Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:05 | 04/06/2020

Επειδή πολλοί συνάδελφοι, θέτουν ερωτήματα σχετικά με τον προγραμματισμό και τη χορήγηση των κανονικών αδειών μεταξύ εργαζομένων συζύγων, σας γνωρίζω ότι ισχύουν τα εξής, συμφώνα με την ισχύουσα νομοθεσία:

– Σύμφωνα με τη Συνταγματική αρχή για την προστασία της Οικογένειας που ρητά προβλέπει το άρθρο 21 του Συντάγματος, ότι δηλαδή το Κράτος υποχρεωτικά πρέπει να προστατεύει την Οικογένεια όλων των πολιτών του, αυτό φυσικά ισχύει και για τον Οργανισμό της Ελληνικής Αστυνομίας και για όλους τους εργαζόμενους Αστυνομικούς.

– Το άρθρο 2 και η παράγραφος 3 του άρθρου 13 του π.δ. 27/1986 (άδειες Αστυνομικού Προσωπικού) ορίζουν ότι στον προγραμματισμό (που εκδίδεται υποχρεωτικά τον μήνα Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, για όλες τις Υπηρεσίες) και στη χορήγηση των κανονικών αδειών, η Διοίκηση οφείλει να λαμβάνει υπόψη, υποχρεωτικά κιόλας, τις προτιμήσεις του προσωπικού, ως και τους λόγους που επιβάλλουν αυτές και οι οποίες διατυπώνονται έγκαιρα, με έγγραφη, πλήρως τεκμηριωμένη και αιτιολογημένη, αναφορά του. Έτσι, οδηγούμαστε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι μεταξύ εργαζομένων συζύγων, ακόμα και εάν ο/η σύζυγος εργάζεται σε άλλον εργασιακό κλάδο, εκτός δηλαδή των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε στον Δημόσιο Τομέα, είτε, ακόμα, και στον Ιδιωτικό Τομέα, η Υπηρεσία του Αστυνομικού, υποχρεωτικά, πρέπει να προγραμματίζει την κανονική άδεια, είτε της γυναίκας Αστυνομικού είτε του άνδρα Αστυνομικού, σε χρόνο που θα έχει την κανονική του άδεια μαζί με την/τον εργαζόμενο σύζυγό του/της, όπως προβλέπει το άρθρο 21 του Συντάγματος και οι διατάξεις του π.δ. 27/1986 και της Κ.Δ. 11/1991.

- Η Κανονιστική Διαταγή 11/1991 του κ. Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τα δικαιώματα του γυναικείου Αστυνομικού προσωπικού και ειδικότερα στο άρθρο 7 ορίζει ότι οι έγγαμες γυναίκες Αστυνομικοί πρέπει να λαμβάνουν την κανονική τους άδεια μαζί ταυτόχρονα με τους συζύγους τους.

Όταν λοιπόν υποβάλλονται αιτήσεις για τον προγραμματισμό των κανονικών αδειών ολόκληρου του έτους και για όλη την κανονική άδεια, οι συνάδελφοι θα πρέπει να αναφέρουν με κάθε λεπτομέρεια, βάσει των ανωτέρω διατάξεων, τους ακριβείς λόγους που επιβάλλεται να λάβουν τις άδειες τους στα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα μαζί με τις οικογένειές τους, ενώ βέβαια καλό θα ήταν ακόμα και να προσκομίζονται και σχετικά έγγραφα που να αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση που παρατηρείται η οποιαδήποτε καταστρατηγήση και παρατυπία στα νόμιμα δικαιώματά μας και η κάθε επιπέδου Διοίκηση και οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών δεν σέβενται την οικογένεια του Έλληνα εργαζόμενου Αστυνομικού, θα πρέπει οι συνάδελφοι, σε οτιδήποτε σχετικό, που τους δημιουργεί οικογενειακά προβλήματα να ενημερώνουν πρώτιστα τους εκλεγμένους συναδέλφους εκπροσώπους στο Αστυνομικό Συνδικαλιστικό Κίνημα και μετά, βάσει των άρθρων 45 και 46 του π.δ. 141/1991, να προβαίνουν στην υποβολή έγγραφων αναφορών παραπόνων προς την Υπηρεσία τους αρχικά και έπειτα, αναλόγως την απάντηση, στην αμέσως επόμενη ανώτερη προϊστάμενη Υπηρεσία. Εκεί θα περιγραφούν όλα τα σχετικά με το προβλήμα που ανακύπτει στη λήψη των κανονικών αδειών τους και βέβαια, αυτό θα πρέπει να γίνεται όχι μόνο γι' αυτό το θεμα, αλλά και για τα υπόλοιπα ζητήματα, όταν, δυστυχώς, ανακύπτουν οι οποιεσδήποτε παρατυπίες, εκπτώσεις και καταστρατηγήσεις στα νόμιμα δικαιώματά τους από τους διοικούντες, παρόλο που οι τελευταίοι υποχρεώνονται να σέβονται τον θεσμό της Οικογένειας και να διοικούν με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και συναδελφική διάθεση.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Θεόφιλος

Αντιπρόεδρος ΔΣ ΠΟΑΣΥ

Μέλος ΕΚΑ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis