Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:59 | 30/10/2015

Ανάμεσα στα στερεότυπα και τον φανατισμό που κυριαρχεί στην Ισραηλινή κοινωνία, η περίπτωση της 44χρονης Luba Samri είναι πραγματικά μοναδική. Πρόκειται για μία αξιωματικό της αστυνομίας, εκπρόσωπο Τύπου στην υπηρεσία της, η οποία εκτός από γυναίκα (κάτι ασυνήθιστο για τόσο υψηλή και υπεύθυνη θέση) είναι παράλληλα Αραβικής καταγωγής Ισραηλινή πολίτης και συν τοις άλλοις και μουσουλμάνα. 

 


Η ίδια βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης του Τύπου, κάνοντας χρήση κυρίως της διαδικτυακής πλατφόρμας WhatsApp, την οποία ενημερώνει διαρκώς, ανεξαρτήτως ώρας και ημέρας. Παρά την ένταση της δουλειάς που έχει αυτό το διάστημα, η ίδια δηλώνει ότι πιστεύει στην δημοκρατία και το νόμο, όχι γιατί θέλει να είναι περισσότερο Εβραία από τους Εβραίους, αλλά γιατί την ίδια στιγμή μπορεί να είναι περήφανη για τις αραβικές της καταβολές και να είναι και εξίσου περήφανη για το ότι είναι γεννημένη στο Ισραήλ δηλώνει στους Νew York Times.

Ως αντιπρόσωπος της αστυνομίας, η κα Samri πρέπει να περπατήσει σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της πλήρους ενσωμάτωσης στο καθεστώς και παράλληλα να ανήκει σε μία μειονότητα. Οι αραβικής καταγωγής πολίτες του Ισραήλ είναι λίγο πάνω από το 20% του πληθυσμού της χώρας, και έχουν εδώ και καιρό εκφράσει παράπονα για διακρίσεις από την πλευρά του κράτους σε διάφορα επίπεδα. 

Η θέση της πάντως στην αστυνομία συχνά την φέρνει σε αντιπαράθεση με τους ηγέτες των Αράβων Ισραηλινών, στους οποίους πρέπει να εξηγεί την πολιτική της κυβέρνησης. Ενώ και τα τελευταία επεισόδια με τα μαχαιρώματα και τις επιθέσεις και από τις δύο πλευρές, της έχουβν φορτώσει ένα ακόμα μεγαλύτερο βάρος, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα σε όλα αυτά τα αντικρουόμενα που συμβαίνουν γύρω της.

 

Όπως και να έχει η περίπτωση της Luba Samri είναι μια αληθινή όαση σε ένα άνυδρο περιβάλλον πολιτικών και θρησκευτικών αντιπαραθέσεων που χρόνια τώρα δεν έχουν οδηγήσει πουθενά. Και ίσως η θέση της (μαζί βέβαια και με το γεγονός ότι είναι γυναίκα) να αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πως μπορούν να συνυπάρξουν όλοι σ' αυτή την δύσκολη περιοχή. Όχι μόνο συμφιλιώνοντας τις διαφορετικές ταυτότητες εκτός τους αλλά πολύ περισσότερο μέσα στον ίδιο τους τον http://www.protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis