Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
12:46 | 03/10/2022

Το διήμερο ετήσιο συνέδριο της δεξαμενής σκέψης e-kyklos, με θέμα «Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση», ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα με ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος παρουσίασε το πλαίσιο του συνεδρίου υπό το φώς της διεθνούς περιδίνησης μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία όπως εκδηλώνεται σε όλα τα πεδία:

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι αμφισβητείται η κυρίαρχη δυτική γραμμική αντίληψη περί προόδου και κεκτημένου καθώς έχουν αναιρεθεί όλες οι μεταψυχροπολεμικές βεβαιότητες των τελευταίων τριάντα δυο ετών κι έχουν αναδειχθεί σχεδόν όλες οι υφέρπουσες εκκρεμότητες σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Επισημαίνοντας ότι έχει τεθεί «με τον πιο απλό και ευθύ τρόπο, ζήτημα πυρηνικής απειλής από μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι από κράτος - παρία», υποστήριξε ότι η διεθνής έννομη τάξη και πρωτίστως το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών ομολογεί την αναποτελεσματικότητά του: το Συμβούλιο Ασφαλείας που είναι η καρδιά του συστήματος δεν λειτουργεί όταν παραβάτης της διεθνούς νομιμότητας είναι μόνιμο μέλος του που έχει ταυτόχρονα την ιδιότητα της μεγάλης πυρηνικής δύναμης.

Διαβάστε επίσης

«Είναι πλέον ανοικτή και ρητή η σύγκρουση της φιλελεύθερης δημοκρατίας με τον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό. Η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι όμως εμφανώς φοβική, φοβάται τις εκλογικές συμπεριφορές των κοινωνιών που εκφράζει και τα εκλογικά αποτελέσματα. Η σύγκρουση με τον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό δεν θα κριθεί μόνο στην Ουκρανία αλλά και στο εσωτερικό της Δύσης, κυρίως στο εσωτερικό της αμερικανικής κοινωνίας και του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Θα κριθεί εν πολλοίς στις επόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Σημείωσε ότι ο πληθωρισμός θέτει υπό δοκιμασία μια μακρά περίοδο ποσοτικής χαλάρωσης και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού με κοινή παραδοχή να είναι η προοπτική ύφεσης στη διεθνή οικονομία, ενώ πρόσθεσε πως η ενεργειακή κρίση οδηγεί όχι μόνο σε έκρηξη των τιμών και σε σοβαρές δυσκολίες ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά και σε όξυνση της κλιματικής κρίσης, με τις συνέπειες να είναι πλέον ορατές στην αύξηση της συχνότητας και της έντασης των φυσικών καταστροφών.

Περιέγραψε με μελανά χρώματα τις σύγχρονες παγκόσμιες δυσκολίες και προκλήσεις με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία κι έκανε ειδική αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που είναι η πρόσοψη των δύσκολων σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση ενώ «η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ χωρίς αμφιταλαντεύσεις και εξαιρετισμούς».

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο «η οξεία τουρκική ρητορεία των τελευταίων ημερών απευθύνεται περισσότερο στις ΗΠΑ και λιγότερο στην Ελλάδα. Αφορά κατά βάθος τις δύσκολες σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας. Το ζήτημα άλλωστε της λεγόμενης αποστρατιωτικοποίησης των νησιών είναι το λιγότερο παράδοξο να τίθεται μεταξύ συμμάχων, κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και μάλιστα υπό συνθήκες πολέμου στην Ουκρανία και κινητοποίησης της Συμμαχίας. Και αυτό πέραν από τη γνωστή και σαφή ελληνική απάντηση για το καθεστώς, πρώτον, της Λήμνου και της Σαμοθράκης, δεύτερον, της Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας και, τρίτον, της Δωδεκανήσου».

Τόνισε επίσης ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι διμερής ελληνο-τουρκική σύμβαση, δεν είναι απλώς η ουσιαστική ιδρυτική πράξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, είναι η πολυμερής και οριστική διευθέτηση των συνόρων μεγάλου αριθμού κρατών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Τώρα που έχει γίνει ξανά αντιληπτή η σημασία της ευρωαμερικανικής ενότητας και ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι προφανώς πολύ δύσκολο για την Τουρκία να συγκρουστεί με τη Δύση και να υπονομεύσει τον βασικό στρατιωτικό της βραχίονα. Η αποκοπή της από τη Δύση θα θέσει σε άμεσο και βαθύ κίνδυνο την κοινωνική, εθνοτική και θρησκευτική ενότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η Ελλάδα έχει συνεπώς κάθε λόγο να αντιμετωπίζει με στρατηγική ψυχραιμία τις ρητορικές προκλήσεις και να διατηρεί ανοικτούς τους πολιτικούς και διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας με σαφή γραμμή και σταθερή αναφορά στο διεθνές δίκαιο», συμπλήρωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μέσα στο περιβάλλον αυτό και με όλες τις προκλήσεις ανοικτές, τόνισε την «ανάγκη να υπάρχει μια καλά επεξεργασμένη και συμπεριληπτική εθνική στρατηγική που μπορεί να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση, είναι επιτακτική μέσα σε μια τόσο πολύπλοκη και εύθραυστη συγκυρία, γεμάτη από προκλήσεις και κινδύνους. Η χώρα πρέπει να κινείται εντός αυτού του θέματος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για τη σημερινή οικονομική συγκυρία και και προοπτική στην Ελλάδα, σημείωσε ότι υπάρχουν αναμφίβολα θετικά και αισιόδοξα σημεία που πρέπει να αναδεικνύονται όπως οι εντυπωσιακές επιδόσεις του τουριστικού τομέα που ξεπέρασαν αυτές του 2019, ο συνδυασμός του υψηλού πληθωρισμού με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης (πρωτίστως λόγω κατανάλωσης) που έχει ως αποτέλεσμα ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ 15-15% με ανάλογη βελτίωση της σχέσης δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ, το μέγεθος των διαθέσιμων ενωσιακών πόρων (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ΚΑΠ), η προώθηση ορισμένων εμβληματικών επενδύσεων και η δυνατότητα χορήγησης επιδοτήσεων για την αντιμετώπιση της έκρηξης των τιμών στην ενέργεια και άρα του ενεργειακού κόστους.

Ωστόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρατήρησε ότι ταυτόχρονα με τα παραπάνω θετικά υπάρχει η διεύρυνση των ανισοτήτων και του κινδύνου της φτώχειας, ο μικρός σχετικά αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα με πρακτικό αποκλεισμό των υπολοίπων, η αύξηση των επιτοκίων και άρα του κόστους του χρήματος, η διατήρηση της απόστασης που χωρίζει τη χώρα από την περιβόητη επενδυτική βαθμίδα,η αύξηση των αποδόσεων και του spreads των ελληνικών ομολόγων - όπως και των ομολόγων αρκετών μελών της ευρωζώνης.

Όσον αφορά τη πορεία προς τις εκλογές ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως το ποια κυβέρνηση θα προκύψει, επιβάλλει πόλωση, όξυνση κι ανάδειξη των «αγεφύρωτων» διαφόρων στο δημόσιο διάλογο.

«Το ζήτημα των πολιτικών που θα μπορέσει ή θα αναγκαστεί να εφαρμόσει επί της ουσίας η επόμενη κυβέρνηση φαίνεται να ενδιαφέρει πολύ λίγο τη δημόσια συζήτηση. Η αναζήτηση συγκλίσεων και συναινέσεων είναι σχεδόν ενοχλητική για τα δυο μεγαλύτερα κόμματα που διεκδικούν την πρώτη θέση: η ΝΔ με τη μορφή της απόλυτης/αυτοδύναμης πλειοψηφίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κορμός μιας κυβερνητικής συνεργασίας», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συμπλήρωσε ότι συναινέσεις δεν αναζητούνται ούτε καν στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας ενώ η επίτευξή τους είναι πρακτικά εύκολη ή πάντως εφικτή.

Με αφορμή το επεισόδιο των υποκλοπών το οποίο εκτίμησε ότι «αντιμετωπίζεται "αστυνομικά", ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι πρέπει να ανάγεται σε μια συστηματική θεώρηση της ποιότητας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα που περιλαμβάνει την ανάδειξη της πραγματικής κατάστασης στη δικαιοσύνη, τη διαφύλαξη της αποτελεσματικότητας των ανεξάρτητων αρχών, τον σεβασμό του ελεγκτικού ρόλου της Βουλής ιδίως σε σχέση με τις υπηρεσίες πληροφοριών, την ποιότητα και την πολυφωνία της ενημέρωσης, την ενίσχυση του αισθήματος αξιοπρέπειας και ασφάλειας αλλά και ελευθερίας και ιδιωτικότητας του πολίτη.

Περιγράφοντας τα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο του e-kyklos o κ. Βενιζέλος ανέφερε πως το βασικό ζήτημα είναι αν μπορεί η Ελλάδα να έχει ένα σαφές στρατηγικό πρόταγμα με ορίζοντα το 2050.

«Έχουμε πάντα το βλέμμα στραμμένο στην "Ελλάδα Μετά" και για το λόγο αυτό θυμόμαστε πάντα την "Ελλάδα πριν" και προσπαθούμε να κατανοήσουμε την "Ελλάδα τώρα»" μέσα στα ευρωπαϊκά και τα διεθνή συμφραζόμενα. Το "Μετά" μετατίθεται διαρκώς παραμένοντας σταθερά απαιτητικό», είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας την ομιλία του .

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis