Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:44 | 08/07/2021

Ξεκίνησε 18 χρόνων να υπηρετεί την τότε Αστυνομία Πόλεων ως αστυφύλακας, με εξετάσεις προχώρησε και υπηρέτησε είτε μάχιμη είτε ως επιτελική. Επιτελική δεν ήθελε ποτέ να είναι. Ακόμα και ως Αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας πήγαινε πάντα στο πεδίο, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η πρώτη γυναίκα Αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ, σήμερα εν αποστρατεία.

Άνοιξε έναν δρόμο σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, όμως για εκείνη η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί περισσότερες γυναίκες σε τέτοιες θέσεις, όπως σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Σήμερα έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στις προσφυγικές ροές του ΕΚΠΑ και συνεχίζει ακάθεκτη ακαδημαϊκά.

Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη μίλησε στο «Ν» μέσα στον καμένο προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας. Η πρώτη φορά που είχε επισκεφτεί το Κέντρο της Μόριας ήταν όταν εκείνη ήταν ακόμη Ταξίαρχος και διευθύντρια της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης της Ευρωπαίας Επιτρόπου, κ. Μάλστρομ με τον τότε υπουργό, Νίκο Δένδια. Τότε το Κέντρο της Μόριας ήταν Κέντρο Κράτησης.

Στη συνέχεια επανήλθε ως Υποστράτηγος το 2015 όταν ανέλαβε τον κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων και θυμάται πολύ καλά την προσφυγική κρίση. Συχνά άρχισε να έρχεται από το 2016 ως Αντιστράτηγος, ως προϊστάμενη Επιτελείου αλλά και μετέπειτα ως Γενική Επιθεωρήτρια Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.

Κι όμως θυμάται ότι το 2016 κάποια στιγμή επί υπουργίας Γιάννη Μουζάλα δεν υπήρχε ούτε ένας πρόσφυγας ή μετανάστης.

Τα συναισθήματά της για την παρουσία της στον καμένο καταυλισμό… ανάμικτα. «Ο συμβολισμός της Μόριας δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη χώρα και την Ευρώπη», ανέφερε. «Η Μόρια έκλεισε, αλλά θα ανοίξει κάπου αλλού… Όταν γίνονται άλλα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, θα υπάρχει αλλού κάποια Μόρια».

Ως πρώην ένστολη, εξηγεί ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι, αλλά ότι θα πρέπει να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τόνισε ότι λόγω της πανδημίας έχουν πέσει πολύ οι αφίξεις από 70 έως 86%, «ότι εργαλειοποιείται το μεταναστευτικό το ξέρουμε από τη δεκαετία του 2000. Απλώς πάντα είναι ένα απρόβλεπτο θέμα που βάζει το Λιμενικό και την Αστυνομία να τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις». «Η ζωή είναι ένας κύκλος, δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε στην ηρεμία», σχολίασε.

Για τη νέα δομή τόνισε ότι τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης δεν είναι κλειστοί καταυλισμοί, όπως τα Κέντρα Κράτησης. Επίσης ανέφερε ότι είναι θέμα χωροθεσίας του κέντρου, το πού θα πάνε οι αλλοδαποί όταν βγαίνουν.

Για τις χώρες τις ΕΕ, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει αλληλεγγύη με μετεγκαταστάσεις, αλλά επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα και ειδικότερα στα νησιά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis