Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Η ΕΛ.ΑΣ. θα εκπαιδεύσει τη Δημοτική Αστυνομία
19:40 | 21/10/2022

Δημοτική Αστυνομία που θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί συλλήψεις, σε μια προσπάθεια ελέγχου και περιορισμού της παραβατικότητας, προετοιμάζει η κυβέρνηση με σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να βγει σε διαβούλευση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα περιλαμβάνει θεσμικές αλλαγές σε σχέση με τους νέους δημοτικούς αστυνομικούς, αλλά και όσους ήδη εργάζονται στους δήμους σε αυτή τη θέση.

Ο υπουργός Εσωτερικών σε συνάντησή του με την ΠΟΠ-ΟΤΑ (συνδικαλιστικό σωματείο των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση) ανακοίνωσε ότι έχει σχεδιαστεί η πρόσληψη 1.264 δημοτικών αστυνομικών οι οποίοι θα κατανεμηθούν στους δήμους της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες εβδομάδες όταν το υπουργείο Εσωτερικών παρουσίασε τον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2022-2023, στο υπουργικό συμβούλιο είχε αναφερθεί ότι σχεδιάζεται να προσληφθούν 1.000 δημοτικοί αστυνομικοί, ωστόσο φαίνεται ότι η πίεση που ασκήθηκε από τους δημάρχους οδήγησε στην αύξηση του αριθμού σε 1.264.

Διαβάστε επίσης

Σε συνάντηση του υπουργού με την Κεντρική Eνωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) την προηγούμενη εβδομάδα είχε διατυπωθεί από τους αιρετούς ο φόβος ότι τη μερίδα του λέοντος στις νέες προσλήψεις θα λάβει ο Δήμος της Αθήνας, ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι η κατανομή θα πραγματοποιηθεί με καθορισμένα κριτήρια, τα οποία ωστόσο δεν έχουν ανακοινωθεί.

Τα καθήκοντα των 1.264 νέων δημοτικών αστυνομικών δεν θα περιορί- ζονται στις κλήσεις και στα τραπεζοκαθίσματα.

Νέες αρμοδιότητες

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας προβλέπει την επιχειρησιακή αναβάθμιση του σώματος της δημοτικής αστυνομίας, η οποία θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες –πέραν του ελέγχου των τραπεζοκαθισμάτων και της επιβολής κλήσεων– και θα μπορεί να δρα κατασταλτικά.

Οι νέοι δημοτικοί αστυνομικοί, αλλά και όσοι ήδη υπηρετούν, θα εκπαιδευτούν για 6 μήνες σε θεωρητική και πρακτική βάση από την ΕΛ.ΑΣ., αλλά και μέσω προγραμμάτων από το ΕΚΔΑ (Ελληνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης), τα οποία ήδη προετοιμάζονται. Μάλιστα οι νέοι δημοτικοί αστυνομικοί θα έχουν βαθμό ανάλογα τις σπουδές τους, εφόσον στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο σώμα που θα βασίζεται στις προδιαγραφές και τον τρόπο λειτουργίας των σωμάτων ασφαλείας. Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα αμείβονται, ωστόσο, με βάση το ενιαίο μισθολόγιο, σύμφωνα με διατάξεις του νέου νομοσχεδίου.

www.kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis