Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:44 | 26/06/2019

Bγήκαμε απ’ το σκοτεινό δασάκι και μ' ένα σάλτο περάσαμε τον μαντρότοιχο. Τη στιγμή εκείνη άφηνε τη θέση του οδηγού ο Μυλωνάς, ενώ η γυναίκα του Νέλλη βρισκόταν ήδη στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Μερικές γρήγορες δρασκελιές. Τον τσάκωσα απ’ το μπράτσο και σπρώχνοντάς τον στο πίσω κάθισμα του είπα με φωνή που δεν επιδέχεται παρερμηνείες: “Έλα Μυλωνά...Πάμε μια βολτίτσα...”».

Από τις 13 Ιουνίου διατίθεται το βιβλίο του Βασίλη Παλαιοκώστα με τίτλο «Μια φυσιολογική ζωή – Δράσεις και αποδράσεις ενός επικηρυγμένου». Στις 600 σελίδες του, ο νούμερο ένα έλληνας καταζητούμενος αφηγείται τη δική του εκδοχή για μια σειρά από πραγματικά περιστατικά που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αποστολή του δέματος-βόμβαΟ Παλαιοκώστας πίσω από τον φάκελο - βόμβα στον πρώην υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη και οι δύο αποδράσεις  του με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. 

[custom:google-ads]

 

Βίντεο της «Καθημερινής» με την απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα με ελικόπτερο το 2009 από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Λεπτομερείς είναι και οι περιγραφές της απαγωγής όπως την έζησε ο Γ. Μυλωνάς. «Σταθμεύσαμε τα δύο αυτοκίνητα σε βουνό του νομού Θεσσαλονίκης να ελέγξουμε τα χρήματα για ύποπτα αντικείμενα. Αφού ελέγξαμε διεξοδικά τις δεσμίδες των χαρτονομισμάτων και τους σάκους επιστρέψαμε σπίτι», γράφει για την παραλαβή των λύτρων της απαγωγής Μυλωνά, που ανήλθαν στα 10,8 εκατ. ευρώ.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις «εκδόσεις των συναδέλφων». Mε σημείωμά τους στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (12/6/2019) διευκρίνισαν ότι το πρωτότυπο κείμενο έφτασε στα χέρια τους από δικηγόρο των Αθηνών, που με τη σειρά της το παρέλαβε σε φάκελο στο γραφείο της. Ο φάκελος περιείχε και μία ιδιόχειρη επιστολή του συγγραφέα με το παλαμικό του αποτύπωμα, με την οποίαν «εξουσιοδοτούσε τη δικηγόρο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση του βιβλίου».

Most Wanted από το 2009

Τον Φεβρουάριο του 2009 ο Παλαιοκώστας απέδρασε για δεύτερη φορά με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού και έκτοτε παραμένει καταζητούμενος. Το 2011 τα αποτυπώματά του ταυτοποιήθηκαν στη βόμβα που εξερράγη στο γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τραυματίζοντας θανάσιμα τον υπασπιστή του Γιώργο Βασιλάκη. Επικηρύχθηκε με ένα εκατομμύριο ευρώ. Ο έλληνας δραπέτης συγκαταλέγεται στους πλέον καταζητούμενους –most wanted– ευρωπαίους κακοποιούς. Το όνομα και η φωτογραφία του μπήκαν το 2016 στην εφαρμογή eumostwanted.eu της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol.

Η φωτογραφία και η περιγραφή του Παλαιοκώστα από την ιστοσελίδα της Europol.

 

Το 2011, το πλήρωμα περιπολικού του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς εντόπισε στον δρόμο προς Αράχωβα τον Παλαιοκώστα και έναν συνεργό του, μέσα σε ένα Audi A4. Παρά την κινητοποίηση της αστυνομίας, οι δύο ύποπτοι κατάφεραν να διαφύγουν ανοίγοντας πυρ με καλάσνικοφ κατά των αστυνομικών και τραυματίζοντας έναν από αυτούς. Για την υπόθεση εκδόθηκε το 2013 ένταλμα σε βάρος του: απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή. Στη δημοσιότητα δόθηκαν και οι φωτογραφίες ενός άνδρα από κάμερα ασφαλείας σε καφέ της Εθνικής Οδού. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, επρόκειτο για τον καταζητούμενο δραπέτη, ο οποίος έχει με πλαστικές επεμβάσεις αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

 

«Υπολογίζοντας πως με μια ριπή θα παίρναν το μήνυμα να εγκαταλείψουν την προσπάθεια, μετά από μερικά χιλιόμετρα, σε μια κατηφόρα, πάτησα απότομα το φρένο και το AUDI γονάτισε. Ταυτόχρονα έδωσα στον Φώτη τη διαταγή που περίμενε. “Βγες τώρα και ρίξε (εννοώντας απ’ το παράθυρο)”. Εκείνος το “βγες και ρίξε” το εξέλαβε ακριβώς έτσι. Άνοιξε την πόρτα κατέβηκε κάτω, πήρε σκοπευτική στάση και άνοιξε πυρ κατά ριπάς. Ήταν η πρώτη φορά που φοβήθηκα για ανθρώπινες απώλειες στη χρόνια διαμάχη με τους διώκτες μου», γράφει στο βιβλίο του ο δραπέτης.

Αστυνομικοί που διάβασαν το «Μια φυσιολογική ζωή» σχολιάζουν ότι ο Παλαιοκώστας επιχειρεί να διαψεύσει την εμπλοκή του στη δολοφονία –το 2010– του υπασπιστή του Μ. Χρυσοχοΐδη, στο γραφείο του στην Κατεχάκη. Στα υπολείμματα του φακέλου που είχε εκραγεί στα χέρια του αστυνομικού υποδιευθυντή Γιώργου Βασιλάκη οι αστυνομικοί είχαν βρει παλαμικό αποτύπωμα του καταζητούμενου δραπέτη. «Θέλει να υπερασπιστεί τη φήμη του ως Ρομπέν των Φτωχών», λένε. Έτσι τον είχε αποκαλέσει και το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC σε αφιέρωμά του με τίτλο «Ο άπιαστος» (2014).

Συνεχίζοντας την αφήγησή του για το «πιστολίδι» με τους αστυνομικούς στη Λιβαδειά, ο Παλαιοκώστας καταλήγει: «Σε ένα ολόκληρο Audi A4 που χρησιμοποιούσα από καιρό για τις μετακινήσεις μου και ήταν καταπιασμένο από εμένα με γυμνά χέρια βρέθηκε ένα και μοναδικό δακτυλικό αποτύπωμά μου κάπου στο χώρο αποσκευών. Σε ένα φάκελο Α4 που ποτέ δεν είδα, ποτέ δεν έπιασα, ποτέ δεν ταχυδρόμησα και ο οποίος έσκασε διαλύοντας το μισό όροφο του υπουργείου, η αστυνομία εντόπισε ολόκληρο παλαμικό αποτύπωμά μου!».

Ο Στεφανάκος και η 17Ν

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας περιγράφει ακόμα τις σχέσεις του με τον «βαρόνο» της νύχτας Βασίλη Στεφανάκο, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 2018. Γράφει μεν ότι υπήρχε αμοιβαία εκτίμηση, ωστόσο τον χαρακτηρίζει «χομπίστα στο φούσκωμα μπαλονιών», κατηγορώντας τον ότι διέδιδε φήμες για να συντηρεί τον μύθο του στην παρανομία. Επικαλείται ως παράδειγμα την πρώτη απόδρασή του από τον Κορυδαλλό, λέγοντας πως, ενώ ο Στεφανάκος δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή, εμφανίστηκε ως ο οργανωτής της: «Για προσωπικούς και ευνόητους λόγους που έχουν να κάνουν με το πρεστίζ της παρανομίας, διατυμπάνιζε ότι η απόδραση ήταν δικό του κατόρθωμα».

Ο Βασίλης Στεφανάκος.

 

Παρά τις κατά καιρούς επαφές και διασυνδέσεις του με αναρχικούς-μέλη ένοπλων οργανώσεων, στο «Μια φυσιολογική ζωή» ο νούμερο ένα καταζητούμενος έλληνας κακοποιός αποφεύγει να μιλήσει γι’ αυτές. Ονομαστική αναφορά κάνει μόνο στον καταδικασμένο για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα, επικροτώντας τη στάση που τήρησε μετά την εξάρθρωση της οργάνωσης. «Άνθρωποι που ξαπλώνουν υπουργούς στο κέντρο της Αθήνας δεν φαντάζεσαι ποτέ πως όταν συλληφθούν θα καταρρεύσει το αμυντικό τους σύστημα. Έσωσε την κατάσταση ο Κουφοντίνας. Μονάχος παλεύει ως και σήμερα ο κόσμος να θυμάται το αριστούργημα κι όχι την κατάρρευση. Άξιος...» γράφει.

Οι αντιπαλότητες στον Κορυδαλλό

Πλην της απαγωγής του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά, ο Παλαιοκώστας στο βιβλίο του λέει ότι κατέστρωνε σχέδια για την απαγωγή και άλλων επιχειρηματιών, ανάμεσα στους οποίους και ο Περικλής Παναγόπουλος. Ο εφοπλιστής απήχθη το 2009 και ως εγκέφαλος της «επιχείρησης» καταδικάστηκε ο Παναγιώτης Βλαστός. Ο Παλαιοκώστας γράφει ακόμα για τα μπες-βγες στις φυλακές και την αντιπαλότητά του με τον πρώην αρχιφύλακα του Κορυδαλλού Αντώνη Αραβαντινό και τον σωφρονιστικό υπάλληλο Μάκη Γκαλιμάνη. Τους κατηγορεί ότι τον ξυλοκόπησαν άγρια σε μία από τις μεταγωγές του στον Κορυδαλλό. Για τον Αραβαντινό λέει ότι είχε υποσχεθεί να τον «ξεκάνει» και ότι τελικά δεν υλοποίησε το σχέδιό του διότι όταν τελικά τον εντόπισε τυχαία στην Αυλώνα, ο αρχιφύλακας ήταν μαζί με τον γιο του. Ο Μάκης Γκαλιμάνης αντίθετα δολοφονήθηκε το 2015 στις Ράχες Φθιώτιδας από μια οργάνωση που εμφανίστηκε άπαξ με την επωνυμία «Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη».«Η έκπληξή μου ήταν τεράστια όταν τον γάζωσαν με καλάσνικοφ», γράφει ο Παλαιοκώστας. «Από τη μια στεναχωρήθηκα που δεν ήμουν εγώ αυτός που του πήρα τη ζωή κι από την άλλη είπα μέσα μου: “Να αγιάσουν τα χέρια σας λεβέντες”».

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σχόλια για το «Μια φυσιολογική ζωή» ανήκει στον αναρχικό Τάσο Θεοφίλου, ο οποίος κατηγορήθηκε και τελικά για την αιματηρή ληστεία της Πάρου και έχει προχωρήσει στην έκδοση crime fiction μυθιστορημάτων. Έγραψε στον «τοίχο» του στο Facebook: «Το ευτυχές με το βιβλίο του Βασίλη Παλαιοκώστα είναι η αναμφισβήτητη συνεισφορά του στην αναβίωση της ληστρικής λογοτεχνίας. Το εκπληκτικό είναι πως πλέον, μπορούμε να τον αποκαλούμε συνάδελφο χωρίς να υπονοούνται ποινικά κολάσιμες πράξεις».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

insidestory.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis