Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:58 | 10/09/2019

Πολλές είναι οι κλοπές στρατιωτικού υλικού που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Οι Αρχές έχουν βρεθεί μπροστά σε δύσκολες υποθέσεις, ορισμένες εκ των οποίων συνδέονταν και με την τρομοκρατία.


Με αφορμή τον σημερινό (10/9) συναγερμό που σήμανε στη Λέρο για την κλοπή στρατιωτικού υλικού που διαπιστώθηκε σε μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού, το Dikaiologitika News παρουσιάζει παρόμοιες, μυστηριώδεις κλοπές που έχουν καταγραφεί από στρατιωτικές βάσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Κλοπές, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν αποκτήσει... άρωμα τρομοκρατίας άλλοτε δικαίως και άλλοτε αδίκως. Η γνωστότερη από αυτές ήταν η αρπαγή δεκάδων αντιαρματικών ρουκετών από το στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας στις αρχές της δεκαετίας του '90. Οι ρουκέτες αυτές αποτέλεσαν όχι μόνο τον βασικό εξοπλισμό της 17Ν (μία από αυτές σκότωσε και τον Θάνο Αξαρλιάν στο Σύνταγμα) αλλά και το αντικείμενο της γνωστής σε όλους, εμβληματικής φωτογραφίας της οργάνωσης. 

Οι κλεμμένες ρουκέτες από το Συκούριο που αποτέλεσαν ορόσημο στην πορεία της 17Ν

17ν

Δεν είναι λίγες, λοιπόν, οι φορές που οι Αρχές έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν μεγάλα διλήμματα και δύσκολες υποθέσεις καθώς έχουν χαθεί κατά καιρούς ρουκέτες, 45άρια πιστόλια, αυτόματα G3, χειροβομβίδες, σφαίρες και σπανιότερα νάρκες και πυροκροτητές από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ήταν παραμονή Χριστουγέννων του 1977 όταν μία ομάδα αγνώστων εισήλθε από αφύλακτη μάντρα στο 645 ΜΤΠ της Ελευθερούπολης Καβάλας (στρατόπεδο Νάτσιου) και έκλεψε 36 αχρησιμοποίητα 45άρια. Παρά τις εκτεταμένες έρευνες των Αρχών, δεν υπήρξαν αποτελέσματα και η υπόθεση παρέμενε νεφελώδης. «Φως» στην εν λόγω κλοπή έπεσε τον Νοέμβριο του 1986, όταν αποκαλύφθηκε εξαιτίας μιας πλημμύρας η γιάφκα της οδού Καλαμά 25 στα Σεπόλια. Μεταξύ άλλων ανακαλύφθηκαν και έξι 45άρια, τα οποία οι Αρχές πιστεύουν ότι προήλθαν από το στρατόπεδο Νάτσιου. Τα υπόλοιπα δεν βρέθηκαν ποτέ.

Έπειτα λίγα χρόνια μετά, στις αρχές Αυγούστου του 2000 στην 72η Μονάδα Επιστρατεύσεως στο στρατόπεδο Παπανικολάου στα Γλυκά Νερά εξαφανίστηκαν πέντε ακόμα 45άρια. H διαπίστωση της κλοπής έγινε κατά τη διάρκεια καταμέτρησης του οπλισμού και αμέσως διατάχθηκε ένορκη προανάκριση. Πάρα ταύτα η κλοπή δεν αποδόθηκε σε κάποια οργανωμένη μορφή εγκλήματος αλλά στη δράση ανθρώπων που σχετίζονταν με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τέλος, μετά την καταμέτρηση του οπλισμού στο 282 Τάγμα Πεζικού στην Κω επιβεβαιώθηκε από το ΓΕΣ η κλοπή, μεταξύ άλλων, και δεκαεπτά πιστολιών των 45 χιλιοστών.

Από την «λεία» των κλοπών που έχουν γίνει κατά καιρούς δεν έλειπαν και οι ρουκέτες. H σημαντικότερη κλοπή ρουκετών από στρατόπεδο ήταν εκείνη του Συκουρίου Λάρισας, την 24η Δεκεμβρίου 1989. Η εν λόγω υπόθεση αποδόθηκε σε «χτύπημα» από την τρομοκρατική ομάδα της «17 Νοέμβρη», αποτελούμενη από τους Χριστόδουλο και Σάββα Ξηρό, Βασίλη Τζωρτζάτο, Κωνσταντίνο Τέλιο, Θωμά Σερίφη, Κωνσταντίνο Καρατσώλη, Ηρακλή Κωστάρη και Δημ. Κουφοντίνα. Μετά από πολύμηνη παρακολούθηση, μάλιστα, οι τρομοκράτες εισέβαλαν σε δύο αποθήκες πυρομαχικών και κατάφεραν να αποσπάσουν 113 ρουκέτες των 2,36 και 3,5 ιντσών, επτά χιλιάδες φυσίγγια και χειροβομβίδες. H οργάνωση ανέλαβε εξαρχής την ευθύνη (με προκήρυξη στις 5/2/1990) και χρησιμοποίησε τη λεία της για «δυναμικά» τρομοκρατικά χτυπήματα. Μεγάλο μέρος των ρουκετών βρέθηκαν από την αστυνομία στις γιάφκες των οδών Δαμάρεως και Πάτμου.

[custom:google-ads]

Παρόμοιο «χτύπημα» με σκοπό την απόσπαση μεγάλου αιρθμού ρουκετών έγινε τον Μάρτιο του 1992, από την 96η ΤΥΠΕΘ στη Χίο. Ωστόσο, χρειάστηκαν μερικές μόνο ώρες για να βρεθούν οι ρουκέτες σε κοντινή περιοχή, την οποία υπέδειξε τηλεφωνικά άγνωστο άτομο. Ακολούθησε έρευνα η οποία οδήγησε τελικά σε συλλήψεις.

Άλλη μία υπόθεση που είχε συγκεντρώσει τα «φώτα» της δημοσιότητας ήταν αυτή της κλοπής τεσσάρων αντιαρματικών ναρκών τον Οκτώβριο του 1998 από στρατιωτική μονάδα καταδρομέων στο Μεγάλο Πεύκο. Οι Αρχές τίθενται σε συναγερμό, καθώς φοβήθηκαν πως μπορεί αυτές οι νάρκες να χρησιμοποιηθούν για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα. Τελικά το συγκεκριμένο πολεμικό υλικό βρέθηκε κρυμμένο σε μικρή απόσταση από το στρατόπεδο, ενώ το ΓΕΣ οδήγησε στη Δικαιοσύνη τρεις νεαρούς στρατιώτες, που υπηρετούσαν εκεί τη θητεία τους.

Καταληκτικά, από τις κλοπές στρατιωτικού υλικού δεν λείπουν όπως είναι φυσικό και οι χειροβομβίδες. Ογδόντα χειροβομβίδες και περίπου 1.500 σφαίρες ήταν η λεία από τη διάρρηξη αποθηκών στην 194 Μοίρα Πυραύλων στη Μαυροπλαγιά Κιλκίς. H έρευνα οδήγησε τις Αρχές σε ομάδα εννέα νεαρών, οι οποίοι συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν το 1991 σε ποινές φυλάκισης τριών έως 19 μηνών. Μεγάλος αριθμός χειροβομβίδων είχε κλαπεί και από το Συκούριο και το Μεγάλο Πεύκο.

Πηγή:  dikaiologitika.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis