Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
6677pol
15:36 | 31/05/2022

«Με την ψηφιοποίηση των επιδόσεων δικαστικών εγγράφων απελευθερώνουμε δυνάμεις, οι οποίες θα ενταχθούν στα καθαυτά τους καθήκοντα», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής, για τις διατάξεις που τίθενται σήμερα στην κρίση του Σώματος.

Στην παρέμβασή του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) και τα γεγονότα στο ΑΠΘ. «Θεωρούμε αυτονόητη την υποχρέωση του κράτους, όταν υπάρχουν κάποιοι που καταστρέφουν βιβλιοθήκες, να μην τους επιτρέπουμε να το κάνουν αυτό», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Αναφερόμενος στο βασικό κορμό του νομοσχεδίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα να απελευθερωθούν δυνάμεις της ΕΛΑΣ από γραφειοκρατικά πάρεργα και υποχρεώσεις, που δεν έχουν σχέση με την αποστολή του Έλληνα αστυνομικού.

«Για τον λόγο αυτό προωθήσαμε την ευρεία ψηφιοποίηση υπηρεσιών που παρέχει η Ελληνική Αστυνομία στους πολίτες», εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις «λύνεται ένα πρόβλημα δεκαετιών που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία», δεδομένου ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο δικόγραφα διακινούνται, κατ' έτος από αστυνομικούς, και υπολογίζεται ότι για αυτήν την αποστολή χρησιμοποιούνται περί τους 1.500 αστυνομικούς.

«Δεν μας περισσεύουν», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ευχαρίστησε τους συναδέλφους του υπουργούς Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυρ. Πιερρακάκη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, το σύνολο των στελεχών της ΕΛΑΣ και του υπουργείου που εργάστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για να έρθει αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή.

«Αυτοί οι αστυνομικοί, από τον Σεπτέμβριο, θα αφοσιωθούν στα καθαυτά τους καθήκοντα», τόνισε ο υπουργός και επεσήμανε ότι μόνο στη ΓΑΔΑ δεν είναι καλυμμένες 3.000 θέσεις από τις οργανικές θέσεις της αστυνομίας. Πάντως, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι παρά τα προβλήματα, «με τη στρατηγική που ακολουθεί το υπουργείο και με τη σκληρή δουλειά που κάνουν οι αστυνομικοί -δουλειά σκληρή και υπεύθυνη- έχει επιτευχθεί η μείωση της χαμηλής και μεσαίας εγκληματικότητας κατά 30% στο λεκανοπέδιο και σε όλη τη χώρα».

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναπτύσσονται βίαιες συμπεριφορές και ότι δεν υπάρχει μία τάση προς τη βία στην κοινωνία, ειδικά την περίοδο μετά την καταντίνα του κορονοϊού, ωστόσο «η Ελληνική Αστυνομία είναι εδώ για να εργαστεί και να φέρει τα αποτελέσματα που χρειάζονται για να τα αντιμετωπίσει», σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτείται συνεχής ενίσχυση του ηθικού των αστυνομικών, η ανόρθωση του κύρους της ΕΛΑΣ και η η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου της.

Όπως σημείωσε, σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η διάταξη για την κάλυψη των εξόδων των αστυνομικών που κάνουν μεταγωγές διά θαλάσσης και που μέχρι σήμερα ταξίδευαν στο κατάστρωμα. «Με τη ρύθμιση που αποδεχόμαστε, ύστερα από πρόταση της ΠΟΑΣΥ, λύνουμε επιτέλους αυτό το πρόβλημα, καλύπτονται οι δαπάνες των αστυνομικών, για μια ασφαλή και αξιοπρεπή διαδικασία μεταγωγής, ώστε οι αστυνομικοί μας να κάνουν με ασφάλεια τη δουλειά τους», τόνισε και αναφέρθηκε και στη διάταξη με την οποία τα παιδιά αστυνομικών, που οι γονείς τους έπεσαν στο καθήκον και έχασαν τη ζωή τους, θα μπορούν να μπαίνουν στις Σχολές Αστυνομίας, χωρίς εξετάσεις.

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αντεγκληματική πολιτική, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι μέσα στον Ιούνιο εισάγεται στο υπουργικό συμβούλιο ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης του σωφρονιστικού κώδικα.

«Η ευαισθησία της κυβέρνησης απέναντι στους κρατουμένους είναι δεδομένη και θα παρουσιαστεί με ολοκληρωμένη τρόπο, ώστε να έχουμε ένα σωφρονιστικό σύστημα απολύτως ασφαλές για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και με ανθρώπινη διάσταση, όπως πρέπει και χρειάζεται για τους κρατουμένους», επεσήμανε και ενημέρωσε ότι με τον νέο σωφρονιστικό κώδικα θα γίνεται αποδεκτή η θεσμοθέτηση των ένδικων μέσων για τους κρατούμενους.

Σε αυτό το κλίμα, πρόσθεσε ότι η διάταξη του νομοσχεδίου που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια για τις μεταγωγές κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές είναι διάταξη που ανταποκρίνεται σε σχετικά αιτήματα.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ειδικές τιμές σε μικροεπεμβάσεις και εξειδικευμένες υπηρεσίες Χειρουργικής για τα Σώματα Ασφαλείας και τις οικογένειές τους

 

Policenet.gr © | 2023 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis