Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:57 | 27/12/2019

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έδωσε το «πράσινο φως», για να τοποθετηθούν κάμερες σε στολές αστυνομικών των ΜΑΤ, ώστε να καταγράφονται οι επιχειρήσεις τους και να διακριβώνεται, εφόσον υπάρξει, οποιοδήποτε περιστατικό αστυνομικής βίας. Αυτό που απομένει τώρα είναι να διαπιστωθεί από τις νομικές υπηρεσίες ο τρόπος εφαρμογής του μέτρου, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περίπτωση παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος, η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Κατά τον κ. Γερακαράκο, οι αστυνομικοί είναι σύμφωνοι με την τοποθέτηση των καμερών, αφού, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, ενώ η χρήση της τεχνολογίας θα βοηθήσει να διαπιστωθεί η αλήθεια σε κάθε συμβάν, αλλά και ύστερα από οποιαδήποτε καταγγελία. 

«Οι αστυνομικοί δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Είμαστε θετικοί στη χρήση οποιουδήποτε μέσου μπορεί να δείξει την αλήθεια ή αν, για παράδειγμα, έχουν πειραχθεί κάποιες στατικές εικόνες. Εμείς μιλήσαμε με τον κ. Χρυσοχοΐδη και του είπαμε ακριβώς αυτό: Οτι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και ότι είμαστε θετικοί απέναντι στο μέτρο. Θετικός είναι και ο κ. Χρυσοχοΐδης, αλλά πρέπει να δει όλες τις παραμέτρους αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα.

Μπορεί ο αστυνομικός να θέλει τις κάμερες, αλλά ένας διαδηλωτής να υποστηρίζει ότι παραβιάζονται τα προσωπικά του δεδομένα. Είμαστε υπέρ του να οδηγείται στη Δικαιοσύνη όποιος συνάδελφος ξεφεύγει από την αστυνομική πρακτική. Θα πρέπει, βέβαια, το υπουργείο να είναι συνεπές απέναντι στις υποχρεώσεις του και να πληρώνει για τις κάμερες, αν πάθουν κάτι, για παράδειγμα, και να μην χρειαστεί να πληρώνουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί, όπως κάνουν σήμερα για τις στολές και τα παπούτσια τους» λέει ο κ. Γερακαράκος.

 

«Κάμερες σε όλες τις μάχιμες υπηρεσίες»

Το θέμα με την τοποθέτηση καμερών σε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια επιχειρήσεών τους ξεκίνησε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η οποία έστειλε σχετική επιστολή στην ομοσπονδία τους και αυτή με τη σειρά της την προώθησε άμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Με τις κάμερες θα αποδεικνύεται αν υπάρχει σε κάθε περίπτωση αστυνομική αυθαιρεσία ή ενδεχομένως πολιτική υποκρισία. Στο εξωτερικό έχουν μπει κάμερες σε αστυνομικούς και έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα» λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Τσαϊρίδης. Ο ίδιος τονίζει ακόμα ότι κάμερες θα πρέπει να τοποθετηθούν σε όλες τις μάχιμες αστυνομικές υπηρεσίες (ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ κ.λπ.), και όχι μόνο στα ΜΑΤ, διότι έτσι στοχοποιείται η συγκεκριμένη υπηρεσία.

«Και οι άλλες μάχιμες υπηρεσίες εμπλέκονται σε σοβαρά περιστατικά και έτσι δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι ο αστυνομικός κάνει σωστά τη δουλειά του ή έχει βασανίσει ή ξεφτιλίσει κάποιο συλληφθέντα. Επίσης, δεν πρέπει να μπουν κάμερες μόνο σε έναν ή δύο αστυνομικούς κάθε διμοιρίας των ΜΑΤ αλλά σε περισσότερους, διότι κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης οι αστυνομικοί της διμοιρίας μπορεί να βρεθούν σε διαφορετικά σημεία.

Θέλουμε να υπάρχει υλικό και ο κόσμος ας κρίνει, αν ο αστυνομικός κάνει σωστά τη δουλειά του. Για οποιοδήποτε ενδεχόμενο καταπάτησης προσωπικών δεδομένων από τη χρήση των καμερών, ο κ. Τσαϊρίδης αναφέρει ότι οι νομικές υπηρεσίες θα κρίνουν πότε θα πρέπει να γίνεται η δημοσιοποίηση ή η προβολή του καταγεγραμμένου υλικού.

Ρωνανός Κοντογιαννίδης

Πηγή:  ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis