Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:18 | 02/05/2020

Θα μπορούσε να έχει μελοδραματικό χαρακτήρα το παρακάτω κείμενο ή να κάνει επίκληση στο συναίσθημα, όμως δεν συμβαίνει τίποτε από τα δύο. Τα γεγονότα υπερβαίνουν σχεδόν πάντα, τα παραπάνω και παρατίθενται, έτσι ώστε να προκύπτουν αλλαγές ή βελτιώσεις στην δουλειά (aka λειτούργημα) του Αστυνομικού και μέσω αυτού να προσδίδεται το απαιτούμενο αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη και την κοινωνία, ευρύτερα. Μετά από τον μικρό, απαιτούμενο πρόλογο, επιχειρώντας μία περιήγηση στο... Αιγαίο, συμβαίνουν τα εξής:

1. Λόγω της οξύτητας του μεταναστευτικού προβλήματος, με την συνεχή ροή ανθρώπων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και ειδικά όσων βρίσκονται στην συνοριακή γραμμή, κρίθηκε σε βάθος χρόνου η ανάγκη ενίσχυσης αυτών από Αστυνομικούς, είτε μεμονωμένους ή και εκπαιδευμένων ομάδων (Υ.ΜΕ.Τ, Υ.Α.Τ., Ο.Π.Κ.Ε. κλπ) ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 
 
Είθισται οι μεμονωμένοι Αστυνομικοί να αποσπώνται κατόπιν αιτήσεών τους, ενώ οι λοιπές Υπηρεσίες, όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω, να διατάσσουν την μετάβαση διμοιριών ή ομάδων στους τόπους, ειδικά σε όσους κρίνεται ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Και στην δεύτερη περίπτωση, υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που αιτούνται την οικειοθελή μετακίνηση, ενισχυτικά. 
 
2. Για να υπάρχει ομαλή παρουσία συναδέλφων στα κατά τόπους νησιά (ή και στην ευαίσθητη περιοχή του Έβρου, με τα χερσαία σύνορα), πέρα από την εκάστοτε μόνιμη δύναμη των τοπικών Υπηρεσιών, προβλέπεται και διατάσσεται το χρονικό διάστημα παραμονής για διάφορους λόγους, κάποιοι απ' τους οποίους είναι η ισομερής κατανομή αποζημιώσεων αλλά και κόπωσης (τόσο σωματικής, όσο και ψυχικής) των δυνάμεων. Σε αυτά προστίθεται το γεγονός των ανθυγιεινών συνθηκών υπηρεσίας, σε Δομές ή πρόχειρα στημένους καταυλισμούς, που στην πλειοψηφία τους υπάρχει πλημμελής έως μηδενικός υγειονομικός έλεγχος. Εκτός των παραπάνω, ο Αστυνομικός ως άνθρωπος καλείται να εγκαταλείπει τον τόπο που υπηρετεί καθώς και την οικογένειά του (γονείς, συζύγους, παιδιά κλπ). Ο Αστυνομικός είναι Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο Σ...
 
3. Ταγμένοι στο καθήκον, εκτελούμε κάθε διαταγή είτε αυτή αφορά μετακίνηση, είτε επιχειρησιακό σχεδιασμό. Αυτό είναι δεδομένο, προκύπτει απ' τις υποχρεώσεις των όσων καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και αφορά στο καθημερινώς εξελισσόμενο έγκλημα στα μέρη που επιχειρούμε. Αδιαμφισβήτητος επαγγελματισμός, γνώση και εκπαίδευση, θυσία (εντός και εκτός εισαγωγικών), κάποια απ' τα στοιχεία που επιδεικνύουμε, είτε μεμονωμένα, είτε ως ομάδες δράσης. Υπέρβαση των ανθρωπίνων ορίων, σε πλείστες περιπτώσεις, τόσο σε χρόνο (άπειρες ώρες "πέραν του ωραρίου") όσο και σε σωματική και ψυχική φθορά. Εκτεθιμένοι ενσυνείδητα.
 
Όμως...
 
Όπως καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας πολλές αποστολές μας, με πλέον χαρακτηριστική στης εποχή μας αυτή της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, που προαναφέρθηκε και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε "επί του πρακτέου" δεν περιγράφονται σε ένα κείμενο, ζητούμε το αυτονόητο δικαίωμα της επιλογής επιστροφής και αντικατάστασης από άλλους συναδέλφους (μέχρι να έρθει η ώρα να τους αντικαταστήσουμε... εκ νέου). 
 
Η... "πλάτη" μας, που είναι όπως όλοι λίγο ή πολύ γνωρίζουμε η λέξη φιλότιμο στην "γλώσσα" μας, μπαίνει σχεδόν όποτε μας ζητείται αυτό και το επιβεβαιώνουν οι άπειρες μαρτυρίες Αστυνομικών. Η πλάτη μας φέρει οπλισμό, ευθύνη, καθήκον, συνέπεια, αυτοθυσία. Η "πλάτη" μας μπαίνει πέραν των διαταγών και το γνωρίζετε. Μην την επικαλείστε, λοιπόν, παρά διατάξτε για να εκτελέσουμε τις εντολές.
 
Η πλάτη μας είναι μέρος ενός σώματος με ψυχή, ενός Σώματος ενιαίου, το χέρι του οποίου δεν υπογράφει, όμως, "εθελοντική", ετσιθελική παραμονή...
 
ΒΛΑΧΟΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis