Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
russia
16:22 | 03/06/2022

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι έχει καλέσει τους επικεφαλής των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης στη Μόσχα σε συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα κατά την οποία θα τους ανακοινώσει την λήψη σκληρών μέτρων αν συνεχισθούν περιορισμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Εάν το έργο των ρωσικών μέσων ενημέρωσης - φορέων και δημοσιογράφων - δεν ομαλοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα τα πιο αυστηρά μέτρα», δήλωσε σήμερα Παρασκευή η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

«Για αυτόν τον λόγο, τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, οι επικεφαλής των γραφείων της Μόσχας όλων των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης θα προσκληθούν στο κέντρο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για να τους εξηγήσουν τις συνέπειες της εχθρικής γραμμής της κυβέρνησής τους στον τομέα των μέσων ενημέρωσης», είπε η ίδια προσθέτοντας ότι «ανυπομονούμε γι' αυτό».

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τις δυτικές χώρες ότι επιβάλλουν αθέμιτους περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης της στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων απαγορεύσεων σε ορισμένα κρατικά υποστηριζόμενα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οι Ρώσοι βουλευτές ψήφισαν τον περασμένο μήνα νομοσχέδιο το οποίο δίνει στους εισαγγελείς εξουσίες να κλείνουν τα γραφεία ξένων μέσων ενημέρωσης στη Μόσχα, εάν μια δυτική χώρα έχει γίνει «μη φιλική» προς τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Ρωσία έχει καταστείλει την κάλυψη της σύγκρουσης από τα μέσα ενημέρωσης, θεσπίζοντας ποινές φυλάκισης 15 ετών για δημοσιογράφους που διαδίδουν σκόπιμα «ψεύτικες» ειδήσεις σχετικά με αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Ο νόμος ώθησε ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης στο να αποσύρουν τους δημοσιογράφους τους από τη Ρωσία. Άλλοι δυτικοί οργανισμοί ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Reuters, παρέμειναν στη χώρα και συνεχίζουν να κάνουν ρεπορτάζ. Η Ρωσία λέει ότι συμμετέχει σε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό και την «αποναζιστικοποίηση» της γείτονος.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της αποκαλούν τον ισχυρισμό της αυτό αβάσιμο πρόσχημα για έναν πόλεμο στον οποίο έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι, έχουν ισοπεδωθεί πόλεις και έχουν αναγκαστεί να φύγουν στο εξωτερικό περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis