Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
10:31 | 26/09/2022

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τρίτη τόνισε ότι «ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε».

Συγκεκριμένα, ο Πέτρο πρότεινε αλλαγές στη νομοθεσία της χώρας του στο πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αλλαγές που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε νομιμοποίηση της κοκαΐνης, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Ιβάν Ντούκε.

Διαβάστε επίσης

Σε απάντηση στις δηλώσεις του Πέτρο, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ιβάν Ντούκε, είπε στο FOX News ότι «αν ο σημερινός πρόεδρος εγκαταλείψει τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη νομιμοποίησή τους, άρα και σε πιθανούς κινδύνους ακόμη και για τις ΗΠΑ».

«Νομίζω ότι θα είναι πολύ κακό για την Κολομβία και θα μπορούσε να είναι απειλή και για τις ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο νυν πρόεδρος, που ξεκίνησε τη θητεία του στις 4 Αυγούστου, πρόσθεσε ότι ο «εθισμός της ανθρωπότητας στην παράλογη δύναμη, το κέρδος και το χρήμα είναι πιο επιζήμιος από τον εθισμό στα ναρκωτικά».

Γκουστάβο Πέτρο: Τι είναι πιο δηλητηριώδες, η κοκαΐνη ή το πετρέλαιο και ο άνθρακας;

«Τι είναι πιο δηλητηριώδες για την ανθρωπότητα, η κοκαΐνη, ο άνθρακας ή το πετρέλαιο;», ρώτησε. «Η εξουσία έχει διατάξει ότι η κοκαΐνη είναι ένα δηλητήριο και πρέπει να διώκεται, ενώ προκαλεί ελάχιστους θανάτους από υπερβολικές δόσεις. Αντίθετα, ο άνθρακας και το πετρέλαιο πρέπει να προστατεύονται, ακόμη και όταν μπορεί να καταστρέψουν όλη την ανθρωπότητα».

Η Κολομβία είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος παραγωγός κοκαΐνης στον κόσμο, σύμφωνα με το CNN, και έχει γίνει γνωστή για τη διακίνηση ναρκωτικών. Παράγει μεγαλύτερες ποσότητες από το Περού και τη Βολιβία μαζί, χώρες που βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση παραγωγής παγκοσμίως, αντίστοιχα.

Οι αξιωματούχοι των συνόρων του Τέξας βρήκαν κοκαΐνη, αξίας 12.000.000 δολαρίων, μέσα σε πακέτα από μωρομάντιλα και αυτή είναι η μεγαλύτερη κατάσχεση ναρκωτικών της πολιτείας τα τελευταία 20 χρόνια. Ανακάλυψαν 1.935 συσκευασίες που περιείχαν σχεδόν έναν τόνο κοκαΐνης. 

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την προεδρία, ο Πέτρο δήλωσε ότι θέλει η Κολομβία να εξάγει τρόφιμα και να δώσει κίνητρα στην αγροτική παραγωγή, αντί για την εξαγωγή κοκαΐνης και όπλων.

Ο Κολομβιανός γερουσιαστής Gustavo Bolivar υποστήριξε τις δηλώσεις τού Petro, προσθέτοντας ότι «η πρόσφατη ρύθμιση για τη μαριχουάνα θα μπορούσε να επεκταθεί και στην κοκαΐνη. Οι προσπάθειες διακίνησης ναρκωτικών στην Κολομβία έχουν αυξηθεί, παρά το γεγονός ότι το έθνος συνεχίζει να ξοδεύει χρήματα για την καταπολέμησή τους. Δεν θα επιτύχουμε ποτέ ειρήνη στην Κολομβία μέχρι να ρυθμίσουμε τη διακίνηση ναρκωτικών», υπογράμμισε.

«Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, με όλες τους τις δυνάμεις και τα χρήματά τους, δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Αυτή τη στιγμή η Κολομβία παράγει περισσότερα ναρκωτικά από ό,τι όταν ζούσε ο Πάμπλο Εσκομπάρ. Υπάρχουν περισσότεροι καταναλωτές. Υπάρχουν περισσότεροι αγρότες που την παράγουν».

Υπολογίζεται ότι 260.000 Κολομβιανοί έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά των ναρκωτικών.

Πηγή:  iefimerida.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis