Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:30 | 03/12/2014

 

Οταν ο Νίκος Ρωμανός ξεκινούσε απεργία πείνας στις φυλακές Κορυδαλλού κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως 24 ημέρες μετά η κυβέρνηση θα έψαχνε να βρει νομοθετική λύση και μάλιστα άμεσα για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι έγκλειστοι φοιτητές να σπουδάζουν και να συμμετέχουν στις εξεταστικές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου για το πλαίσιο της νέας νομοθετικής ρύθμισης που θα κατατεθεί με αφορμή την περίπτωση του Ρωμανού.

Μέχρι την Τρίτη το απόγευμα η υπόθεση για το ποιος είναι αρμόδιος να αποφασίσει για το πως θα μπορούσε ο Νικος Ρωμανός να παρακολουθήσει τα μαθήματα του είχε γίνει μπαλάκι μεταξύ υπουργών και δικαστικών λειτουργών. Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα όλα άλλαξαν. Από τη μία οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στον καταδικασμένο νεαρό για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, με τη συμμετοχή εκτός των συγγενών και των φίλων του, πολιτικών προσώπων στελεχών της αντιπολίτευσης, οι διαδηλώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να καούν τα Εξάρχεια, αλλά και η σημερινή επιστολή του Νίκου Ρωμανού, μέσω της οποίας έδειχνε τους «ενόχους» για την κατάσταση της υγείας του, θορύβησαν την κυβέρνηση, η οποία έσπευσε σήμερα τόσο μέσω υπουργών που εμπλέκονται άμεσα στην υπόθεση (Δικαιοσύνης, Παιδείας) όσο και στελεχών των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να αναζητήσει λύση μέσω νομοθετικής διάταξης.

Ενδεικτικές, του κλίματος που επικράτησε για το ζήτημα του Νίκου Ρωμανού ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Καρύδη, ο οποίος μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM είπε ότι «δημιουργεί τεράστιες εντάσεις στην κοινωνία αυτό το θέμα, τη στιγμή που δεν χρειάζεται να έχουμε τέτοιου είδους καταστάσεις».

Αθανασίου: Νομοθετική ρύθμιση για τις σπουδές των καταδίκων

Εντωμεταξύ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης περιέγραψε το πλαίσιο της νέας νομοθετικής ρύθμισης που θα κατατεθεί με αφορμή την περίπτωση του Ρωμανού, όταν επιστρέψει ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος από την Κίνα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Αθανασίου, μέσω της νομοθετικής ρύθμισης θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν διπλή ιδιότητα, αυτές του καταδίκου και του υποδίκου, όπως ο Νίκος Ρωμανός, να σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο, δια αλληλογραφίας ή εξ αποστάσεως στα πρότυπα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

«Θα εξασφαλιστούν όλες οι υποδομές , ο φοιτητής- κρατούμενος θα διαβάζει στη φυλακή και θα δίνει εξετάσεις επί της εξεταστέας ύλης, αν έχει απορίες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καθηγητές του τηλεφωνικά ή δια ζώσης, και θα δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στις φυλακές με επιτηρητή καθηγητή, την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του», είπε.

Ειδικά για τον Νίκο Ρωμανό ο κ. Αθανασίου είπε ότι «τα δυο εργαστήρια που έχει στο τρέχον εξάμηνο μπορούν να αντικατασταθούν με εργασίες που θα κάνει μέσα στις φυλακές. Οσον αφορά στο μάθημα της πληροφορικής θα του δοθεί, όπως σε όλους τους φοιτητές, δωρεάν ηλεκτρονικός υπολογιστής , τα εγχειρίδια και θα εκπαιδευτεί» και συμπλήρωσε ότι σε περιπτώσεις εργαστηρίων που απαιτείται φυσική παρουσία θα έρχεται σε επαφή με τεχνικούς φορείς ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες παρακολούθησή τους.

«Ψάχνω τους γονείς του Ρωμανού»

Ο κ. Αθανασίου έστειλε μήνυμα στους γονείς του Νίκου Ρωμανού να βοηθήσουν ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή του παιδιού τους, ενώ είπε πως ενώ οι γονείς τηλεφώνησαν ζητώντας στο υπουργείο  ραντεβού, ο ίδιος τους αναζητεί τηλεφωνικά για να συναντηθούν αλλά δεν κατέστη δυνατό μέχρι στιγμής να τους βρει στα τηλέφωνα που άφησαν . Τόνισε πως ενημερώνεται κάθε δυο ώρες και εγγράφως για την πορεία της υγείας του νεαρού κρατούμενου και είπε «βάζουμε την υγεία του πάνω από όλα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για άγρια πολιτική εκμετάλλευση αναφερόμενος στο δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ενδεχομένως άγνοια του νομικού καθεστώτος που υπάρχει. Δηλαδή τι ζητούν από τους δικαστές ; Να παραβιάσουν το νόμο ή από την πολιτεία να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης. Και ο Θεός να κατέβαινε δεν μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα με βάσει το ισχύον καθεστώς». Εξηγώντας το ισχύον καθεστώς διευκρίνισε πως κάποιος που περνά στο πανεπιστήμιο και είναι κρατούμενος δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα πάρει και άδεια: «Κάνει αίτηση στο συμβούλιο των φυλακών , το οποίο δεσμεύεται αν είναι υπόδικος από τη γνωμοδότηση του ανακριτή που τον προφυλάκισε. Εν προκειμένω η άποψη του ανακριτή είναι πως επειδή εκκρεμούν σε βάρος του τρία εντάλματα για τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να του δοθεί αυτή τη στιγμή εκπαιδευτική άδεια, διότι πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία του στις επικείμενες δίκες».

Απαντώντας σε ερώτηση ότι ο Νίκος Ρωμανός αρνείται την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων είπε: «Το ζητούμενο είναι να τελειώσει τις σπουδές του ή να βγει έξω;».

Επικοινωνία Βενιζέλου-Σταμάτη για νομοθετική πρωτοβουλία

Μετρά από τον πρωτοφανή σάλο που προκάλεσε το θέμα Ρωμανού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης με τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, Ανδρέα Λοβέρδο και Χαράλαμπο Αθανασίου, συμφώνησαν πως εάν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απορρίψει το αίτημα του Ρωμανού -όπως και έγινε- τότε η λύση θα δοθεί μέσω της νομοθετικής οδού.

Η κινητοποίηση πάντως στις τάξεις της κυβέρνησης είχε ξεκινήσει και από τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο έπειτα από τη νέα αρνητική απόφαση στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια και την επιστολή «φωτιά» του προφυλακισμένου και επί 24 ημέρες απεργού πείνας.

Ο υπουργός Υγείας μέσω του λογαριασμού του στο Facebook σχολίασε: «Για το ζήτημα του Νίκου Ρωμανού χρειάζεται γρήγορα νομοθετική παρέμβαση που να προβλέπει παρέμβαση και των συναρμόδιων Υπουργών» έγραψε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Παπαμιμίκος: Ο Ρωμανός επιδιώκει ένα πολιτικό εκβιασμό -Ας κάνει μαθήματα μέσω skype

Την ίδια ώρα, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος μέσω του Facebook πήρε θέση για την υπόθεση Ρωμανού. Αναλυτικά ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ σχολίασε:

«Να σταματήσουμε την υποκρισία. Το δικαίωμα των κρατουμένων να σπουδάζουν είναι αδιαπραγμάτευτο. Ο Ν. Ρωμανός όμως, επιδιώκει ένα πολιτικό εκβιασμό με τη στάση του, κάτι που αναφέρει και ο ίδιος στη δήλωση του. Ακόμα και αυτή η δήλωση όμως, δεν του στερεί το δικαίωμα στη γνώση. Σύμφωνα με τη νομοθεσία υπάρχουν αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης να αποφασίσουν για το αίτημά του. Αποφάσισαν και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε όλοι. Εφ' όσον όμως το ενδιαφέρον του για σπουδές είναι ειλικρινές, μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα μέσω skype. Ως εκ τούτου κανένα άλλοθι δεν υπάρχει για να κλείνουν Πανεπιστήμια ή για να καίγεται η περιουσία πολιτών που δε φταίνε σε τίποτα, από μερικές δεκάδες κουκουλοφόρους»

Ο Ρωμανός «άδειασε» τον ΣΥΡΙΖΑ -Η Κουμουνδούρου όμως ακόμα τον στηρίζει

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε την απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν στο πλευρό του 21χρονου και της οικογενείας του. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι γονείς των κρατουμένων για την ληστεία στο Βελβεντό το παρών έδωσαν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Τάσος Κουράκης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο σήμερα στην επιστολή του, με τίτλο «Χορεύοντας με τον θάνατο για 24 μέρες», ο Νίκος Ρωμανός «άδειασε» τον ΣΥΡΙΖΑ, γράφοντας: «Προφανώς και δεν μπορώ να ελέγξω τους κοινωνικούς αυτοματισμούς που προκαλούνται. Πάντως όσοι Συριζέοι και λοιποί έμποροι ελπίδων έχουν εμφανισθεί έχουν φάει πόρτα ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟ, ενώ ξανατονίζω ότι έχω υπογράψει επισήμως την άρνησή μου για οποιαδήποτε χορήγηση ορού».

Ωστόσο από την πλευρά της η Κουμουνδούρου συνέχισε να τάσσεται στο πλευρό του 21χρονου και σε νέα ανακοίνωση της ανέφερε: Η άρνηση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού να παρακολουθήσει τα μαθήματά στη σχολή του αποτελεί μια απαράδεκτη και αυταρχική απόφαση που προσβάλλει τις δημοκρατικές  αρχές. Ο νεαρός φοιτητής που βρίσκεται στην 24η ημέρα απεργίας πείνας, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή, δεν διεκδικεί τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο δικαίωμά στη μόρφωση μετά την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ο θεσμός των εκπαιδευτικών δεν είναι μόνο προς όφελος των κρατουμένων, αλλά και προς όφελος της κοινωνίας. Ο Ν. Ρωμανός πρέπει να πάρει την εκπαιδευτική άδεια που δικαιούται και να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς εξαίρεσης και διακρίσεων, και κατ' ουσίαν απαγόρευσης του υπέρτατου αγαθού της μόρφωσης.


Πηγή:iefimerida.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis