Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
23:14 | 11/09/2022

Τα γεωγραφικά "τετράγωνα" και "παραλληλόγραμμα" του εγκλήματος στο κέντρο της Αθήνας, αποτυπώνονται σε μία λέξη: ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΙΑ. Πίσω από αυτή τη λέξη κρύβεται η διπλή απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του δύο Τούρκων υπηκόων, κουρδικής καταγωγής στην Πλατεία Βάθη, και η δολοφονία του δράστη, 34 ώρες αργότερα στα Πετράλωνα.

Οι "φατρίες-φυλές" του εγκλήματος που ανθεί στα δημιουργημένα γκέτο της Αθήνας, ξεκαθαρίζουν αιματηρά και δολοφονικά τις διαφορές τους. Εκβιάζουν η μία την άλλη για τα "πόστα" διακίνησης ναρκωτικών, για την "πελατεία" παράτυπων μεταναστών, για την χορήγηση πλαστών εγγράφων, πώλησης λαθραίων τσιγάρων, ειδών παρεμπορίου, σημείων πορνείας ακόμη και για τα σημεία ληστειών του δρόμου ή διαρρήξεων αυτοκινήτων. Στην περίπτωση της ανθρωποκτονίας στα Πετράλωνα και της διπλής απόπειρας ανθρωποκτονίας που είχε προηγηθεί, τα κίνητρα φαίνεται να σχετίζονται με την "πελατεία" παράτυπων μεταναστών, την χορήγηση πλαστών εγγράφων και την διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Διαβάστε επίσης

Η νωχελική ή η όχι δραστική αστυνομική αντιμετώπιση έχει κλιμακώσει την κατάσταση, έχει αφήσει την δημιουργία ηγετικών ομάδων που απαιτούν ακόμη και "εκβιαστικά κόμιστρα" από τους πρωταγωνιστές υποομάδων. Όταν δεν υπάρχει συναίνεση-αποδοχή της "αρχηγίας-κυριαρχίας" εκδηλώνονται αιματηρές συμπλοκές, βίαιοι ξυλοδαρμοί διαπόμπευσης και δολοφονίες παραδειγματισμού!

Το "τετράγωνο" εγκληματικού πλουραλισμού

Το σημείο της διπλής απόπειρας ανθρωποκτονίας στην Πλατεία Βάθη βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο ενός γεωγραφικού τετραγώνου, όπου σύμφωνα με την χαρτογράφηση του εγκλήματος, και τα καθημερινά συμβάντα που καταγράφονται από τις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες, δρουν συγκεκριμένες εγκληματικές ομάδες.

Το γεωγραφικό στίγμα βρίσκεται ανάμεσα σε Ομόνοια, Μοναστηράκι, Κεραμεικό και Μεταξουργείο. Μερικές από τις οδούς όπου "βασιλεύουν" εγκληματογόνα στοιχεία είναι: Μενάνδρου, Γερανίου, Νικηφόρου, Σοφοκλέους, Αναξαγόρα, Ζήνωνος, Ακομινάτου, Κουμουνδούρου, Αγησιλάου, Κολοκυνθούς, Μ. Αλεξάνδρου, Κεραμεικού, Πλατεία Βάθη, Σατωβριάνδρου, Μάρνη.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., εκεί δρουν "φατρίες" που προέρχονται από το Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μαρόκο, Τουρκία και Αλγερία με ιδιαίτερα βίαιες συμπεριφορές.

Τα αδικήματα για τα οποία απασχολούν είναι διακίνηση ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων, ειδών παρεμπορίου, πορνεία, ληστείες του δρόμου, διακίνηση μεταναστών και πλαστών εγγράφων. Παράλληλα προβαίνουν σε βίαιες ληστρικές επιδρομές σε βάρος πεζών αλλά και οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών ακόμη και εν κινήσει τοποθετώντας ως εμπόδια από κάδους απορριμμάτων έως καφάσια! "Μάστιγα" στο ίδιο γεωγραφικό τετράγωνο είναι οι διαρρήξεις αυτοκινήτων, με τους δράστες να σπάνε τα τζάμια τους για να αποσπάσουν λίγα ευρώ, ηλεκτρονικές συσκευές ακόμη και ρούχα.

"Παραλληλόγραμμο" ναρκωτικών και αγοραίου έρωτα

Ένα ακόμη διευρυμένο γεωγραφικά "γκέτο", είναι το παραλληλόγραμμο που εκτείνεται από τις παράλληλες οδούς Γ’ Σεπτεμβρίου και Πατησίων. Σχεδόν σε όλες τις κάθετες οδούς και πλατείες "ανθούν" διαφορετικές συμμορίες και είδος εγκλήματος, όπως στις: Ιουλιανού, Χέυδεν, Ηπείρου, Αντωνιάδου, Βερανζέρου, Ιουλιανού, Δεριγνύ, Κοδριγκτώνος, Πιπίνου, Φυλής, Μηθύμνης, Λέλας Καραγιάννη, Πλ. Αμερικής, Πλ. Κολιάτσου, Πλ. Βικτωρίας, Πλ. Αγίου Παντελεήμονα, Πεδίο του Άρεως.

Οι εθνικότητες των εγκληματικών ομάδων, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., είναι από τη Νιγηρία, Σομαλία, Σιέρα Λεόνε, Ακτή Ελεφαντοστού, Αφγανιστάν, Αλγερία και Μαρόκο. Τα αδικήματα είναι κυρίως αυτά της διακίνησης ναρκωτικών, πλαστών εγγράφων, λαθραίων τσιγάρων και κυρίως η μαστροπεία.

Ομόνοια, Πλ. Βάθη, Άλσος Ευαγγελισμού, Καποδιστρίου, Πλατεία Αμερικής, Κάνιγγος, είναι μερικά χαρακτηριστικά σημεία όπου γίνεται αλισβερίσι μεταξύ τοξικομανών και εμπόρων ναρκωτικών. Εκτεταμένη διακίνηση παρατηρείται από Αφρικανούς στην οδό Φυλής. Πατησίων, Γ΄ Σεπτεμβρίου εδρεύουν οι μαστροποί, κυρίως αφρικανικής καταγωγής, όπου εξωθούν στην πορνεία συμπατριώτισσές τους, σε πολλές από τις κάθετες οδούς από την Σόλωνος έως και την Πλατεία Βικτωρίας.

Το "τετράγωνο" των Εξαρχείων

Το επόμενο εγκληματικό τετράγωνο, σύμφωνα με την αστυνομική χαρτογράφηση περικλείει συγκεκριμένες οδούς της περιοχής των Εξαρχείων.

Στις οδούς Τσαμαδού, Ζαΐμη, Μεθώνης, Δερβενίων, Βαλτετσίου, Αραχώβης, Στουρνάρη, Τζώρτζ και μερικές άλλες παρατηρήθηκε εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων με απόκρυψη σε φρεάτια, καφάο και ζαρντινιέρες, όπως επίσης κλοπές-ληστείες του δρόμου, διαρρήξεις αυτοκινήτων και δραστηριότητα κυκλωμάτων διακίνησης πλαστών εγγράφων. Οι συμμορίες αποτελούνται από Αλγερινούς, Μαροκινούς, Σύριους, Αλβανούς και Έλληνες. Έχουν εξαρθρωθεί συμμορίες, με πάνω από 20 μέλη από την Αλγερία και το Μαρόκο, οι οποίοι συνολικά είχαν συλληφθεί περισσότερες από 100 φορές!

Αύξηση του εγκλήματος στο κέντρο

Τους πρώτους 7 μήνες το 2022, στην Αθήνα παρατηρείται μια αύξηση στις ληστείες σε ποσοστό 7,8%, στις κλοπές διαρρήξεις 13,3%, οι ληστείες του δρόμου δηλαδή η αφαίρεση κινητών τηλεφώνων, τσαντών, μικρών χρηματικών ποσών ακόμη και ρουχισμού με απειλή έχουν αυξηθεί κατά 6,1%. Σε ποσοστό 14,7% έχουν αυξηθεί οι ληστρικές εισβολές σε σπίτια, ενώ περίπου 3% έχουν αυξηθεί οι ανθρωποκτονίες, απόπειρες και οι βιασμοί-αποπλανήσεις.

"Ξέρουμε τους δράστες των Πετραλώνων"

Τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, αναφορικά με το τελευταίο δολοφονικό ντελίριο φαίνεται να έχουν μια καλή πληροφόρηση για την προέλευση και ταυτότητα των δραστών της ανθρωποκτονίας του Κούρδου στα Πετράλωνα, οι οποίοι φαίνεται να προέρχονται από το περιβάλλον των δύο ανδρών που είχαν τραυματιστεί από το θύμα, 34 ώρες πριν, στην Πλατεία Βάθη.

Η "πελατεία" μεταναστών προς προώθηση από την Τουρκία στην χώρα μας και από εκεί στην Ευρώπη, φαίνεται πως ήταν η τελευταία αιτία των αιματηρών διαφωνιών ανάμεσα στις αντίπαλες εγκληματικές "φατρίες", Τούρκων υπηκόων, κουρδικής καταγωγής που δρουν στο κέντρο της Αθήνας. Σε αυτή την αφορμή προστίθενται και οι διαφορές για τα πόστα χορήγησης πλαστών εγγράφων στους ενδιαφερόμενους και για αυτά της διακίνησης ναρκωτικών, όπως επίσης και τα "αλληλοκαρφώματα" ανάμεσά τους.

Δεν είναι τυχαίο επισημαίνουν αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, πως ο κουρδικής καταγωγής άνδρας που δολοφονήθηκε στα Πετράλωνα, είχε στις τσέπες του 5.000 ευρώ, τα οποία προέρχονταν από εγκληματικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο των ερευνών, προέβησαν σε δύο κατ’ οίκων έρευνες, σε σημεία που φαίνεται να είχε δηλώσει ως τόπους διαμονής, το θύμα, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν είχε μόνιμη διαμονή, κάτι που το έκανε με επιλογή του, προκειμένου να αποφεύγει τον εντοπισμό του από τους "αντιπάλους" και τις αστυνομικές Αρχές. Φαίνεται πως ήταν τουλάχιστον 3 χρόνια στην Ελλάδα και το 2022 είχε συλληφθεί στο κέντρο της Αθήνας για διακίνηση ποσότητας ηρωίνης, με τα στοιχεία ταυτότητας Τούρκου υπηκόου, κουρδικής καταγωγής. Διαπίστωσαν ότι σε άλλες δύο επαφές του με τις διωκτικές Αρχές, είχε δηλώσει Βούλγαρος και Σύρος.

Οι αστυνομικοί από την κατάθεση που έλαβαν από τον 22χρονο που είχε τραυματιστεί στην πλάτη στο ύψος του λαιμού, ο οποίος αναγνώρισε στο πρόσωπο του θύματος των Πετραλώνων, τον δράστη της απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του ίδιου και του 27χρονου φίλου του, φαίνεται να επιβεβαίωσε κάποιες πληροφορίες που ήδη είχαν στην κατοχή τους οι αρμόδιοι αξιωματικοί, αναφορικά με τους πιθανούς δράστες της ανθρωποκτονίας στα Πετράλωνα.

Σε σχεδόν έναν χρόνο έχουν καταγραφεί μία ανθρωποκτονία και τρεις υποθέσεις με πολλαπλές απόπειρες ανθρωποκτονιών, που έχουν ως "πρωταγωνιστές" άτομα κουρδικής καταγωγής. Είχαν καταγραφεί δύο ακόμα περιστατικά το Φθινόπωρο του 2021, σε Πειραιά και Ανάβυσσο. Οι δύο προηγούμενες ένοπλες "μηνυματικές" επιθέσεις, κατά τις οποίες είχαν τραυματιστεί 5 άτομα, σημειώθηκαν το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου 2021 στην Ακτή Μουτσοπούλου στο Πασαλιμάνι και τη νύχτα της 6ης Οκτωβρίου, σε πολυτελή κατοικία Airbnb, στην Ανάβυσσο. "Πρωταγωνιστές" ήταν τα μέλη δύο αντίπαλων ομάδων, που επιχείρησαν να λύσουν τις οικονομικές τους διαφορές από τη διακίνηση μεταναστών και ναρκωτικών ουσιών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis