Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:05 | 29/02/2016

Το μέγεθος ενός προβλήματος που όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει, αλλά δεν είχε ποτέ ερευνηθεί το εύρος του, καταγράφηκε στην έρευνα του Onalert για τις κρίσεις. 

Η επιλογή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων συμβαδίζει με το “κοινό αίσθημα περί δικαίου”; Το πρόβλημα της παντελούς απουσίας κριτηρίων, δημιουργεί απόσταση ανάμεσα σε αυτό που ο κόσμος θεωρεί σημαντικό και σε αυτό που θεωρεί ότι γίνεται η επιλογή της ηγεσίας. Αν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επέλεγε ο καθένας είναι πολύ διαφορετικά από τα κριτήρια με τα οποία νομίζει ότι η κάθε ηγεσία έχει κάνει την επιλογή της, τότε αυτή η επιλογή είναι πολύ εύκολο να απονομιμοποιηθεί.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν στην έρευνα ήταν δυο:

  • Με ποια κριτήρια θα επιλέγατε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων;
  • Με ποια κριτήρια πιστεύετε ότι η εκάστοτε ηγεσία ή κυβέρνηση επιλέγει την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων;

Ουσιαστικά αναζητούσαμε τη διαφορά ανάμεσα στο επιθυμητό και στην αντίληψη που έχουμε για την πραγματικότητα.

Τα κριτήρια δεν ήταν υποχρεωτικό να επιλεγούν όλα, αλλά ήταν ελεύθερο να αξιολογηθούν από το κοινό το οποίο επέλεγε ορισμένα και όχι όλα.

Η μέτρηση έγινε με πενταβάθμια κλίμακα (5: πολύ σημαντικό έως 1: καθόλου σημαντικό). 

Το σημαντικότερο κριτήριο με βάση το οποίο θα έπρεπε να γίνεται η επιλογή είναι ηικανότητα διαχείρισης κρίσεων (πολύ σημαντικό: 93,9% των ερωτηθέντων) και ακολουθεί δεύτερο η ακεραιότητα του χαρακτήρα (πολύ σημαντικό: 93,3%).
Το λιγότερο σημαντικό κριτήριο με βάση το οποίο θα επέλεγαν είναι το να συνεργάζεται στενά με την πολιτική ηγεσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πίστη στο θεό και η εμφάνιση - παρουσιαστικό θεωρούνται για όσους απάντησαν το ερωτηματολόγιο σημαντικότερα κριτήρια από την τάση για ευπείθεια της ηγεσίας στους πολιτικούς. 

Αυτό το κριτήριο που οι ίδιοι οι ερωτώμενοι το θεωρούν ως το λιγότερο σημαντικό, δηλαδή «η δυνατότητα να συνεργάζεται στενά με την πολιτική ηγεσία» , πιστεύουν ότι είναι το σημαντικότερο κριτήριο με βάση το οποίο επιλέγεται η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (πολύ σημαντικό: 78%). . 
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον το 11,9% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το κριτήριο αυτό θα έπρεπε να είναι πολύ σημαντικό στην επιλογή της ηγεσίας. 

Και αυτό αν μη τι άλλο είναι ένα πρόβλημα στη δημόσια εικόνα που έχει γενικά η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και αναδεικνύεται ένα εν δυνάμει πρόβλημα στην εικόνα του θεσμού. 

Εύρημα

Σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι η μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα κριτήρια με βάση τα οποία οι ερωτώμενοι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να γίνονται οι κρίσεις και στα κριτήρια με βάση τα οποία πιστεύουν ότι γίνονται. 
Σε δεκατρία από τα δεκαπέντε κριτήρια η διαφορά που προκύπτει από τον πίνακα που ακολουθεί, είναι δυσθεώρητη. 

Σε όλα τα θετικά κριτήρια αξιολόγησης οι ερωτώμενοι αντιλαμβάνονται ότι η πραγματικότητα διαφέρει σημαντικά από αυτό που θεωρούν ως επιθυμητό.

Ερωτήματα

Τα ερωτήματα που θέτει αυτή η έρευνα είναι πολύ περισσότερο από αυτά που απαντάει και πρέπει να προβληματίζει τους ιθύνοντες. 
Ποιες είναι οι πρακτικές συνεπαγωγές από την αναντιστοιχία των κριτηρίων; Πως πρέπει να θεραπευτεί το πρόβλημα; 

Σε δύσκολες στιγμές για την χώρα, οποιαδήποτε σκιά για την πίστη των στρατιωτικών είναι ένα πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. 



Στο πινακάκι που ακολουθεί, δείτε τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα



 


Ποιοι απάντησαν

Απάντησαν στο ερωτηματολόγιο : 2702. 
Αξιωματικοί εν ενεργεία: 947 (35%)
Υπαξιωματικοί εν ενεργεία:534 (19,8%) 
Απόστρατοι: 531 (19,7%) 
Στελέχη Σωμάτων Ασφαλείας:81(3%), 
Πολίτες: 609 (22,5%)

Γράφει η ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ
onalert.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis