Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:14 | 02/08/2021

Δεκαεννέα χρόνια μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη το καλοκαίρι του 2002, οι καταδικασμένοι πολυισοβίτες  για συμμετοχή στην τρομοκρατική  οργάνωση που άφησε πίσω της 23 νεκρούς, μπορούν πλέον να υποβάλλουν αίτημα για υφ΄όρων απόλυση από την φυλακή. Μετά τον Δημήτρη Κουφοντίνα που ήδη το έχει ζητήσει από το Δικαστικό Συμβούλιο όπως αποκάλυψε το MEGA, δικαίωμα να αιτηθούν το ίδιο έχουν οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Σάββας Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος. Τον  πέμπτο, τον Χριστόδουλο Ξηρό δηλαδή,  «μπλοκάρει»  η απόδραση του 2014 από τις φυλακές Κορυδαλλού καθώς και πειθαρχικά αδικήματα που έχει τελέσει κατά  το διάστημα της κράτησής του. 

Αν και το καλοκαίρι του 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν σε 25 τα χρόνια που πρέπει να μείνει ένας πολυισοβιτης στη φυλακή μέχρι να αιτηθεί υφ΄όρων απόλυση, οι συγκεκριμένοι πάνε με το προηγούμενο, ευνοϊκότερο καθεστώς, που προέβλεπε 19 χρόνια. Και   όλοι τους έχουν συμπληρώσει αυτό το χρόνο.  

Υπενθυμίζεται πως οι ποινές που τους είχαν επιβληθεί από το Πενταμελές Εφετείο είναι:

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για ηθική αυτουργία σε 17 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη 17Ν.

Δημήτρης Κουφοντίνας: 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη 17Ν.

Χριστόδουλος Ξηρός: 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 6 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στην οργάνωση.

Σάββας Ξηρός: 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 5 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην οργάνωση.

Βασίλης Τζωρτζάτος: 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 4 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην οργάνωση.

«Ήσυχοι» κρατούμενοι 

Εκτός του Δημήτρη Κουφοντίνα που κρατείται στο Σωφρονιστικό Κατάστημα του Δομοκού, οι υπόλοιποι βρίσκονται σε πτέρυγες  των φυλακών Κορυδαλλού. Όσον αφορά δε  στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, τον Βασίλη Τζωρτζάτο και τον Σάββα Ξηρό, μέχρι σήμερα δεν έχουν τελέσει ούτε ένα πειθαρχικό παράπτωμα και γενικά χαρακτηρίζονται «ήσυχοι» κρατούμενοι. 

Ειδικότερα,  ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος,  ο καταδικασμένος  ως αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης, εκτός από ένα μικρό διάστημα το 2015 που όπως και οι υπόλοιποι καταδικασμένοι για την 17Ν μεταφέρθηκε στον Δομοκό, κρατείται στην Ε’ Πτέρυγα του Κορυδαλλού. Χρόνια πριν, είχε καταθέσει αίτημα να μπορεί να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σωφρονιστικό κατάστημα για εκπαιδευτικούς λόγους με τη διεύθυνση των φυλακών να του το απορρίπτει, ωστόσο ο ίδιος προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη και τον Μάρτιο του 2010 δικαιώθηκε. Κατά καιρούς ωστόσο συνεχίζει να καταγγέλλει τις συνθήκες κράτησής του.

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος, όπως έκανε και ο Ηρακλής Κωστάρης  μέχρι που απολύθηκε με όρους πριν λίγες ημέρες,    απασχολείται  καθημερινά με την παρασκευή ψωμιού στην Κεντρική Αποθήκη Υλικού των Φυλακών η οποία  βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Σωφρονιστικό Κατάστημα. Κανένα πειθαρχικό παράπτωμα δεν έχει τελέσει και ο Σάββας Ξηρός ο οποίος το 2015 μπορούσε να αποφυλακιστεί ωστόσο αρνήθηκε να το κάνει καθώς δεν ήθελε να βάλει  «βραχιολάκι».

Όλοι οι παραπάνω λοιπόν, πλην του Χριστόδουλου Ξηρού, μπορούν πλέον να καταθέσουν με «αξιώσεις» αίτημα για υφ΄όρων απόλυση. Με το Δικαστικό Συμβούλιο να έχει τον τελευταίο λόγο για το εάν θα πρέπει να ανοίξει για αυτούς η πόρτα της φυλακής.  

dikastiko.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis