Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:19 | 24/10/2019

To διαμέτρημα 5.7x28mm είναι συνώνυμο με την εταιρεία FN που το ανέπτυξε πριν 30 χρόνια. Ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία του φυσιγγίου 5.7 του FN για να δούμε γιατί ορισμένοι σκοπευτές πίνουν νερό στο όνομά του.

Μια φορά κι έναν καιρό

Στις αρχές της δεκαετίας του '80, το ΝΑΤΟ προβληματισμένο από την εισροή εικόνων από το Αφγανιστάν στην οποία φιγουράριζαν σοβιετικές στρατιωτικές δυνάμεις που φορούσαν θωράκιση σώματος και προηγμένα κράνη, ζήτησε την βοήθεια της βιομηχανίας όπλων. Η στρατιωτική συμμαχία ήθελε ένα φυσίγγιο με περισσότερη ισχύ από το παραδοσιακό 9×19 Parabellum. Η FN απαντώντας στην πρόκληση σήκωσε τα μανίκια, αναπτύσσοντας ένα νέο φυσίγγιο από την αρχή. Μετά από πολλή έρευνα και ανάπτυξη, το εγχείρημα αυτό, κατέληξα στο 5.7x28mm, που εισήχθη επίσημα το 1990 ως SS90. Το βλήμα με τον πλαστικό πυρήνα πετύχαινε ταχύτητα 2+Mach (περίπου 850 μέτρα το δευτερόλεπτο) δικαιώνοντας την περιγραφή του "βλήματος χαμηλής ανάκρουσης με υψηλή ανατρεπτική ισχύ".

Το μόνο πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει η FN ήταν η παροχή μιας πλατφόρμας που θα μπορούσε να πυροδοτήσει το νέο φυσίγγιο. Η λύση, ωστόσο, δόθηκε σύντομα καθώς η εταιρεία κυκλοφόρησε το FN P90 και το FN Five-Seven που ήταν ειδικά σχεδιασμένα για το νέο «καυτό» φυσίγγιο.

Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το SS90 αντικαταστάθηκε από το αναβαθμισμένο SS190 - και η FN προσάρμοσε τους γεμιστήρες του P90. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, μετά από σειρές δοκιμών που διεξήχθησαν από το ΝΑΤΟ, η FN έλαβε επίσημα το οκ της συμμαχίας και ενέκρινε το 5,7x28mm ως ένα αποτελεσματικό φυσίγγιο. Η έγκριση αυτή του ΝΑΤΟ τελικά οδήγησε αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις 40 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της μυστικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, στην επιλογή του 5,7x28mm ως βασικό φυσίγγιο μέχρι το 2006.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To άρβυλο LOWA ZEPHYR HIGH GTX θα σας "πάει" παντού

Τα χαρακτηριστικά

Ποιο είναι όμως το μυστικό που καθιστά το 5.7x28mm τόσο μοναδικό; Συνοπτικά το μυστικό της συνταγής είναι η εντυπωσιακή ταχύτητα που συνδυάζεται με μειωμένη ανάκρουση. Τα αστυνομικά και τα στρατιωτικά φυσίγγια 5,7 είναι ικανά να διεισδύσουν σε θωράκιση σώματος ενώ προσφέρουν αποτελεσματική και μέγιστη εμβέλεια 50 και 1510 μέτρων αντίστοιχα.

Αν η υψηλή ταχύτητα από μόνη της είναι προτέρημα τότε αν λάβει κανείς υπόψη την μειωμένη κατά 30% αισθητή ανάκρουση, τότε η υπεροχή του 5,7x28mm είναι αδιαμφισβήτητη. Και για κερασάκι στην τούρτα το 5.7x28mm είναι ελαφρύτερο από το 9×19 Parabellum. Αυτή η μειωμένη ανάκρουση που επιτρέπει γρήγορες συνεχόμενες βολές σε συνδυασμό με την σημαντική αναχαιτιστική ικανότητα ενάντια σε στόχους με θωράκιση είναι τα κλειδιά που κάνουν το 5,7x28mm μοναδικό.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis