Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:59 | 08/11/2015

Στις 20 Νοεμβρίου οι στρατιωτικοί ,απόστρατοι και ίσως και εν ενεργεία θα στείλουν ένα πρώτο μήνυμα προς της κυβέρνηση . Το οποίο θα είναι σαφές και περιεκτικό: ούτε ένα ευρώ περικοπή σε μισθούς και συντάξεις στρατιωτικών δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Οι στρατιωτικοί που ακόμη αναμένουν την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ , ακούνε και διαβάζουν για σχέδια νέων περικοπών και είναι λογικό να ανησυχούν. 

Γι΄ αυτό και αποφάσισαν την πρώτη κινητοποίηση στις 20 Νοεμβρίου που περιλαμβάνει συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Το οποίο ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και υπουργών είναι πάντα εχθρικό έναντι των ΕΔ.

Μερικά ερωτήματα που προκύπτουν για την κινητοποίηση που αποφασίστηκε ομόφωνα απ΄ όσους συμμετέχουν στο Συμβούλιο Οργάνωσης Δράσεων:

•Τι θα γίνει με τους εν ενεργεία; Επί παντοδυναμίας Μιχάλη Κωσταράκου στο ΓΕΕΘΑ υπήρχε απαγόρευση συμμετοχής στρατιωτικών σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με στολή. Το θέμα είχε προκαλέσει τριβή μεταξύ εν ενεργεία και απόστρατων. Οι πρώτοι ζητούσαν την “κάλυψη” των δεύτερων για να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις. Αυτή δεν δόθηκε ποτέ. Τώρα θα αλλάξουν στάση οι απόστρατοι; Κωσταράκος δεν υπάρχει πια και ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης είναι προφανώς πιο “ανοιχτό μυαλό”. Δεν πρόκειται να ακυρώσει τη διαταγή Κωσταράκου προφανώς για να αποφύγει γκρίνιες από τις Βρυξέλλες ,αλλά δεν φέρεται διατεθειμένος να ακολουθήσει άτεγκτη στάση σε στρατιωτικούς που με σοβαρόττηα και αξιοπρέπεια θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση που οργανώνουν οι απόστρατοι. Μήπως οι υπεύθυνοι των Ενώσεων Αποστράτων θα πρέπει κι αυτοί να “ανοίξουν” λίγο τον τρόπο σκέψης τους;

•Η επιλογή της ώρας για τη συγκέντρωση -15.00 το μεσημέρι- μήπως θα πρέπει να μετατεθεί για λίγο αργότερα, ώστε να διευκολυνθούν κι όσοι εν ενεργεία θέλουν να συμμετάσχουν;

•Το ερώτημα είναι πως αντιμετωπίζει ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στρατιωτικών επί υπουργίας του; Μπορεί να ακούγεται παράδοξο ,αλλά έχουμε την αίσθηση ότι δεν βλέπει διόλου αρνητικά την απόφαση των απόστρατων. Αντιθέτως έχουμε την αίσθηση ότι τον βολεύει. Ο ΥΕΘΑ συμμετέχει σε μια κυβέρνηση στην οποία οι “αντιμιλιταριστικές” απόψεις κυριαρχούν ακόμη και μετά από το πολύ “νερό που έριξε στο κρασί του” ο ΣΥΡΙΖΑ. Το να ακουστεί η φωνή των στρατιωτικών στο δρόμο μάλλον τον εξυπηρετεί για να κόψει τον βήχα σ΄ όσους εντός και εκτός υπουργικού συμβουλίου μιλάνε για νέες περικοπές στις ΕΔ.

Η κινητοποίηση των στρατιωτικών δεν θα είναι παρά ένα ακόμη καμπανάκι προς τη κυβέρνηση . Το θέμα είναι αν θα υπάρξει συνέχεια από τους στρατιωτικούς. Μετά από μια μακρά περίοδο σιωπής που ήταν φυσιολογική μετά από όσα πέρασαν , η απειλή νέων περικοπών στις αποδοχές τους φαίνεται ότι “ξυπνά” αυτό που τα τελευταία χρόνια γνωρίσαμε ως “χακί συνδικαλισμό”. 

 

http://www.onalert.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis