυτό χρησιμοποιούνται διάφορες θέσεις ασφαλούς ετοιμότητας, όπου το όπλο χειρός παραμένει μεν εκτός θήκης, πλην όμως η κάννη δεν περιγράφει το σώμα του χειριστή ή άλλου αστυνομικού.

Μια τέτοια θέση ετοιμότητας, είναι και η επονομαζόμενη "SUL", την οποία τυποποίησαν το 1997 οι Max Joseph και Alan Brosnan, διδάσκοντας C.Q.B. στη βραζιλιάνικη ακαδημία T.E.E.S. (Tactical Explosive Entry School).

Η λέξη "SUL", κυριολεκτικά σημαίνει "Νότια" στην πορτογαλική γλώσσα (υπονοώντας οτι η κάννη του όπλου "κοιτάζει" πάντα προς τον Νότο, ήτοι προς τα κάτω, στο έδαφος)!

Στην παραπάνω εικόνα, οι δύο operator εκτελούν «πυρ και κίνηση».

Ο "1" ασφαλίζει, φτιάχνει βάση πυρός υπό κάλυψη και στη συνέχεια ο "2" κινείται (με απόλυτη επίγνωση κάννης, έχοντας το πιστόλι του σε θέση ετοιμότητας "SUL") προς τη θέση του "1" και την κάλυψη, ώστε να ανασυγκροτηθούν και από εκεί να εκτελέσουν το επόμενο άλμα του «πυρ και κίνηση», πάλι εναλλάξ.

Προσέξτε πως κατά την κίνηση του "2", το δάχτυλό του παραμένει συνεχώς "πεντακάθαρα" εκτός σκανδάλης και η κάννη του δε "γράφει" τίποτε άλλο εκτός από τη… «Νότια» (SUL) ασφαλή κατεύθυνση του εδάφους.

Βιβλιογραφία - Πηγές:

- Sul position revisited της Hendonpub

- Wikipedia, the free encyclopedia

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis