Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:59 | 23/03/2022
Τέσσερις εβδομάδες πολέμου συμπληρώνονται στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, με την Μαριούπολη να εκπέμπει πλέον «SOS».
 
Η κατάσταση στην ουκρανική μεγαλούπολη, με έντονο το ελληνικό στοιχείο, είναι πλέον εφιαλτική, με τους Ρώσους να «πνίγουν» την περιοχή, εγκλωβίζοντάς την και μία ανθρωπιστική καταστροφή να βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά, αφού εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι δεν μπορούν να την εγκαταλείψουν, ελλείψει ασφαλών διαδρομών.
 
Δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολη -100.000 εγκλωβισμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες
 
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νυχτερινό του διάγγελμα, στη Μαριούπολη βρίσκονται εγκλωβισμένοι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι, σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα, εν μέσω των ρωσικών βομβαρδισμών.
 
«Από σήμερα, υπάρχουν περίπου 100.000 άνθρωποι στην πόλη. Σε απάνθρωπες συνθήκες. Σε πλήρη αποκλεισμό. Χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς φάρμακα. Υπό συνεχείς βομβαρδισμούς, υπό συνεχείς βομβαρδισμούς!», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για τη διάσωση αμάχων εκεί, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, έχουν διακοπεί από ρωσικούς «βομβαρδισμούς ή εσκεμμένο τρόμο».
 
Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε ότι «μια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας καταλήφθηκε από τη Ρωσία την Τρίτη», ισχυριζόμενος ότι «οι Ουκρανοί κυβερνητικοί υπάλληλοι και ο οδηγός του λεωφορείου τους συνελήφθησαν αιχμάλωτοι».
 
Μάχες σώμα με σώμα μέσα στη Μαριούπολη -Βομβαρδισμοί από την Αζοφική
 
Τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα μετατρέπουν την πολιορκημένη Μαριούπολη σε «καμένη γη», τόνισε χθες Τρίτη η δημοτική αρχή, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη σχεδιάζουν την επιβολή νέων κυρώσεων προκειμένου να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.
 
Οι οδομαχίες και οι βομβαρδισμοί μαίνονται στη Μαριούπολη, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους.
 
Η πολιορκία της Μαριούπολης είναι σφοδρότατη, με ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ να αναφέρουν, επικαλούμενοι πληροφορίες από αξιωματούχους της αμερικανικής Άμυνας, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον μπει στην πόλη ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για τους Ρώσους.
 
Ανώτερος αξιωματούχος της Άμυνας των ΗΠΑ υποστήριξε επίσης ότι σημειώνονται σκληρές μάχες μέσα και γύρω από τη Μαριούπολη. Η πόλη δέχεται πλέον βομβαρδισμό από πλοία στην Αζοφική Θάλασσα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
 
Ο αξιωματούχος είπε ότι μερικά από τα πλοία μπορεί να είναι ναρκαλιευτικά και μερικά αμφίβια, αποβίβασης.
 
«Συνεχίζουμε να παρατηρούμε έναν αριθμό ρωσικών δυνάμεων μέσα στην πόλη της Μαριούπολης» είπε ο αξιωματούχος, και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον μερικοί από αυτούς είναι αυτονομιστικές δυνάμεις που ήρθαν από το Ντονμπάς. Οι Ουκρανοί μάχονται πολύ πολύ σκληρά, για να μην πέσει η Μαριούπολη».
 
Ένας τοπικός περιφερειάρχης στην Ουκρανία δήλωσε επίσης πως ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν στη Μαριούπολη και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι πυροβολούν αδιακρίτως κατά κατοικημένων περιοχών.
 
Μιλώντας στην εθνική τηλεόραση, ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, δήλωσε ότι άμαχοι δέχονταν ρωσικά πυρά, πέραν των μαχητών της στρατιωτικής μονάδας του Αζόφ.
 
Σούμι: Οι Ρώσοι εκτέλεσαν άμαχη στη μέση του δρόμου, λένε οι Ουκρανοί
 
Παρόμοια κατάσταση και σε πολλές ακόμη περιοχές στην Ουκρανία, με τις θηριωδίες του πολέμου να μην έχουν τελειωμό. Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων, στην πόλη Τρόστιανετς του Σούμι, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι Ρώσοι εκτέλεσαν μία γυναίκα στη μέση του δρόμου.
 
Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Σούμι, Ντμίτρο Ζιβίτσκι, στο Telegram, «δυστυχώς, αυτοί (σ.σ. οι Ρώσοι) πυροβολούν ανθρώπους. Μια γυναίκα, που πριν λίγο κυκλοφορούσε στην πόλη με ποδήλατο, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε».
 
Ο Ζιβίτσκι, σημείωσε επίσης ότι είναι επικίνδυνο να κυκλοφορείς στους δρόμους του Τρόστιανετς, την ώρα που το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων (Ukrinform) έκανε λόγο για μεγάλης κλίμακας πυρκαγιά στην πόλη αυτή του Σούμι, όπου διεξάγονται οδομαχίες.
 
Ντονέτσκ: Τρεις άμαχοι νεκροί από ρωσικά πυρά -Μεταξύ αυτών ένα 14χρονο παιδί
 
Λίγο νωρίτερα, το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ακόμη μία τραγωδία με νεκρούς αμάχους, αυτή τη φορά στο Ντονέτσκ.
 
Σύμφωνα, λοιπόν, με το Ukrinform, επικαλούμενο δηλώσεις στο Telegram του επικεφαλής της περιφερειακής και στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής, Πάβλο Κιριλένκο, στο Ντονέτσκ, τρεις άμαχοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους από ρωσικά πυρά.
 
Μεταξύ των νεκρών και ένα 14χρονο αγόρι.
 
Μάλιστα, ο Κιριλένκο δημοσίευσε κι ένα infographic αμάχων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην περιοχή του Ντόνετσκ από την έναρξη του πολέμου. Σύμφωνα με αυτό, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα θύματα στη Μαριούπολη και τη Βολνοβάκχα, 118 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 483 έχουν τραυματιστεί.
 
Μαριούπολη: Οι διασώστες δεν μπορούν να φτάσουν στο βομβαρδισμένο θέατρο εξαιτίας των επιθέσεων
 
Στο μεταξύ, άμαχοι πιστεύεται ότι παραμένουν εδώ και μέρες παγιδευμένοι σε ένα καταφύγιο βομβών, κάτω από το κατεστραμμένο θέατρο στη Μαριούπολη.
 
Το θέατρο χτυπήθηκε από ρωσικές βόμβες την περασμένη εβδομάδα, με χιλιάδες άμαχους -ανάμεσά τους και παιδιά- να έχουν καταφύγει εκεί.
 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας είπε ότι τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να πλησιάσουν το θέατρο εξαιτίας των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών, ενώ δεν είναι σαφές πόσοι -και αν- έχουν σκοτωθεί, αλλά αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι περισσότεροι από 1.000 επιζώντες πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί.
 
Συνεχίζονται οι μάχες στο Χάρκοβο -Αποκλεισμένο το Ιζιούμ
 
Παράλληλα, ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
 
Η ρωσική πλευρά ανέπτυξε επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 χθες βράδυ, υποστήριξε ο Ολέγκ Σινεγκούποφ, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα, όμως «οι δυνάμεις μας κρατούν τις θέσεις τους».
 
Πάντως, χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στο πολιορκούμενο Ιζιούμ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πόλη επί του παρόντος, ενώ οι προσπάθειες να οργανωθεί ανθρωπιστικός διάδρομος απορρίφθηκαν από τη ρωσική πλευρά, πρόσθεσε ο Ουκρανός αξιωματικός.
 
Οι Ουκρανοί περνούν στην αντεπίθεση
 
Εν τω μεταξύ, γύρω από το Μικολάιφ, οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν σταματήσει την προέλασή τους, καθώς φαίνεται να απωθούνται από τους Ουκρανούς υπερασπιστές της πόλης. Σημειώνεται επίσης μια ουκρανική αντεπίθεση γύρω από το Ίζιουμ, μια πόλη 75 μίλια νότια από το Χάρκοβο.
 
Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι οι Ουκρανοί είναι «πλέον ικανοί να πάρουν πίσω έδαφος» από τους Ρώσους.
 
Ο ουκρανικός στρατός εξαπολύει αντεπιθέσεις που κατέστησαν δυνατή, ιδίως στον νότο, την ανάκτηση εδαφών που είχαν καταλάβει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες επικοινωνίας, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.
 
Ο ουκρανικός στρατός «βρίσκεται τώρα, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην επίθεση», είπε ο Τζον Κίρμπι στο CNN, σημειώνοντας ότι «καταδιώκει Ρώσους στρατιώτες και τους απωθεί από περιοχές που είχαν καταλάβει».
 
Ρουκέτες κατέστρεψαν σιδηροδρομικό σταθμό στο Ντνίπρο
 
Το απόγευμα της Τρίτης, έγινε γνωστό πως ρουκέτες κατέστρεψαν έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην κεντροανατολική περιοχή Ντνίπρο της Ουκρανίας, σκοτώνοντας ένα άτομο, προκάλεσαν παράλληλα ζημιές σε σιδηροδρομικές ράγες, σε βαθμό που να εμποδίσουν τη διέλευση αμαξοστοιχιών επ' αόριστον, δήλωσε ο κυβερνήτης, Βαλεντίν Ρεζνισέκνκο.
 
Οι πύραυλοι έπληξαν έναν σταθμό της πόλης Πάβλογκραντ, περίπου 60 χλμ. ανατολικά της περιφερειακής πρωτεύουσας Ντνίπρο.
 
Δήμαρχος Κιέβου: Δεν θα παραδοθούμε, στη χειρότερη περίπτωση θα πεθάνουμε
 
«Στη χειρότερη περίπτωση θα πεθάνουμε, αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, καθώς η κατάσταση στην ουκρανική πρωτεύουσα παραμένει εφιαλτική.
 
Η δήλωση αυτή από τον δήμαρχο Κιέβου έγινε ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενώ τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να περικυκλώσουν το Κίεβο, ωστόσο όχι μόνο δεν φαίνεται να προχωρούν, αλλά βιώνουν και βαριές απώλειες.
 
«Οχυρώσαμε κάθε κτίριο, κάθε δρόμο, κάθε γωνιά της πόλης. Θα αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε την πόλη μας και το μέλλον μας. Δεν θα γονατίσουμε», υπογράμμισε και πρόσθεσε. «Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα πεθάνουμε, αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ».
 
Χθες Τρίτη, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε κτίριο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στο Κίεβο, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
 
«Οχυρό» το Κίεβο, δύσκολη υπόθεση η κατάληψή του -Λήγει η απαγόρευση κυκλοφορίας
 
Παράλληλα, σήμερα το πρωί ολοκληρώνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην ουκρανική πρωτεύουσα που ίσχυε από το βράδυ της Δευτέρας 21/3, η τρίτη από την έναρξη του πολέμου. Το Κίεβο παραμένει υπό την απειλή μιας επίθεσης του ρωσικού στρατού, που στρατοπεδεύει στα βορειοδυτικά και ανατολικά προάστιά της.
 
Μάλιστα, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων φαίνεται να έχει σταματήσει στα βορειοδυτικά του Κιέβου.
 
Σειρήνες, βομβαρδισμοί και εκρήξεις ακούγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Σε αυτήν την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, την τρίτη από την έναρξη του πολέμου, όλα τα καταστήματα παρέμεναν κλειστά. Όλοι έμειναν στα σπίτια τους, με την εντολή να κατεβαίνουν στα καταφύγια όταν ηχούν οι σειρήνες, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Βιτάλι Κλίτσκο.
 
Από τα 3,5 εκατομμύρια κατοίκους που είχε το Κίεβο πριν από τον πόλεμο, χιλιάδες -κυρίως γυναίκες και παιδιά- έχουν φύγει από την πόλη. Έμειναν πίσω κάποιοι ηλικιωμένοι και οι άνδρες που συμμετέχουν στην άμυνα της πρωτεύουσας.
 
Το δάσος των βορείων προαστίων της πόλης, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν τα Σαββατοκύριακα για βόλτα, έχει μετατραπεί πλέον σε ένα τεράστιο, περιχαρακωμένο στρατόπεδο.
 
 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis