Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:13 | 11/03/2017

ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΠΙΝΤΕΛΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΡΡΗΣ

 

Τα ξημερώματα της 25ης Φεβρουαρίου, άγνωστος τηλεφώνησε στο κέντρο της Αμεσης Δράσης και προειδοποίησε για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο ΑΤ Δάφνης.

Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. και με ελεγχόμενη έκρηξη εξουδετέρωσαν τη βόμβα.

Μοναδικός «μάρτυρας» ήταν η κάμερα του κλειστού κυκλώματος που διέθετε το αστυνομικό τμήμα. Το βίντεο κατέληξε στον 4ο όροφο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ). Η υπόθεση που ερευνά η Αντιτρομοκρατική είναι μία από τις 4.000 που χειρίζονται ετησίως τα περίπου 50 άτομα που εργάζονται στο Τμήμα Οπτικοακουστικού Υλικού.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς που υπηρετούν σ' αυτά τα εργαστήρια, το 90% των περιπτώσεων που χειρίζονται αφορά βίντεο από κλειστά κυκλώματα. Ληστείες υποκαταστημάτων τραπεζών, όπως του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα, ανατινάξεις ΑΤΜ, επεισόδια σε γήπεδα ποδοσφαίρων, τροχαία όπως το πρόσφατο με την Πόρσε, η δολοφονία των δύο χρυσαυγιτών στο Νέο Ηράκλειο, αλλά και βίντεο από κινητά τηλέφωνα σαν αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας στην υπόθεση του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, με μια κάμερα να βρίσκεται στο χέρι σχεδόν κάθε πολίτη, για την εξιχνίαση εγκλημάτων απαιτείται πλέον η συλλογή και ανάλυση αυτών των βίντεο με τρόπο επιστημονικό. «Η δουλειά μας έχει να κάνει με την ομαδοποίηση των υποθέσεων, τη βελτίωση της εικόνας που έχει καταγραφεί, τη συγκριτική ανάλυση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο βίντεο. Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο που είναι στο background να συγκριθεί με βίντεο διαφορετικής υπόθεσης. Να απομονώσουμε ένα σακίδιο πλάτης και να το ταυτοποιήσουμε, να δούμε αν είχε χρησιμοποιηθεί από κάποιον άλλον δράστη» εξηγεί ο τμηματάρχης.

Η βάση δεδομένων ανήκει στο Τμήμα Μεθοδικοτήτων ή αλλιώς Modus Operandi. Από το γραφείο αυτό ξεκινούν όλες οι έρευνες, λόγω και της μοναδικής βάσης που διαθέτει. Οι λιγοστοί αστυνομικοί που έχουν πρόσβαση σ' αυτήν μπορούν να κάνουν σύνθετη αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά, όπως: τατουάζ, ύψος, εθνικότητα, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (μακριά μαλλιά, φαλάκρα κ.ά.) και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο διαπράχθηκε το έγκλημα.

Οι φωτογραφίες

 

Το Τμήμα Φωτογραφικού «ψηφιοποιεί» με ειδική διαδικασία τα αποτυπώματα για να μπορέσουν να τα «τρέξουν» στις βάσεις δεδομένων

Το Τμήμα Φωτογραφικού «ψηφιοποιεί» με ειδική διαδικασία τα αποτυπώματα για να μπορέσουν να τα «τρέξουν» στις βάσεις δεδομένων

Η αναζήτηση γίνεται στο Αυτόματο Σύστημα Αρχειοθέτησης Αναζήτησης Φωτογραφιών (ΙSIS) με 55.000 σεσημασμένους κακοποιούς που έχουν καταχωριστεί μαζί με φωτογραφίες, το είδος εγκλήματος, γνωστούς συνεργούς και συνήθη μεθοδολογία. Οταν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε οι φωτογραφίες επιδεικνύονται στα θύματα προς αναγνώριση. Οταν δεν υπάρχουν τότε δημιουργούνται σκίτσα υπόπτων ή αναζητούμενων προσώπων και πραγματοποιούνται συγκρίσεις φωτογραφιών. Το Τμήμα Μεθοδικοτήτων είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση των τάσεων εγκληματικότητας, όπως έχει συμβεί πρόσφατα με τις τηλεφωνικές απάτες εις βάρος ηλικιωμένων. Πολλές υποθέσεις εξαπάτησης έχουν εξαρθρωθεί μέσω αυτού του Τμήματος. 

ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΠΕΙΣΤΗΡΙΩΝ
«Αν ο δράστης έχει αποκρύψει τα ίχνη, κάπου θα τα βρούμε»

Εναν όροφο πιο κάτω βρίσκεται το Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών και Ηχητικών Πειστηρίων. Μεγάλες οθόνες με πανίσχυρους υπολογιστές είναι το πρώτο που αντικρίζει ο επισκέπτης. Είναι επίλεκτο τμήμα, καθώς σχεδόν σε κάθε έγκλημα οι επικεφαλής των ερευνών θα κατασχέσουν τουλάχιστον ένα ...

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα ethnos.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis