Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:59 | 24/09/2021

Το άρθρο 1 παρ.1 του Ν. 3169/2003 αναφέρει:
"Αστυνομικοί είναι το αστυνομικό προσωπικό, οι ειδικοί φρουροί και οι συνοριακοί φύλακες".
Επισης, στο άρθρο 4 παρ. 2 με τίτλο «έλεγχος καταλληλότητας» του ίδιου νόμου αναφέρεται:
"Οι Αστυνομικοί υποβάλλονται σε εξέταση για τον έλεγχο της καταλληλότητάς τους να φέρουν πυροβόλο όπλο. Η εξέταση αυτή διενεργείται, μέσα σε ένα έτος μετά τη συμπλήρωση πενταετίας από την αποφοίτησή τους, από τις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών. Η εξέταση γίνεται από ειδική επιτροπή της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η Επιτροπή διερευνά, με ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνέντευξη των εξεταζομένων, την εν γένει προσωπικότητα αυτών και κυρίως την αυτοκυριαρχία, τη συναισθηματική σταθερότητα, την κρίση και αντίληψη και την ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις και αποφαίνεται για το αν η προσωπικότητα τους παρέχει τα εχέγγυα για ορθή χρήση του όπλου.
Αν η επιτροπή διαγνώσει και ενδείξεις ψυχοπαθολογίας, παραπέμπει τον αστυνομικό στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Κεντρικού Ιατρείου Αθηνών, σύμφωνα με τις διατάξεις για την Υγειονομική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας".

Το ερώτημα που γεννάται είναι αν και κατά πόσο βέβαια, εφαρμόζονται οι διατάξεις αυτές για όλο το αστυνομικό προσωπικό, ανεξάρτητου βαθμού και θέσης. Έχουμε δεχθεί παρά πολλά παράπονα από συναδέλφους για τη μη «σωστή εφαρμογή της χρήστης διοίκησης» από ορισμένους διοικητές και διευθυντές Υπηρεσιών του Νομού Θεσσαλονίκης... Αυτό το γεγονός μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες.

Όμως, όπως μπορώ να γνωρίζω, ειδικά εδώ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται, κυρίως, μόνο για το κατώτερο προσωπικό και όχι για το ανώτερο και ειδικά σε όσους ασκούν οποιαδήποτε επιπέδου διοίκηση. Επίσης, ένας πολυ μικρός αριθμός ανώτερων αξιωματικών περνάει την καθιερωμένη συντηρητική εκπαίδευση και σχεδόν ποτέ όσοι ασκούν διοίκηση. Διότι, αν δεν έχεις μάθεις να διοικείσαι πως θα διοικήσεις; Ειδικά όταν πρόκειται να «ασκήσεις» επιχειρησιακά θεματα, της αρμοδιότητάς σου (δεν πρέπει να ζητάς να κάνει κάτι το προσωπικό σου, εάν δεν μπορείς να το κανείς εσύ ή εαν δεν το γνωρίζεις). Δηλαδή, ρωτάω εγώ ο «αδαής»: Αυτοί δεν είναι αστυνομικοί, όπως ρητά αναφέρει το άρθρο 1 του Ν.3169/2003; Ή ισχυει στην Ελληνική Αστυνομία του 2021 ακόμη το ρητό: «Πας ανώτερος σοφότερος και δικαιότερος» και τελικά υγιέστατος;

Με αφορμή όλα τα παραπάνω και κυρίως από τα παράπονα - καταγγελίες συναδέλφων, θέλω να εκφράσω μια θερμή παράκληση στη νέα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και στη Φυσική Ηγεσία, μαζί με όλα τα αλλά που έχουν εξαγγείλει για τις αλλαγές στη λειτουργία του οργανισμού της Ελληνικής Αστυνομίας, να δουν και αυτό το θέμα, ειδικα εδώ στη Θεσσαλονίκη, γιατί στο Σώμα δεν πρέπει να υπάρχουν «παιδιά και αποπαίδια», διότι στο Σύνταγμα γίνεται ρητή αναφορά στην Αρχή της Ισότητας ( άρθρο 4). Ο έλεγχος καταλληλότητας της υγείας των αστυνομικών, ανεξάρτητου βαθμού και θέσης και ειδικά της ψυχικής, καθώς και της εκπαιδευσης, είναι βασικότατος, για την εύρυθμη λειτουργία του Σώματος.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Κ. Ευαγγελος
Αντιπρόσωπος στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Μέλος του Ε.Κ.Α. Θεσσαλονίκης
 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis