Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:44 | 20/04/2022

Στις 19 Απριλίου ο Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε ότι επέλεξε την SIG Sauer για το πρόγραμμα NGSW (Next Generation Squad Weapon), προμήθειας νέων τυφεκίων και πολυβόλων των 6,8 χιλιοστών. Η SIG Sauer απέσπασε σύμβαση, σταθερής τιμής και διάρκειας 10 ετών για την παραγωγή των τυφεκίων XM-5 και των πολυβόλων XM-250, αμφότερα των 6,8 χιλιοστών. Το συμβόλαιο περιλαμβάνει και την παραγωγή φυσιγγίων. Ο νικητής του διαγωνισμού ανακοινώθηκε 27 μήνες μετά την έναρξη της φάσης δοκιμών και αξιολόγησης των πρωτότυπων. Υπενθυμίζουμε ότι λίγο καιρό πριν ο Αμερικανικός Στρατός επέλεξε την εταιρία Vortex για το σύστημα ελέγχου πυρός που θα συνοδεύει τα νέα όπλα.

Το πρόγραμμα NGSW διεκδικούσαν η SIG Sauer, η General Dynamics και η AAI Textron. Η αξία της αρχικής προμήθειας είναι $ 20,4 εκατομμύρια. Αυτή η πρώτη παρτίδα όπλων, πυρομαχικών και παρελκόμενων θα χρησιμοποιηθεί σε δοκιμές. Στο κόστος περιλαμβάνονται υλικά και υπηρεσίες υποστήριξης. Επίσης, το αρχικό συμβόλαιο προβλέπει την παροχή άδειας στο Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας να πουλήσει τα όπλα στο εξωτερικό, μέσω προγραμμάτων FMS (Foreign Military Sales). To τυφέκιο XM-5 θα αντικαταστήσει τα M4/M4A1, ενώ το πολυβόλο XM-250 θα αντικαταστήσει το M249.

Η φιλοσοφία πίσω από την επιλογή του διαμετρήματος των 6,8 χιλιοστών είναι ο συγκερασμός των διαμετρημάτων 5,56 και 7,62 χιλιοστών. Ο Αμερικανικός Στρατός μελέτησε για αρκετά χρόνια το θέμα του διαμετρήματος, ιδιαίτερα τα συμπεράσματα από τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και τελικά κατέληξε στο διαμέτρημα των 6,8 χιλιοστών. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Στρατό το διαμέτρημα των 6,8 χιλιοστών έχει καλύτερη απόδοση, ακρίβεια, θανατηφόρο πλήγμα και έλεγχο σε σχέση με το διαμέτρημα των 5,56 χιλιοστών. Το 5,56 έχει θανατηφόρο εύρος περίπου 300 μέτρων, έναντι των 600 μέτρων του 6,8. Παράλληλα, το φυσίγγιο των 6,8 χιλιοστών είναι ελαφρύτερο σε σχέση με το φυσίγγιο των 7,62 χιλιοστών, κατά 25-30%, κάτι που συμβάλει στη μείωση του φόρτου μάχης του στρατιώτη.

Η εμπειρία στο Αφγανιστάν έδειξε στους Αμερικανούς ότι οι εμπλοκές και η ανταλλαγή πυρών θα γίνεται από μεγαλύτερες αποστάσεις. Στο Αφγανιστάν το διαμέτρημα των 5,56 χιλιοστών αποδείχθηκε αναποτελεσματικό στη μέση απόσταση της ανταλλαγής πυρών. Οι μελέτες του Αμερικανικού Στρατού έδειξαν ότι το διαμέτρημα των 6,8 χιλιοστών είναι το καταλληλότερο. Αλλά από μόνο του δεν θα έκανε τη διαφορά. Έτσι αποφασίστηκε η υιοθέτηση του συστήματος ελέγχου πυρός, η χρήση του οποίου θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή τη μεγαλύτερη ευστοχία σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Πηγή:   defencereview.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis