Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:39 | 20/02/2022

Η γυναίκα του Larry Campbell οδηγούσε το οικογενειακό Tesla Model S όταν χτύπησε το Hong Kong ο τροπικός τυφώνας Lionrock. Το αυτοκίνητο πλημμύρισε, και μετά από λίγο καιρό ήρθε ο τυφώνας του λογαριασμού.

Ο 54χρονος Campbell ζει τα τελευταία 30 χρόνια στο ασιατικό λιμάνι, και η δουλειά του στον χρηματοπιστωτικό τομέα του επέτρεψε να αγοράσει το 2016 ένα καινούριο Tesla Model S «για να μειώσω το περιβαλλοντικό μου αποτύπωμα και να δοκιμάσω μια νέα τεχνολογία», όπως είπε ο ίδιος.

Το πρωί της 8ης Οκτωβρίου 2021, η σύζυγός του Carolyn πήγαινε να παραλάβει τα παιδιά τους από το σχολείο, όταν ξεκίνησαν τα πρώτα ακραία καιρικά φαινόμενα του τροπικού τυφώνα Lionrock. Η ένταση της βροχής και η ισχύς των ανέμων ήταν τόσο ισχυρές που σύντομα η Carolyn Campbell βρέθηκε σε μπελάδες. Όλο το σύστημα ηλεκτροκίνησης του Model S βραχυκύκλωσε και η οδηγός του αναγκάστηκε να το ακινητοποιήσει στην άκρη του δρόμου.

Έφτασε απόγευμα πριν το συνεργείο της Tesla καταφέρει να απομακρύνει το αυτοκίνητο από το σημείο, και τις επόμενες μέρες που μελέτησαν τη ζημιά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Model S είχε υποστεί τις συνέπειες μιας πλημμύρας. Ο λογαριασμός που έβγαλαν για την αντικατάσταση της μπαταρίας ιόντων-λιθίου άγγιζε τις 171 χιλιάδες δολάρια Hong Kong, ήτοι 19.240 ευρώ.

«Η Tesla επέλεξε να υποθέσει, χωρίς χειροπιαστά στοιχεία, ότι το αυτοκίνητό μου διέσχισε ένα πλημμυρισμένο σημείο, ώστε να αρνηθεί την ευθύνη αντικατάστασης της κατεστραμμένης μπαταρίας όπως ορίζει η εγγύηση», είπε ο Campbell. Η εγγύηση που προσφέρει η Tesla για τη μπαταρία φτάνει τα 8 χρόνια ή τα 160.000 χιλιόμετρα. «Οδηγήσαμε κατά τη διάρκεια δυνατής βροχής, αλλά όχι δυνατότερης από αυτή που πρέπει να αντέχει ένα καλά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο αυτοκίνητο», συμπλήρωσε.

Μετά από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων, η τοπική Tesla δέχθηκε να μειώσει την τιμή αντικατάστασης της μπαταρίας περίπου στο μισό, στα 91.000 δολάρια Hong Kong -δηλαδή στα 10,235 χιλιάδες ευρώ- υποστηρίζοντας ότι το έκανε από καλή πίστη για την ικανοποίηση των πελατών της σχετικά με προβλήματα τα οποία είναι πέραν των δυνάμεών τους.

H μπαταρία στο δάπεδο του Tesla Model S

H μπαταρία στο δάπεδο του Tesla Model S

Ο τοπικός αντιπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας, παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει αμφιβολία ότι η οδηγός του Model S διέσχισε ένα πλημμυρισμένο σημείο, υποστηρίζοντας ότι μόνο έτσι θα μπορούσε να καταστραφεί η καλά σφραγισμένη και υδατοστεγής μπαταρία του δαπέδου.

Μια διαφορετική πηγή από την Tesla ανέφερε, επίσης, ότι ο έλεγχος απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η ζημιά προέκυψε από ανθρώπινο λάθος - όπως θα μπορούσε να ήταν το ράγισμα του καλύμματος της μπαταρίας από τη βίαιη πρόσκρουση σε ένα μισάνοιχτο καπάκι υπονόμου.

Όποιο κι αν ήταν και όσο κι αν αμμφισβητείται το πλήγμα που επέφερε την καταστροφή της μπαταρίας αυτού του Model S, το πλήγμα που δέχθηκε η φήμη αξιοπιστίας στη σφοδρή κακοκαιρία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων -λόγω του θεωρητικά ανθεκτικού σφραγίσματος των ηλεκτρικών τους μερών- είναι σαφές και αναντίρρητο.

Και, φυσικά, αποδεικνύει ότι η καταστροφή ή το τέλος της ζωής της μπαταρίας επιβαρύνει με υπερβολικό οικονομικό κόστος τον ιδιοκτήτη ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, μιας και είναι με διαφορά το πιο ακριβό, ογκώδες και κρίσιμο εξάρτημά του.

 

www.carandmotor.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis