Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:44 | 06/10/2015

Πριν λίγες μέρες και ευρισκόμενος σε απόσπαση στην Νήσο Κω προκειμένου να βοηθήσουμε όπως και όσο μπορούμε τους εκεί συναδέλφους στο μεγάλο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης δέχθηκα πρόσκληση ως συνδικαλιστής, εκτός από την ιδιότητα μου και ως ΚΕΑατζή, να παρευρεθώ και να συνομιλήσω μαζί τους. Χωρίς να θέλω να μειώσω τους συναδέλφους που είναι υπεύθυνοι από την ΠΟΕΠΛΣ για θέματα των ΚΕΑ και καθότι γνωρίζω το φορτωμένο ωράριο και τις συνθήκες εργασίας στις Υπηρεσίες τους θεώρησα σωστό και πρέπον να δεχθώ και να παρευρεθώ σε αυτή την συνάντηση ούτως ώστε να φτάσουν τα όποια προβλήματα του ΚΕΑ Λ/Χ Κω όσο γίνεται πιο γρήγορα στους αρμόδιους, να δείξουμε ότι εξαφανίζονται σιγά σιγά  “περίεργα” συνδικαλιστικά κατάλοιπα του παρελθόντος όπως επίσης και το ότι ο οποιοσδήποτε συνδικαλιστής από οποιαδήποτε μέρος της Ελλάδος είναι δίπλα σε όλους τους Λιμενικούς ανεξαιρέτως βαθμού και περιοχής. Μαζί μου στην συνάντηση είχα προσκαλέσει και τον Ανθ/ρχο  Δαφέρμο Μενέλαο εκλεγμένο μέλος της ΠΟΕΠΛΣ και υπεύθυνο για θέματα των ΠΛΣ, ο οποίος και προς τιμήν του ήταν αποσπασμένος στην Νήσο Κω καθότι δίνει το καλό παράδειγμα ότι ο συνδικαλιστής πρέπει να είναι πρώτος στις επάλξεις και όχι να κρύβεται πίσω από την συνδικαλιστική του ιδιότητα, ο οποίος και δέχθηκε να είναι παρών.

Πράγματι σε μια πολύ όμορφη συνάντηση που έγινε με σχεδόν όλους τους συναδέλφους ΚΕΑ παρόντες , συζητήσαμε για θέματα που τους αφορούν, ευρύτερους προβληματισμούς με κύριο θέμα το μεταναστευτικό, και πιθανές λύσεις που μπορούν να δοθούν ώστε να διευκολυνθεί το πολύ δύσκολο έργο τους αλλά και τα γενικά προβλήματα όσον αφορά τα ΚΕΑ αλλά και πιθανές προτάσεις για λύσεις. Από όλη την συζήτηση επικεντρωθήκαμε στα κάτωθι θέματα – προβλήματα που κατά την άποψη μας ισχύουν και για σχεδόν όλο το σύνολο των ΚΕΑ ανά την Ελλάδα :

 • Καταρχήν κάθε χρόνο, ζητάνε, μέσω των προβλεπομένων εγγράφων υλικά – εξοπλισμό για να δουλέψουν, όμως όλοι επιδεικνύουν μια προκλητική και πρωτοφανή αδιαφορία .
 • Ληγμένα αλεξίσφαιρα, ελλιπής οπλισμός . Δεν φτάνουν για όλους τους συναδέλφους που απαρτίζουν αυτή την στιγμή (αποσπασμένους και μόνιμους εκεί) την ομάδα του ΚΕΑ Λ/Χ Κω. Αν προκύψει περιστατικό, και πρέπει να εξοπλιστούν όλα τα στελέχη του Κλιμακίου, τα όπλα και τα αλεξίσφαιρα (που  είναι και ληγμένα)  ΔΕΝ  ΦΤΑΝΟΥΝ. Σε αυτή την Υπηρεσία, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ειδικά με το μεταναστευτικό και ειδικά με διακινητές αποφασισμένους για όλα, δεν φτάνει ο οπλισμός και τα μέσα αυτοπροστασίας.
 • Υλικά καθαρισμού οπλισμού δεν υπάρχουν, γίνονται επαίτες από μονάδες στρατού Νήσου Κω .
 • Συνεχής και απρόσκοπτος ανεφοδιασμός με πυρομαχικά .

Δηλαδή για να καταλάβετε με ποιες συνθήκες εργάζονται εδώ οι συνάδελφοι μας, σε τέτοιας στρατηγικής σημασίας περιοχή   Ή ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΙΚΑΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ Ή ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΛΟΓΩ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ Ή ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΠΛΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΗΓΜΕΝΕΣ Ή ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΙΚΑΝΟ ΑΡΙΘΜΟ  ΟΠΛΩΝ. Πάντα κάτι πρέπει να  λείπει. Να τα έχουν όλα  δεν γίνεται;;;;;;;;;;;;;; ΤΑ   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.

 • Κιάλια, φακός – οι, σκάλα πτυσσόμενη για νηοψίες, ατομικές διόπτρες νυχτερινής όρασης, και πλειάδα άλλων εργαλείων χρησίμων για το δύσκολο έργο τους και για καλύτερη αποτελεσματικότητα, δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα .Οι συνάδελφοι αναγκάζονται να προμηθεύονται οι ίδιοι (όσο το επιτρέπει η τσέπη φυσικά) πολλές φορές υλικά που θα κάνουν πιο εύκολη της δουλειάς τους.
 •  Άμεσα να συσταθεί επιτροπή ψυχοτεχνικών, ώστε επιτέλους να ξεμπλοκάρουν οι άδειες οπλοφορίας.
 • Ενεργοποίηση κονδυλίων για προμήθεια πλήρης επιχειρησιακών στολών και  κυρίως υποδημάτων. Σε κάθε περιστατικό ειδικά όταν επιχειρούν με τα ΠΛΣ Λ/Χ Κω χρειάζονται νέα πλήρη επιχειρησιακή στολή και υποδήματα που να προστατεύουν από το κρύο και γενικά τις άσχημες καιρικές συνθήκες.
 • Προμήθεια οχήματος. Πραγματικά η αιτία που δεν έχουν όχημα είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ . Η αιτία λοιπόν  << ΑΚΟΥΣΤΕ  ΠΑΡΑΚΑΛΩ >> είναι ότι το προηγούμενο όχημα, ήταν βενζινοκίνητο, και το έστειλαν στον Πειραιά, επειδή δεν μπορούσαν να το εφοδιάζουν με βενζίνη γιατί   Η ΒΕΝΖΙΝΗ  ΚΟΣΤΙΖΕΙ . Τ Ο Σ Ο   Α Π Λ Α . Το ρωτήσαμε 5 φορές , αν ειπώθηκε αυτή η δικαιολογία , και πραγματικά μείναμε  ΑΦΩΝΟΙ .   Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ο . Βέβαια δεν φρόντισαν ούτε να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο με κινητήρα ντίζελ .
 • Προμήθεια κατάλληλου οχήματος για μεταφορά κρατουμένων
 • Υποστελέχωση. Άμεση ανάγκη να ενισχυθεί το ΚΕΑ Λ/Χ Κω με ικανό αριθμό στελεχών. Με τέτοιο φόρτο εργασίας πρέπει άμεσα να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες .
 • Απίστευτη υπερεργασία. Περιστατικά που έχουν διάρκεια από 10 λεπτά έως και 4-5 ημέρες .
 • Μεταθέσεις στελεχών. Πολύς λόγος έχει γίνει για την διαδικασία μεταθέσεων. Το έθεσαν σαν ερώτημα και ρωτάμε και εμείς με την σειρά μας την Στρατιωτική Ηγεσία του Λ.Σ. Οι συνάδελφοι που είναι από Θεσ/νίκη , Ηράκλειο , Χανιά , Βόλο , Πάτρα πόσα χρόνια πρέπει να υπηρετήσουν εδώ; Πότε θα φύγουν από εδώ; Πότε θα φτιάξουν την ζωή τους στους τόπους συμφερόντων τους, κοντά στις οικογένειες τους; Το πως θα βρεθούν οι αντικαταστάτες τους μπορεί να γίνει με προσλήψεις σε σταθερά βάση κατ’ έτος στο Λιμενικό Σώμα είτε με προκηρύξεις είτε με την ένταξη του Σώματος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΙΤΑΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ , ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΑΒΟΗΘΗΤΟΙ. Υποχρέωση της Ηγεσίας να μεριμνεί ούτως ώστε όλοι όσοι υπηρετούν και συμπληρώνουν τον ελάχιστο χρόνο παραμονής σε τέτοιας ιδιαίτερης και σημαντικής σημασίας Υπηρεσίες να έχουν προτεραιότητα μετάθεσης σε τόπο επιθυμίας τους , ώστε να αναγνωρίζεται ως κάποιου είδους ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗΣ  Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ.
 • Επιτέλους, να ξεκαθαριστεί από ποιον θα εκτελούν διαταγές. Από τον Διοικητή Περιφέρειας ή τον (την) Λιμενάρχη .
 • Εκπαίδευση, ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ, όπως και για την πλειονότητα των ΚΕΑ ανά την Ελλάδα, με ελάχιστες εξαιρέσεις φυσικά και όπου υπάρχει προσωπικό ενδιαφέρον από συναδέλφους που έχουν περάσει με επιτυχία κάποια παραπάνω εκπαίδευση. Επιτέλους πρέπει να θεσπιστεί η απρόσκοπτη συμμετοχή όλων των ΚΕΑ σε σχολεία αστυνομικής φύσεως (Ε.Κ.Α.Μ – VIP – γρήγορης οδήγησης) ή και στρατιωτικά σχολεία όπου το αντικείμενο τους επαφίεται με το αντικείμενο ΚΕΑ (νοσοκόμων μάχης , ελεύθερων σκοπευτών, αυτοδυτών, Β.Μ.Τ.Α. κλπ) και συνεκπαιδεύσεως με μονάδες του Στρατού και της ΕΛ.ΑΣ.
 • Αλλαγή (όπως έγινε πρόσφατα με την ΜΥΑ) και πιστή τήρηση του κανονισμού λειτουργίας  Κ.Ε.Α. ώστε να εναρμονίζεται με τις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις των καιρών αλλά και να αποτελεί την ουσιαστική αναβάθμιση των ΚΕΑ.
 • Είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει άμεση απεμπλοκή  στελεχών ΚΕΑ από τις περιπολίες με  το Πολεμικό Ναυτικό. Δεν ωφελούν πουθενά και στερούν προσωπικό από άλλες πιο σημαντικές αποστολές.
 • Άμεση καταβολή των χρωστούμενων περιπολιών στα στελέχη ΚΕΑ που συμμετείχαν έως και τώρα στις περιπολίες  των πλοίων του Π.Ν αλλά και ως πλήρωμα σε Πλωτά του Λ.Σ.
 • Τα στελέχη που έρχονται σε άμεση επαφή με παράνομους μετανάστες είναι τελείως ακάλυπτα υγειονομικά . Κινδυνεύουν με πλήθος μολυσματικών ασθενειών . Πρέπει να υπάρχει μια πρώτη ιατρική φροντίδα – πρόληψη .
 • Υπάρχουν στελέχη 2 ταχυτήτων , οι μεν ασφαλισμένοι στο δημόσιο και οι δε στο Ι.Κ.Α. Αυτό πρέπει να αλλάξει και να υπαχθούν όλοι οι νεώτεροι συνάδελφοι  στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα με τους παλαιότερους.

Ήρθε μάλλον η  ώρα να αποφασίσει η Ηγεσία του Σώματος τι και σε ποιο καθεστώς θέλει να λειτουργούν τα ΚΕΑ. Τα θέλει κανονικές Ειδικές Μονάδες προς αντιμετώπιση εξειδικευμένων αποστολών ή απλά μονάδες όπου θα εκτελούν οποιαδήποτε υπηρεσία την οποία θα μπορεί να εκτελέσει οποιοσδήποτε Λιμενικός;;;;;; Είναι λυπηρό να υπάρχει από την μεριά των Κ.Ε.Α η θέληση και η όρεξη να κάνουν αυτό για το οποίο είχαν συσταθεί τα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών (Ειδικές Αποστολές) και να μην υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά της εκάστοτε Ηγεσίας.

Επικελευστής Λ.Σ.  Κανάτσος Νικόλαος – Εκλεγμένος αντιπρόσωπος στην ΠΟΕΠΛΣ

Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Δαφέρμος Μενέλαος – Υπεύθυνος  ΠΟΕΠΛΣ για Πλωτά Μέσα Λ.Σ

Φωτογραφίες από εκπαίδευση στελεχών Κ.Ε.Α. Λ/Χ Κω

 

 

ΚΕΑ ΛΧ ΚΩ 3

 

 

ΚΕΑ ΛΧ ΚΩ 2

 

 

ΚΕΑ ΛΧ ΚΩ

 

 

 

 

 

 

 

http://neaplefsi.gr/

Policenet.gr © | 2022 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis