Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
08:29 | 05/08/2022

Με μία εργαζόμενη στα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας μίλησε ο Αλέξανδρος Καλαφάτης. Η υπαστυνόμος Β’ Ευαγγελία Ρομοσιού καλείται καθημερινά να μιλήσει με γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς πίσω από κλειστές πόρτες. Ένα παράθυρο σε έναν πολύ σκοτεινό κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Η Ευαγγελία Ρομοσιού υπηρετεί στο γραφείο αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας όπου ζητούν καταφύγιο τα θύματα. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που υποδέχεται τις κακοποιημένες γυναίκες στο Αστυνομικό τμήμα Αλίμου.
 
«Στην αρχή προσπαθούμε να καθησυχάσουμε τις γυναίκες, να ηρεμήσουν και να μας μιλήσουν ώστε να σχηματιστεί δικογραφία. Αν υπάρχουν παιδιά, δίνουμε παιχνίδια να περάσει ανώδυνα η διαδικασία και τα οδηγούμε σε άλλο χώρο» είπε η υπαστυνόμος Β’.

Μόνο στη νοτιοανατολική Αττική οι αστυνομικοί χειρίστηκαν 350 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας.

«Η αστυνομία είναι εδώ για να βοηθήσει το θύμα, δεν κρίνει (…) Κάνω έκκληση στις γυναίκες να μιλήσουν και να μην ντρέπονται» δήλωσε η κα Ρομοσιού.

Και στους πέντε τομείς της Αττικής οι υποθέσεις συνολικά ανήλθαν σε 5.139 το πρώτο εξάμηνο του 2022. Το 80% των θυμάτων ήταν γυναίκες.

«Πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα σε όλα τα επίπεδα, στην πρόληψη, στην αποτροπή, στην υποστήριξη, στην κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας για να εκμηδενίσουμε τη βία για τις γυναίκες στη χώρα μας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Τώρα έχουμε ανοίξει περισσότερους ξενώνες, παίρνεις το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, υπάρχουν προγράμματα μοριοδότησης μέσα από την υπηρεσία απασχόλησης έτσι ώστε να βοηθήσει το κράτος τις γυναίκες αυτές, να ξέρουν ότι υπάρχει κάτι για την επόμενη μέρα» δήλωσε η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.

Την ίδια ώρα, στη Ζάκυνθο την έντονη αντίδραση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων  προκάλεσε η αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου του νησιού που αφήνει αιχμές για πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων στη γυναικοκτονία της 40χρονης.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης

ertnews.gr

Policenet.gr © | 2022 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis