Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
δημοτικη αστυνομια
10:52 | 29/09/2022

Έχει παρέλθει η 23ετία που ορίζει ο νόμος και διαγράφονται καθώς είναι αδύνατο να ταυτοποιηθούν οφειλέτες ώστε να σταλούν ειδοποιητήρια 

Στη διαγραφή 30.000 κλήσεων του ΚΟΚ πρόκειται να διαγράψει το επόμενο διάστημα η Δημοτική Αστυνομία του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ από το νέο έτος υπολογίζεται ότι θα σβηστούν επιπλέον περίπου 10.000 παραβάσεις.

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για κλήσεις, για τις οποίες έχει παρέλθει η 23ετία, το χρονικό διάστημα δηλαδή που ορίζει η νομοθεσία για παραγραφή των βεβαιωμένων παραβάσεων) και διαγράφονται καθώς είναι αδύνατο να ταυτοποιηθούν οι οφειλέτες, ώστε να σταλούν τα ειδοποιητήρια, να εισαχθούν σε χρηματικούς καταλόγους και στη συνέχεια να εισπραχθούν. Οι εν λόγω κλήσεις αφορούν τη δεκαετία 1988-1998.

Είχε προηγηθεί η διαγραφή το προηγούμενο διάστημα 18.247 παραβάσεις του ΚΟΚ που αφορούν την ίδια δεκαετία 1988-1998 από Τροχαία (13.475), Λιμενικό (63) και Δημοτική Αστυνομία (4.709 για το διάστημα 1994-1998). Το Δημοτικό Συμβούλιο τότε είχε εγκρίνει την ακύρωση του συνόλου των παραβάσεων, καθώς έχουν παρέλθει 23 χρόνια από τη βεβαίωσή τους από τα αρμόδια όργανα και δεν δύναται να ταυτοποιηθούν ως προς το πρόσωπο του οφειλέτη. Το συνολικό ποσό ανερχόταν σε περίπου 500.000 ευρώ, ωστόσο, αν και επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του δήμου, δεν είχε αντίκρισμα, δηλαδή δεν μπορούσε να εισπραχθεί. Οι 30.000 αταυτοποίητες κλήσεις που πρόκειται να διαγραφούν είναι άγνωστο ακόμα σε ποιο χρηματικό ποσό αντιστοιχούν.

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο, υπεύθυνο για τη Δημοτική Αστυνομία Δημήτρη Δαγκλή, οι υπάλληλοι της αρμόδιας Διεύθυνσης είτε μέσω αναζήτησης στο GovHub, είτε μέσω αλληλογραφίας με τη Διεύθυνση Μεταφορών, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία των υπαλλήλων και αναζήτηση των στοιχείων στα αρχεία, δεν κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τους παραβάτες - οφειλέτες.

Όπως εξήγησε ο κ. Δαγκλής, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη διαγραφή των περίπου 19.000 κλήσεων, εστάλη η απόφαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης για έλεγχο νομιμότητας, η οποία και έδωσε την τελική έγκριση. «Πρέπει να βγει μια κεντρική απόφαση που θα διαγράφονται αυτόματα οι κλήσεις που δεν μπορούν να ταυτοποιηθούνη», σημείωσε ο κ. Δαγκλής.
Μάλιστα, για το θέμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει στείλει επιστολή στην ΚΕΔΕ με την οποία προτείνει να καταθέσει προς το υπουργείο Εσωτερικών πρόταση ώστε με νομοθετική ρύθμιση να παραγραφεί το σύνολο των παραβάσεων του ΚΟΚ προ του 2013 οι οποίες δεν έχουν εισπραχθεί.

Πηγή:  voria.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis