Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:44 | 28/12/2021

Άρθρο της Κατερίνας Γαλανού στην ιστοσελίδα  liberal.gr

Έχοντας ταξιδέψει, κι εγώ δεν ξέρω πόσες φορές, παραμονή και ανήμερα εορτών στην εθνική οδό, ομολογώ ότι το θέαμα που αντίκρισα την παραμονή των Χριστουγέννων στην Αθηνών - Λαμίας ήταν εξωγήινο! Δεν υπήρξε ούτε ένας «μάγκας» στη Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης. Δεν κόλλησε κανείς στον προφυλακτήρα μου να μου «παίζει» τα φώτα για να καβαλήσω τον μπροστινό. Ένας δρόμος γεμάτος αυτοκίνητα και οδηγούς «Παναγίτσες»!

Δεν συνέβαλε σε αυτό ούτε το πνεύμα των Χριστουγέννων, ούτε κάποιο θαύμα που συνέβη ταυτοχρόνως στους εκατοντάδες οδηγούς που συμπέσαμε να οδηγούμε την ίδια ώρα,

Ο λόγος ήταν μια «βροχή» περιπολικών!

Ομάδες δύο - τριών οχημάτων της αστυνομίας, με αναμμένους φάρους, χωρίς σειρήνες έκαναν την εμφάνισή τους, με χρονική απόσταση λίγων λεπτών.

Ήταν τόσα πολλά και περνούσαν με τέτοια συχνότητα, που οι οδηγοί κοιτούσαμε ο ένας τον άλλο με απορία, τι μπορεί να συμβαίνει παρακάτω.

Άμα τη εμφανίσει, ασυναίσθητα το δεξί ποδαράκι σηκώνεται από το γκάζι, οι προσπεράσεις ... μαχαίρι, και η τάξη στο δρόμο ήταν αδιανόητη.

Από τα διόδια των Αφιδνών όταν τα περιπολικά άρχισαν να εμφανίζονται πίσω μας, πλάι μας και μπροστά μας φτάσαμε μέχρι τα Καμένα Βούρλα σε χορογραφία.

Κάπου εκεί μας τελείωσαν τα περιπολικά και η αταξία επήλθε αλλά σαφώς μικρότερη.

Η οδηγική συμπεριφορά εκατοντάδων οδηγών, δικαίωσε ένα εξαιρετικό άρθρο του ομότιμου καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Θεόδωρου Λιανού όπου με απλό τρόπο συνέδεε μια βασική αρχή της οικονομικής θεωρίας με την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα. Σύμφωνα με τον καθηγητή οι εν δυνάμει παράνομοι αποθαρρύνονται ή οδηγούνται στην παρανομία κάνοντας μια στάθμιση κόστους και οφέλους. Εκείνος έδωσε το παράδειγμα ενός διαρρήκτη που σκέφτεται αν θα διαρρήξει μια μονοκατοικία για να καταλήξει στο συμπέρασμα «είναι φανερό ότι όσο αυξάνει η πιθανότητα σύλληψης και η ποινή, η τιμωρία, τόσο περισσότερο αποθαρρύνονται οι παράνομες πράξεις». Αυτό δεν κάναμε και όλοι εμείς οι οδηγοί; Σταθμίσαμε την αυξημένη πιθανότητα, ένα από τα δεκάδες περιπολικά, να μας τσιμπήσει πάνω στην παράβαση και επιλέξαμε να μην την κάνουμε!

Η καλύτερη αστυνόμευση και η βεβαιότητα επιβολής μιας αυστηρής ποινής, λέει ο καθηγητής είναι συνταγή αντιμετώπισης της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας. Με την εξαιρετική υποσημείωση του πως «η ανοχή του κακού έχει υπερβεί τα όρια που επιτρέπει ο πολιτισμός».

Η απορία για τα δεκάδες περιπολικά που ξεχύθηκαν στην εθνική, λύθηκε μέσω του ρεπορτάζ. Επρόκειτο για τα ολοκαίνουργια οχήματα που παρέλαβε λίγα 24ωρα νωρίτερα η Ελληνική Αστυνομία. 113 νέα περιπολικά που θα καλύψουν τις ανάγκες της Άμεσης Δράσης σε Αττική και Θεσσαλονίκη και αγοράστηκαν με χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis