Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:44 | 18/02/2022

O υπουργός Προστασίας του πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Secret» με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Αναφορικά με την ανάρτησή του όπου συνεχάρη τους αστυνομικούς που συνέβαλαν στην αποτροπή μήνυσης στην 70χρονη στο Ίλιον, ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε πως: «Πληροφορήθηκα χθες ότι σε ένα super market το Ίλιον μια 70χρονη κυρία είχε πάρει κάποια προϊόντα τα οποία δεν είχε πληρώσει άρα βρέθηκε προ της πιθανότητας και του κινδύνου της μήνυσης. Κλήθηκαν οι αστυνομικοί οι οποίοι κανονικά έπρεπε να την οδηγήσουν στο αστυνομικό τμήμα, αλλά επειδή και οι αστυνομικοί
άνθρωποι είναι και η εφαρμογή του νόμου αφορά ανθρώπους και γίνεται από ανθρώπους ότι η κυρία αυτή δεν υπήρχε λόγος να οδηγηθεί στο τμήμα και να φτάσει στη μήνυση, το παράπτωμα που είχε κάνει ήταν εξαιρετικά μικρό και σίγουρα οφειλόταν στην πολύ δύσκολη κατάσταση που η ίδια βιώνει. Τους συγχάρηκα, προφανώς είναι μια παράνομή πράξη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και δεν συστήνει κανείς σε κανένας να κάνει τέτοιου είδους πράγματα γιατί δεν είναι αυτή η λύση στα προβλήματά μας ούτε τα ατομικά ούτε τα συνολικά αλλά κάθε πράγμα πρέπει να έχει τον τρόπο αντιμετώπισής του. Μια γιαγιά 70 χρονών να την τραβάς για 50€ στην αστυνομία και σε δίκες δεν νομίζω ότι βοηθάει σε τίποτα».

Ερωτηθεις ποια είναι η στάση της κυβέρνησης σε σχέση με την οπαδική βία, ο υπουργός ανέφερε συγκεκριμένα ότι: «Η στάση της κυβέρνησης ταυτίζεται με την απαίτηση του συνόλου των ελλήνων πολιτών να μπει τέλος στη βία και στον χουλιγκανισμό μέσα και έξω από τα γήπεδα. Δεν είναι ανεκτό, δεν είναι παραδεκτό, και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, χάσαμε ένα νέο παλληκάρι στη Θεσσαλονίκη χωρίς κανένα λόγο, καμία αιτία και καμία αφορμή μόνο και μόνο γιατί ήταν διαφορετική ομάδα από αυτή την αγέλη που τον δολοφόνησε. Στο διάστημα που εχει μεσολαβήσει η Ελληνική Αστυνομία πρώτον σε ελάχιστες ημέρες συνέλαβε όλους τους υπόπτους ενόχους και τους οδήγησε στη Δικαιοσύνη, ακόμα και αυτόν που την πρώτη μέρα διέφυγε στην Αλβανία. Έκανε πάνω από 400 ελέγχους σε συνδέσμους οπαδών των ομάδων και έκλεισε 61 από αυτους που λειτουργούσαν παράνομα. Έκανε 17 συλλήψεις από αυτούς γιατί υπήρχαν αδικήματα που είχαν λάβει χώρα σε αυτούς τους συνδέσμους, και θα συνεχίσει τους εντατικούς ελέγχους προκειμένου να μπει τέλος σε αυτή την πρωτοφανή ανώμαλη κατάσταση».

Ακόμη, τόνισε ότι: «Οι αθλητικές ομάδες είτε είναι ποδοσφαίρου είτε του μπάσκετ αλλά και όλες οι ομάδες δεν έχουν ανάγκη από χούλιγκαν. Οι χούλιγκαν είναι αδυναμία για τις ομάδες. Οι ομάδες έχουν ανάγκη από οικογένειες, από νέα παιδιά τα οποία αγαπούν τον αθλητισμό και τη ζωή και θέλουν να πηγαίνουν στα γήπεδα για να απολαμβάνουν ωραίο θέαμα, να μετέχουν σε κάτι που τους διασκεδάζει και τους ψυχαγωγεί και όχι σε μια πολεμική κατάσταση. Η πολιτεία παίρνει νέα πιο δραστικά μέτρα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει ασχοληθεί προσωπικά με αυτή την υπόθεση και όλα τα συναρμόδια υπουργεία από κοινού, μαζί με τον υπουργό Αθλητισμού εμείς και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχουμε προετοιμάσει ένα πακέτο μέτρων το οποίο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα το οποίο οδηγεί στην αυστηροποίηση του πλαισίου και έχει ως κεντρική ιδέα ότι οι ίδιες οι ομάδες πρέπει πλέον να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση των συνδέσμων φιλάθλων προκειμένου να μην δυσφημούνται και οι ίδιες οι ομάδες από τέτοιου είδους περιστατικά και να μην επιτρέπουν σε χούλιγκαν να εισβάλουν στη γιορτή της ζωής που είναι ο αθλητισμός».

Ερωτηθείς αν υπάρχει νομοθετικό κενό που επιτρέπει αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές, επισήμανε ότι: «Οι νόμοι εφαρμόζονται. Οι νόμοι είναι για όλους και εφαρμόζονται για όλους. Έχουν γίνει χιλιαδες συλλήψεις, όταν φτάνουν στα δικαστήρια είναι θέμα της Δικαιοσύνης πλέον δεν μπορώ εγω ως υπουργός Προστασίας να επιβάλλω στη Δικαιοσύνη τι θα κάνει ούτε ο πρωθυπουργός καν, η Δικαιοσύνη είναι ένας ξεχωριστός αυτοτελής θεσμός. Όμως ενώ το αστυνομικό τμήμα της υπόθεσης προφανώς δεν μας φτάνει. Σκοπός είναι να προλαβαίνουμε τις καταστάσεις και εδώ έρχεται η πολιτεία η οποία λεει ότι αδικήματα τα οποία συνδέονται με την αθλητική βία διέπονται ήδη και θα αυστηροποιηθεί αυτό από το ιδιώνυμο. Δηλαδή δεν υπάρχει καμία αναστολή σε εκτέλεση ποινές και στέρησης ελευθερίας για αδικήματα που αφορούν την αθλητική βία
. Κάνεις μια τέτοια πράξη, θα πηγαίνεις στη φυλακή, τέλος. Το ιδιώνυμο ισχύει ήδη σε μεγάλο βαθμό αλλά θα αυστηροποιηθεί περαιτέρω, να το ξέρουν όλοι όσοι χουλιγκανίζουν θα βρίσκονται στη φυλακή την επόμενη ώρα αυτή θα είναι η πρακτική που θα υπάρχει».

Αναφορικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία
,
 εξήγησε: «Πρόκειται για 400 αγόρια και κορίτσια, νέους αστυνομικούς που εντάσσονται στις ομάδες προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Έχουν προσληφθεί στην Ελληνική Αστυνομία και βρίσκονται στην Θράκη στη σχολή αξιωματικών της Αστυνομίας όπου εκπαιδεύονται και τελειώνουν την εκπαίδευσή τους στις 20 Μαΐου. Οι 400 νέοι αστυνομικοί οι οποίοι είναι χθεσινοί απόφοιτοι των πανεπιστημίων δεν πρόκειται να πανε σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας γιατί τα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. Θα πάνε σε πολύ συγκεκριμένα πανεπιστήμια τα οποία οι πρυτανικές αρχές οφείλουν το ταχύτερο δυνατό να τοποθετήσουν τουρνικέ και κάμερες και ο πρώτος ρόλος που θα αναλάβουν τα παιδιά των ομάδων προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι η φύλαξη στα τουρνικέ και στις κάμερες προκειμένου να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα σε όλο τον κόσμο άρα συζητάμε για κάτι που είναι αυτονόητο σε όλη τη γη άρα όταν πάμε να εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα το αυτονόητο δεν πιστεύω ότι έχει κανείς το περιθώριο και τη δυνατότητα να ακυρώσει αυτή την αποστολή. Θέλω να διευκρινίσω ότι αυτό είναι ανεξάρτητο από το επίσης αυτονόητο δικαίωμα και υποχρέωση της Αστυνομίας να παρεμβαίνει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα όταν υπάρχουν εγκληματικές δραστηριότητες οι οποίες καταγγέλλονται από τις πρυτανικές αρχές με νόμιμο τρόπο. Εάν υπάρχουν βιαιοπραγίες, εάν υπάρχουν καταστροφές μέσα στο πανεπιστήμιο οι οποίες καταγγέλλονται η αστυνομία επεμβαίνει και θα επεμβαίνει. Το έχει κάνει ήδη πολλές φορές τους τελευταίους μήνες σε αρκετά πανεπιστήμια που έχουν συμβεί τέτοια πράγματα και θα συνεχίσει να το κάνει ανεξάρτητα από την παρουσία των ομάδων προστασίας των πανεπιστημίων στις εισόδους των σχολών όπου θα γίνεται η ελεγχόμενη είσοδος».

Ερωτηθείς αν τον απασχολεί το κομμάτι της προβοκάτσιας, κατέστησε σαφές ότι: «Το μέτρο και η λογική και η κανονικότητα θα επικρατήσει και στα πανεπιστήμια γιατί αυτό θέλει η ολότητα του ελληνικού λαού, των φοιτητών και των καθηγητών».

Αναφορικά με τη συνάντηση με τον κ. Κικίλια, εξήγησε ότι: «Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Κικίλια, προχωράμε σε μέτρα ενδυνάμωσης της αστυνομικής παρουσίας στα κρίσιμα αεροδρόμια της χώρα που έχουν τη μεγαλύτερη κίνηση, στους βασικούς συνοριακούς σταθμούς και τους τουριστικούς προορισμούς στα βασικά κέντρα της τουριστικής μας βιομηχανίας. Ο αριθμός των αστυνομικών που θα τοποθετηθεί από το επόμενο διάστημα εκεί είναι κατά 50% αυξημένος από πέρυσι, που ήταν ήδη αυξημένος από τις προηγούμενες χρονιές. Αυτή η μετακίνηση θα ξεκινήσει σταδιακά από το Μάρτιο γιατί από το Μάρτιο αναμένουμε τις τουριστικές ροές να ξεκινήσουν. Θα υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και αλληλοενημέρωση και με την αυτοδιοίκηση ώστε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς πότε θα γίνουν εκλογές, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε ότι «Καταρχήν η αξιωματική αντιπολίτευση αν πιστεύει ότι ετοιμαζόμαστε για εκλογές θα έπρεπε κανονικά να χαίρεται αφού αυτοί έχουν υποβάλλει αίτημα εκλογών. Ο πρωθυπουργός τους έχει απαντήσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας γιατί έχουμε ακόμα πολύ σημαντικό έργο μπροστά μας για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε οικοδομώντας μια νέα Ελλάδα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Αν πιστεύει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι πηγαίνουμε για εκλογές κανονικά θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένη, αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι γιατί πιστεύω ότι το αίτημα το έχουν διατυπώσει ως μια απελπισμένη προσπάθεια συσπείρωσης των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, αναφορικά με την επιβράβευση των ανδρών και γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Θεοδωρικάκος υποστήριξε πως: «Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι επιτελούν ένα πάρα πολύ δύσκολο και κρίσιμο έργο. Έχουν αποδείξει ότι η Αστυνομία μας έχει ισχυρές διαχειριστικές ικανότητες στην αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που κλήθηκε η ίδια να παίξει ανθρωπιστικό ρόλο. Ταυτόχρονα εχει έναν ανθρωπιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα και τελικά και έναν εθνικό χαρακτήρα γιατί η αστυνομία πρωταγωνίστησε και στην αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του ’20 στον Έβρο και στα νησιά μας. Σήμερα έχουμε μια όμορφη εκδήλωση στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη όπου θα επιβραβεύσουμε μια σειρά αστυνομικούς οι οποίοι τους τελευταίους μήνες έχουν δώσει παραδείγματα αυτοθυσίας, αποτελεσματικότητας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης με το έργο τους και το κάνουμε γιατί θέλουμε να πούμε ότι το αληθινό πρόσωπο της Αστυνομίας είναι αυτά τα παιδιά. Είναι το ανθρώπινο πρόσωπο της ελληνικής αστυνομίας που αγαπάει, εκτιμά και σέβεται ο ελληνικός λαός».

 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Πηγή:  parapolitika.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis