Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:59 | 07/10/2020

Απελπιστικά μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η έξαρση της εγκληματικότητας στη Θεσσαλονίκη, κυρίως σε περιοχές του κέντρου, με τους κατοίκους να φοβούνται να βγούνε από το σπίτι τους μετά τα μεσάνυχτα, ή ακόμη, να φοβούνται να μείνουν και μέσα σε αυτό.

Σε γκέτο διακίνησης ναρκωτικών, κλοπών και επιθέσεων έχουν μετατραπεί οι πιο κεντρικές περιοχές της πόλης, εκεί όπου υπάρχουν σημαντικά μνημεία, όπως η Καμάρα, η Ροτόντα και η πλατεία Αριστοτέλους.

Καθημερινό φαινόμενο αποτελεί το «πάρε-δώσε» με τα ναρκωτικά ακόμη και νωρίς το μεσημέρι, αλλά και οι κλοπές τσαντών, κινητών και πορτοφολιών. Το ίδιο και τα περιστατικά επίθεσης ή άσκησης βίας σε πολίτες με μαχαίρια ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα για λίγα μόλις χρήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το επεισόδιο που σημειώθηκε μεταξύ δύο αλλοδαπών με έναν τραυματία, όπου οι ίδιοι βρίσκονταν στην πλατεία της Αρχαίας Αγοράς, τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στην Αντιγονιδών αλλά και στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, όπου οι συμπλοκές και οι άγριες συγκρούσεις των αλλοδαπών μεταξύ τους αλλά και με τους πολίτες, είναι όπως λέγεται «άλλη μια μέρα στο γραφείο».

Παράλληλα, στην περιοχή της Καμάρας και της Ροτόντας, η διακίνηση ναρκωτικών είναι ασταμάτητη, χωρίς κανένα ίχνος φόβου από τους διακινητές από το πρωί έως την επόμενη ημέρα. Την ίδια στιγμή, όταν πέφτει το σκοτάδι, οι πολίτες και οι καταστηματάρχες αγωνιούν γιατί δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει.

«Έκαιγαν» δυο βελόνες και προσπαθούσαν να αλληλοβοηθηθούν προκειμένου να πάρουν τη δόση τους

«Είμαι δυο χρόνια μόνιμη κάτοικος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, το σπίτι μου απέχει 100 μέτρα από το άγαλμα Βενιζέλου.

Η εικόνα που αντικρίζω κάθε πρωί, διασχίζοντας το πάρκο για να πάω στη δουλειά μου, είναι τουλάχιστον είκοσι με τριάντα άτομα διαιρεμένα σε κλίκες.

Άλλοτε μαλώνουν, άλλοτε τραγουδάνε, άλλοτε ανταλλάσσουν «προμήθειες». Σχολιασμοί και «ύποπτα» βλέμματα υπάρχουν πάντα. Σύνηθες φαινόμενο για τη γειτονιά μας η παρουσία της αστυνομικής δύναμης. Η σειρήνα των ασθενοφόρων ηχεί σε ακτίνα πολλών μέτρων στα γνώριμα στενά μας.

Ένα περιστατικό που έχω βιώσει ήταν ενάμισι μήνα πριν. Καθώς πλησίαζα στην είσοδο της πολυκατοικίας μου, κάθονταν δυο άτομα στα σκαλιά και αυτό που μπορούσα να διακρίνω ήταν περίεργες κινήσεις με αναπτήρα.

Όταν έφτασα, συνειδητοποίησα ότι «έκαιγαν» δυο βελόνες και προσπαθούσαν να αλληλοβοηθηθούν προκειμένου να πάρουν τη δόση τους. Προφανώς τρομοκρατήθηκα και κάνοντας δυο μεγάλα βήματα τους προσπέρασα και άνοιξα γρήγορα την πόρτα.

Εκείνη την ώρα άκουσα να μου λένε «χίλια συγνώμη κοπελιά». Ωστόσο, θα ήθελα να υπογραμμίσω κάτι. Μπορεί η παρουσία των τοξικομανών να είναι συχνό φαινόμενο στο κέντρο της πόλης, αλλά όταν επισκέφτηκε την πόλη ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν. Το ίδιο συνέβη και στις 12 του μηνός, όταν παρέλυσε η πόλη με την έλευση του πρωθυπουργού. Δεν ξέρω πώς συνέβη αυτό αλλά σήμερα το πρωί όταν διέσχισα ξανά το πάρκο, ήταν πάλι εκεί» αναφέρει κάτοικος της περιοχής στην Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης στο Thesstoday.gr.

Νεαρός ο οποίος δουλεύει σε 24ωρη καφετέρια στην Καμάρα, ανέφερε στο Thesstoday.gr, πως κάθε μέρα έρχεται αντιμέτωπος με διαφορετικά περιστατικά αλλοδαπών. Χαρακτηριστικά αναφέρει «κάθε μέρα αλλά κυρίως βράδυ νιώθουμε σαν να «πρέπει» κάτι να γίνει στην περιοχή μας. Έχουν σημειωθεί μαχαιρώματα μεταξύ αλλοδαπών, άγριο ξύλο, προσπαθούν να μας κλέψουν ακόμη και ένα μπουκάλι νερό, ενώ την ίδια στιγμή κάποιος μας απασχολεί στο ταμείο για να μην το καταλάβουμε. Προφανώς στην βραδινή βάρδια δουλεύουν μόνο άντρες, καθώς οι γυναίκες φοβούνται να είναι μόνες τους».

Κάτοικος στην περιοχή της Ροτόντας τονίζει στο Thesstoday.gr το πιο απλό παράδειγμα, «βγαίνω έξω στο μπαλκόνι μου να απλώσω τα ρούχα, και σίγουρα 9/10 φορές θα δω διακινητές ναρκωτικών, να ανταλλάσσουν τις προμήθειές τους, και να τις κρύβουν στις ρόδες αυτοκινήτων, πάνω σε δέντρα ή μέσα σε θάμνους».

Εκατοντάδες κενά στην αστυνομία – Μόνο 4 περιπολικά από την Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης ανά 8ωρο

Σαφώς και η έξαρση της εγκληματικότητας, βασίζεται και στις τεράστιες ελλείψεις αστυνομικών στην πόλη. Μιλώντας στο Thesstoday.gr, ο αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεόφιλος Παπαδάκης, αναφέρει πως «παρά τις καθημερινές φιλότιμες προσπάθειες των λιγοστών αστυνομικών της Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένες περιοχές φαίνεται να μην «καθαρίζουν» από τα εγκλήματα που παρατηρούνται.

Στην πλατεία της Αρχαίας Αγοράς, υπάρχει σε πολύ κοντινή απόσταση το τμήμα του Λευκού Πύργου, το οποίο εν μέρει υπολειτουργεί γιατί δεν έχει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, αστυνομεύει μία τεράστια περιοχή, όπου η ίδια αστυνομευόταν από τρία αστυνομικά τμήματα, αλλά πλέον μόνο από ένα.

Προφανώς πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι φορείς και να μην περιμένουν μόνο την αστυνομία, όπως για παράδειγμα να υπάρχει καλύτερος φωτισμός, να δούμε τι θα κάνουμε με τα εξαρτημένα άτομα που βρίσκονται στις περιοχές αυτές, όπως και πολλά ακόμη.

Στην Θεσσαλονίκη έχουμε πάνω από 250 κενά σε αστυνομικούς, τα οποία πρέπει κάποια στιγμή να καλυφθούν. Η αστυνομία τον τελευταίο καιρό έχει να αντιμετωπίσει διαφορετικά περιστατικά όπως οι έλεγχοι για τα μέτρα κορωνοϊού, ο αντικαπνιστικός νόμος, και τα πραγματικά εγκλήματα που συμβαίνουν.

Δεν γίνεται να υπάρχουν μόνο 4-5 περιπολικά από την Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης ανά 8ωρο, και να μπορέσουν να καλυφθούν όλα τα περιστατικά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Στους ΔΙΑΣ έχουν εδώ και χρόνια τις ίδιες μηχανές, στολές και κράνη, χωρίς να έχει ανανεωθεί το προσωπικό, βέβαια υπάρχουν και μεγάλοι άνθρωποι στο σώμα πλέον.

Όπως δεν γίνεται να έχουμε αστυνομικούς να φυλάνε κτίρια, προξενεία ή οτιδήποτε άλλο και να μην περιπολούν στους δρόμους. Στο τούρκικο προξενείο υπάρχουν όλο το 24ωρο πάνω από 150 αστυνομικοί. Πρέπει να απαλλαχθούμε από αυτό και να βγουν περισσότεροι αστυνομικοί στους δρόμους» καταλήγει ο κ. Παπαδάκης.

Πηγή: thesstoday.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis