Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:13 | 14/03/2022

Την εβδομάδα που πέρασε ολοκληρώθηκαν οι ετήσιες τακτικές και έκτακτες κρίσεις των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων.

Με την ολοκλήρωση των κρίσεων κρίθηκαν ως ευδοκίμως τερματίσαντες και αποστρατεύτηκαν 107 αξιωματικοί: 73 στον Στρατό Ξηράς, 16 στο Πολεμικό Ναυτικό, 18 στην Πολεμική Αεροπορία και 1 των Κοινών Σωμάτων.

Ο μέσος όρος ηλικίας όσων αποστρατεύτηκαν είναι στα 54 έτη, δηλαδή θα συνταξιοδοτηθούν σε αρκετά πρώιμη ηλικία και οι ένοπλες δυνάμεις θα στερηθούν των υπηρεσιών τους. 

Γράφει ο Ευάγγελος Πνευματικός

Σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική όσοι αποστρατεύτηκαν θα προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, οι πρώιμες αποστρατείες θα κριθούν παράνομες, οι αξιωματικοί θα επανακριθούν σε μεταγενέστερο χρόνο και θα αποκατασταθούν βαθμολογικά και μισθολογικά. Δηλαδή σε διάστημα 3-4 χρόνων θα λάβουν όλες τις αποδοχές και βαθμούς σαν να βρισκόταν στην ενεργό υπηρεσία.

Οικονομικό όφελος δεν προκύπτει για το κράτος.

Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται πάνω από 20 χρόνια και είναι αποδεκτή τόσο από την εκτελεστική εξουσία (ΥΠΕΘΑ) όσο και από την δικαστική εξουσία (Διοικητικά δικαστήρια).

Το ερώτημα είναι γιατί δεν παρεμβαίνει επί 20 χρόνια η νομοθετική εξουσία και αφήνει να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο των παράνομων κρίσεων.

Η απάντηση που συνήθως δίνεται είναι ότι αυτή η πρακτική εφαρμόζεται για υπηρεσιακούς λόγους και για την εύρυθμη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων.

Με απλά λόγια αυτό είναι το κατεστημένο και τα στεγανά  των κρίσεων δεν παραβιάζονται.

Η έκπληξη ήρθε εφέτος από την ΠΑ και δεν αποστρατεύτηκε κανένας αξιωματικός βαθμού σμηνάρχου. Ουσιαστικά η ηγεσία ...

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα  militaire.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis