Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Α
10:15 | 30/05/2022

Η Τσεχία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα αξίας 24 ως 28 εκατομμυρίων ευρώ άμεσα, δήλωσε χθες Κυριακή η υπουργός Άμυνας της χώρας, η Γιάνα Τσερνόχοβα, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ČT.

«Είναι κρίσιμο η (στρατιωτική) βοήθεια να δίνεται με σταθερό ρυθμό», είπε η κυρία Τσερνόχοβα, διευκρινίζοντας ότι η Πράγα έχει ήδη στείλει στο Κίεβο στρατιωτικό υλικό αξίας 140 εκατ. ευρώ από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Η υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα σταλούν βαριά όπλα, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τους τύπους και τις ποσότητές τους «για λόγους ασφαλείας».

Ωστόσο, τσεχικά ΜΜΕ αναφέρουν πως μεταξύ άλλων, θα σταλούν άρματα μάχης T-72, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1, αυτοκινούμενα πυροβόλα DANA και επιθετικά ελικόπτερα σοβιετικού σχεδιασμού Mil Mi-24.

Η Τσεχία -μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999- απέχει λιγότερα από 400 χιλιόμετρα από την Ουκρανία.

Η Πολωνία έστειλε 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα

Η Πολωνία έστειλε στην Ουκρανία 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab, μετέδωσε το πολωνικό κρατικό ραδιόφωνο χθες Κυριακή επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να απωθήσει τη συνεχιζόμενη επίθεση των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο Ντονμπάς.

Αντιμέτωπη με σφυροκόπημα των δυνάμεών της από το ρωσικό πυροβολικό στις ανατολικές περιφέρειες της χώρας, η ουκρανική κυβέρνηση ζητεί από τη Δύση να της στείλει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς για να αντιστρέψει την κατάσταση στο πεδίο.

Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab έχουν μέγιστο δραστικό βεληνεκές 40 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με πολωνικά ΜΜΕ, η Πολωνία εκπαίδευσε περίπου 100 μέλη του Πυροβολικού της Ουκρανίας στον χειρισμό τους.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι η χώρα του άρχισε να παραλαμβάνει πυραύλους Harpoon κατά πλοίων επιφανείας από τη Δανία και αυτοκινούμενα πυροβόλα από τις ΗΠΑ.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis