Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:00 | 09/09/2019

Σύγχρονες μορφές αστυνόμευσης και επιχειρησιακά πλάνα ισχυρών χωρών της Ευρώπης φιλοδοξεί να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. καθώς οι αναλύσεις αλλά και οι διαπιστώσεις της νέας ηγεσίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα στο χάρτη του εγκλήματος και της τρομοκρατίας έχουν αλλάξει.

Έτσι, σε πρώτη φάση φαίνεται να μπαίνουν δυνατά στο παιχνίδι τα drones ενώ θα αναζητηθεί λύση για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ναι μεν διαθέτει η Αστυνομία αλλά στην ουσία είναι παροπλισμένα και πολλά συστήματα που «φοράνε» χρειάζονται επειγόντως αναβάθμιση για να ριχτούν στον πόλεμο κατά του εγκλήματος και των δουλεμπορικών κυκλωμάτων που δρουν στα ακριτικά νησιά.

Μάλιστα, τα δύο ηλεκτροκίνητα drones μπήκαν στο επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΘ και ουσιαστικά η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την πρόβα τζενεράλε και θα εκτιμηθεί αν μπορούν να επιτηρούν από αέρος και τις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ στα Εξάρχεια.

Παράλληλα, εξετάζεται αν θα πρέπει να εφοδιαστεί η Αστυνομία με anti-drones συστήματα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας από αέρος για το ενδεχόμενο επιθέσεων σε κυβερνητικά κτήρια και άλλους στόχους από «ιπτάμενες βόμβες».

Ιπτάμενη αστυνόμευση

Ο φάκελος «Drones» φαίνεται πως ανοίγει και πάλι για την Ελληνική Αστυνομία καθώς αυτή τη στιγμή στο δυναμικό της διαθέτει δύο μικρά ηλεκτροκίνητα drones, αλλά και έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV (Unmaned Aerial Vehicle) τα οποία αν και έχουν αγοραστεί το 2014 δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Έτσι, η ηγεσία αποφάσισε να στείλει στη Θεσσαλονίκη τα δύο μικρά ηλεκτροκίνητα που διαθέτει το Σώμα μαζί με το κινητό κέντρο επιχειρήσεων «Μέγας Αλέξανδρος» και ανάλογα με την αποτελεσματικότητα θα αποφασιστεί αν θα επεκταθεί η χρήση και σε άλλες περιπτώσεις.
 
Βέβαια, βασικό θέμα είναι το κατά πόσο μπορούν να συνδράμουν τα δύο μικρά drones στη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στα Εξάρχεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια θέματα έθεσαν στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. οι εκπρόσωποι των Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας

Η πρόβα τζενεράλε της Θεσσαλονίκης είναι καθοριστική καθώς τα συγκεκριμένα drones διαθέτουν κάμερες υψηλής ευκρίνειας τα συνδέονται on line με τα κέντρα επιχειρήσεων δίνοντας καθαρή εικόνα από τα σημεία που επιτηρούν έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να «ζουμάρουν» και στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Ουσιαστικά, βοηθούν τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ τα οποία ούτε τόσο χαμηλά μπορούν να πετάξουν ούτε διαθέτουν συστήματα υψηλής ευκρίνειας που απαιτούνται σε περιπτώσεις συγκεντρώσεων, επεισοδίων ή αστυνομικών επιχειρήσεων.

Τα αποτελέσματα από τη χρήση των drones στην ΔΕΘ θα αξιολογηθούν από ειδική ομάδα αξιωματικών και θα κριθεί και το αν μπορούν να συνδράμουν αποτελεσματικά στην «επιχείρηση Εξάρχεια». Αν αποδειχτεί στην πράξη ότι είναι σε θέση να δώσουν βοήθεια τότε θα ριχτούν στη μάχη με την εγκληματικότητα αποκτώντας με αυτό τον τρόπο η Αστυνομία ιπτάμενη επιτήρηση.

Το συνέδριο της Eurocop και τα antidrones

H πρόθεση της Ελληνικής Αστυνομίας να προμηθευτεί antidrones συστήματα προκειμένου να προστατέψει από αέρος κυβερνητικά κτίρια και πιθανούς στόχους από «εκρηκτικά drones», όμοια με αυτά που διαθέτει ο στρατός, είναι κάτι που αδιαμφισβήτητα αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει το Σώμα.

Οι πληροφορίες λένε μάλιστα πως πριν λίγες ημέρες έγινε επίδειξη του συγκεκριμένου συστήματος από το Στρατό σε επιτελείς του υπουργείου ενώ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ετέθη επί τάπητος το ζήτημα της αγοράς ενός πλήρους anti-drone συστήματος ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα νέα εφιαλτικά σενάρια για την επόμενη γενιά των τρομοκρατικών επιθέσεων σε ευρωπαϊκές πόλεις από οργανώσεις αναλύουν και μελετούν οι αστυνομίες των δυτικών χωρών σε συνεργασία με το FBI.
 
[custom:google-ads]
 
Πλέον, από τα «τρελά» αυτοκίνητα που πέφτουν πάνω σε πολυσύχναστους δρόμους και πλατείες σκορπώντας τον τρόμο και το θάνατο, σύντομα θα κάνουν την εμφάνιση τους τα “εκρηκτικά drones” που από αέρος θα επιτίθενται σε ανθρώπινους στόχους. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε αναλύοντας δεκάδες απόρρητες πληροφορίες ευρωπαϊκών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με πιθανό σημείο εμφάνισης τους επόμενους μήνες.

Μάλιστα, στο πανευρωπαϊκό συνέδριο της Eurocop που πραγματοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, η μετάβαση από τα «οχήματα του θανάτου» που χρησιμοποιούσε το ISIS, στα »εκρηκτικά drones» αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο συζήτησης, από αστυνομικούς ειδικά εκπαιδευμένους σε θέματα τρομοκρατίας και επιστήμονες που παρακολουθούν τις αλλαγές στην παγκόσμια σκακιέρα.

Ήδη, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση ομάδων think – tank προκειμένου να προβλέψουν και να διαχειριστούν με αποτελεσματικό τρόπο τέτοιου είδους επιθέσεις. Οι αξιωματικοί με ειδίκευση και εκπαίδευση στην τρομοκρατία, επεσήμαναν πως ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθούν τέτοιου είδους πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα είναι η ενιαία πολιτική και η συνεχής ροή και ανταλλαγή πληροφοριών μέσω των συναρμόδιων υπηρεσιών.

Πηγή: protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Απαγορεύονται» στην ΕΛ.ΑΣ. οι έλεγχοι στους δρόμους

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis