Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:45 | 18/01/2015

 

Μια ακόμη κόντρα στο σήριαλ της τουρκικής κυβέρνησης με τους κολοσσούς του διαδικτύου έλαβε χώρα το τελευταίο διάστημα στη γειτονική χώρα. Η Τουρκία απείλησε με την αναστολή λειτουργίας του Twitter στη χώρα, αν η εταιρία δεν φρόντιζε να μπλοκάρει το λογαριασμό μιας αριστερής εφημερίδας, της BirGun, η οποία και έβγαλε στη δημοσιότητα στρατιωτικά έγγραφα της κυβέρνησης. Τα έγγραφα αφορούσαν σε φορτηγά της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας που μετέφεραν σύμφωνα με το δημοσίευμα όπλα στη Συρία.

Το αίτημα από την πλευρά των αρχών ήρθε την περασμένη Πέμπτη, μια μόλις ημέρα μετά την απόφαση δικαστηρίου της χώρα που απαγόρευε την κάλυψη της υπόθεσης από τα ΜΜΕ, υπονοώντας σαφώς ακόμη και την πλήρη απαγόρευση λειτουργίας των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης στα οποία θα κυκλοφορούσαν έγγραφα από τις επιχειρήσεις των τουρκικών στρατευμάτων.

Όπως ισχυρίστηκε το δικαστήριο, η δημοσιοποίηση μιας τέτοιας πληροφορίας αποτελεί παραβίαση της εθνικής ασφάλειας και ανάμειξη σε εθνικές υποθέσεις. Η τουρκική κυβέρνηση άλλωστε αρνήθηκε έντομα τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως τα φορτηγά για τα οποία γίνεται λόγος στα έγγραφα που διέρρευσαν περιείχαν όπλα για τους εξτρεμιστές που πολεμούν ενάντια στο καθεστώς Μπασάς Αλ Άσαντ στη Συρία. Αντίθετα, υποστήριξαν πως μετέφεραν στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια για τη μειονότητα των Τουρκμένων της Συρίας, που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις εχθροπραξίες από το 2011.

Τα μεγαλύτερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Twitter, Facebook, Google +, έδειξαν να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις της Τουρκίας και της δικαστικής απόφασης, αφαιρώντας σχετικό περιεχόμενο από τους λογαριασμούς χρηστών, προκειμένου  να αποφύγουν το κλείσιμο. Παρόλα αυτά, η εφημερίδα, αλλά και μια σειρά άλλων λογαριασμών εξακολούθησαν να αναφέρονται στο θέμα με νέα ποστ στο twitter. Το τελευταίο αρνήθηκε να μπλοκάρει το λογαριασμό τους εξ' ολοκλήρου, αλλά κατέβασε συγκεκριμένα ποστ με εικόνες από τα έγγραφα που διέρρευσαν και στα οποία η αστυνομία επιβεβαίωνε την ύπαρξη όπλων στα φορτηγά. Τα έγγραφα μάλιστα ανέφεραν πως τα όπλα είχαν προορισμό την Αλ Κάιντα.

"Ανάμεσα σε 60.000 περίπου tweets για το θέμα, η εταιρία επέτρεψε έναν μικρό αριθμό μόνο να δημοσιευθεί, κυρίως μηνύματα που αφορούσαν στην εθνική ασφάλεια και την τάξη" σημειώνει εκπρόσωπος του Twitter. "Συνεχίζουμε να δουλεύουμε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των χρηστών μας και να διατηρήσουμε την πρόσβαση στο twitter σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Τουρκία" συμπλήρωσε. Θυμίζουμε πως τόσο το twitter, όσο και το youtube είχαν αποκλειστεί στη χώρα τον περασμένο Μάρτιο, μετά από διαρροές για "κρυφό" σχέδιο στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία της τουρκικής κυβέρνησης. Το Twitter επαναλειτούργησε μετά από δύο εβδομάδες, ενώ το youtube δύο μήνες αργότερα.

 

Πηγή: New York Times, http://news247.gr

Policenet.gr © | 2022 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis