Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 14/03/2022
1. Παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα την υπέρμετρη προβολή στα Μ.Μ.Ε. στοιχείων για τον αιφνίδιο θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα και για τους γονείς αυτών, που ξεφεύγουν του δημοσιογραφικού χαρακτήρα και της ανάγκης ενημέρωσης του κοινού και τα οποία αφορούν προσωπικά δεδομένα και μάλιστα ευαίσθητα. Είδαμε δημοσιογράφους, ιατροδικαστές, απόστρατους αστυνομικούς, ιατρούς κ.λ.π. «ειδικούς», χωρίς να έχουν πλήρη γνώση των στοιχείων, να διαγκωνίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα σε μια άτυπη διεξαγωγή «τηλε-δικών» και «ντετεκτιβίστικων αναλύσεων». Πολλοί δυστυχώς βρήκαν την ευκαιρία για προσωπική προβολή (να «κάνουν καριέρα») και άλλοι «να κάνουν τηλεθέαση»!!!
 
2. Η πρακτική αυτή αγνοεί ή μάλλον «βιάζει» το τεκμήριο αθωότητας, παραβιάζει την αρχή της μυστικότητας των ερευνών και τα προσωπικά δεδομένα. Κατά τον Κώδικα Δεοντολογίας οι δημοσιογράφοι οφείλουν να σέβονται τόσο το τεκμήριο αθωότητας, όσο και τα προσωπικά δεδομένα. Η υποκατάσταση των δικαστηρίων από καταγγελίες και σχόλια σε τηλεοπτικές εκπομπές επιφέρει βαρύ πλήγμα στην προσωπικότητα όσων καταγγέλλονται, οι οποίοι καθίστανται έρμαιο αυθαίρετων αξιολογήσεων στα social media, που λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές της διαπόμπευσής τους με ανεπανόρθωτες συνέπειες σε ηθικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο.
 
3. Κάποιοι βλέπουν πολύ CSI. Είδαμε Παιδοψυχολόγο να αναλύει στο facebook τη δήθεν «προφητική» ζωγραφιά της ανήλικης που «φέρεται να έχει απεικονίσει τις αδελφές της και τον εαυτό της σαν… αγγελάκι». Δηλαδή ότι προέβλεψε το θάνατό της;;; Επίσης, άλλη Αναλύτρια του Λόγου αποφαίνεται για το προφίλ της μάνας: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι μέχρι τώρα σε καμιά από τις συνεντεύξεις της μάνας δεν ακούω να λέει… «Δεν σκότωσα τα παιδιά μου. Δεν το έκανα εγώ». Δεν το λέει. Κι αυτό είναι ανησυχητικό…».
 
4. Εμείς βέβαια ξέρουμε, ότι η αστυνομική εμπειρία δείχνει ακριβώς το αντίθετο: Ότι δηλαδή ο ένοχος συνήθως φωνάζει, ότι είναι αθώος! Ο συνήγορος της οικογένειας είπε: «Ας υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στο τέλειο έγκλημα. Δεν θα φρόντιζε η μάνα να δείχνει θλιμμένη και να κλαίει με αναφιλητά μπροστά στις κάμερες (σ.σ. σαν τον γυναικοκτόνο των Γλυκών Νερών); Λίγο νιονιό χρειάζεται για να μην ρίχνουν με ευκολία το ανάθεμα…». Είναι προφανές ότι τέτοια «στοιχεία» δεν στέκουν στο Δικαστήριο, όταν μάλιστα θάνατοι επήλθαν σε νοσοκομεία και ακολούθησαν και ιατροδικαστικές κ.λ.π. εξετάσεις, που δεν έδωσαν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας.
 
5. Η γιαγιά μίλησε σε Μ.Μ.Ε: «Είμαι καταβεβλημένη. Δεν έχουν δείξει κανένα σεβασμό στον θάνατο τριών παιδιών. Έχω να πω ότι όλοι οι δημοσιογράφοι, που έχουν βγει στην τηλεόραση, πατάνε πάνω στον θάνατο των παιδιών και σε μία μάνα, που τη στοχοποιεί όλη η κοινωνία. Ντρέπομαι πραγματικά. Λίγη τιμή και σεβασμό σ’ αυτή την τραγωδία, που έχει συμβεί. Ας περιμένουνε τις εξετάσεις…».
 
6. Η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων και ειδικότερα των ιατρικών εκθέσεων, που αφορούν ευαίσθητα τέτοια, συνιστά έγκλημα. Είδαμε να παραβιάζεται ευθέως το τεκμήριο της αθωότητας και η μυστικότητα των ερευνών. Γνωστός δικηγόρος δήλωσε, ότι αν εκπροσωπούσε την οικογένεια «θα τους είχε κλείσει όλους φυλακή». Όμως δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί ή να βλέπει το μάτι της … «τυφλής» Δικαιοσύνης! Ταυτόχρονα από πλευράς δημοσιογράφων και Μ.Μ.Ε. παραβιάζονται οι Αρχές της Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Γιατί αδρανούν τα Εποπτικά Όργανα της Ε.Σ.Η.Ε.Α; Η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) δεν οφείλει να παρέμβει και να επιβάλει μέτρα-κυρώσεις; Τέλος οι ιατροδικαστές δε δεσμεύονται από το καθήκον εχεμυθείας; Η Υπηρεσία τους δεν πρέπει να τους ελέγξει;
 
7. Τελικά όλες αυτές οι αντικρουόμενες απόψεις, αναλύσεις κ.λ.π. το μόνο που κάνουν είναι να δυσχεραίνουν την έρευνα, να διαπομπεύουν πρόσωπα, να δημιουργούν σύγχυση και εν τέλει, στην περίπτωση που πρόκειται για έγκλημα, να δημιουργούν αμφιβολίες, οι οποίες θα ευνοήσουν τυχόν κατηγορούμενους, αφού δεν θα μπορεί να σταθούν στο Δικαστήριο (αν δεν έχει υπάρξει ομολογία), οδηγώντας μάλλον στην απαλλαγή αυτών (με βάση και την αρχή in dubio pro reo)!!!
 
Νικόλαος Αθ. Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης
και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.
 
 
 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis