Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:34 | 19/02/2022

Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών Εξωτερικών και Προστασίας του πολίτη

Θέμα: «Άμεση καταβολή του επιδόματος υπηρεσίας αλλοδαπής στους δικαιούχους αστυνομικούς που αποσπάστηκαν στο εξωτερικό το διάστημα 2003-2005»

Το αστυνομικό προσωπικό που αποσπάται στο εξωτερικό για εκτέλεση καθηκόντων προσωπικού ασφαλείας του Ελληνικού Κράτους, δικαιούται το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 17 παρ.2 του ν.2685/1999 με τις ίδιες προϋποθέσεις που χορηγείται στους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών στα ποσοστά που καθορίζονται ήδη με την ΚΥΑ 8002/35/16ιδ/1996.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ομόφωνη αθώωση για Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.

Όμως, στην περίπτωση 10 αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ που αποσπάστηκαν, με σχετικές αποφάσεις του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά χρονικά διαστήματα από 15.01.2003 έως 1.12.2005, σε διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό (Γραφείο Συνδέσμου Σκοπίων, Ελληνική Πρεσβεία στο Σεράγεβο, στο Βελιγράδι, στη Μόσχα και Ελληνικό Προξενείο στη Φιλιππούπολη Βουλγαρίας), προς εκτέλεση καθηκόντων προσωπικού ασφαλείας το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής που έλαβαν υπολογίστηκε με βάση τον κατεχόμενο από τον καθένα οργανικό βαθμό σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 4 της ΚΥΑ 4804/2/1-14046/1990, χωρίς άλλη προσαύξηση. Αποτέλεσμα του λανθασμένου τρόπου υπολογισμού του επιδόματος ήταν οι αστυνομικοί να λάβουν μικρότερο επίδομα από αυτό που δικαιούνταν. Για το λόγο αυτό άσκησαν αγωγή ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο με την υπ’ αριθ. 12034/2018 απόφασή του δέχτηκε ότι δικαιούνται τη διαφορά μεταξύ του επιδόματος αλλοδαπής, που ελάμβαναν και αυτού, που έπρεπε να λαμβάνουν, με βάση τη μισθολογική τους προαγωγή και αναγνώρισε την υποχρέωση του Δημοσίου να τους καταβάλλει τα αναφερόμενα στο διατακτικό της απόφασης ποσά για κάθε έναν χωριστά και για τα ως άνω χρονικά διαστήματα.

Στη συνέχεια το Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο με την υπ’ αριθ. 3958/2019 απόφασή του απέρριψε την έφεση επικυρώνοντας την πρωτόδική απόφαση.

Έκτοτε, όμως, το Δημόσιο δεν έχει συμμορφωθεί με την υποχρέωση του να καταβάλλει τα επιδικασθέντα από το δικαστήριο ποσά στους δικαιούχους παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τους.

Σημειώνουμε ότι οι αστυνομικοί παρείχαν τις υπηρεσίες στους στην αλλοδαπή τα έτη 2003-2005 και ενώ έχει κριθεί ότι δικαιούνται την καταβολή των ποσών που ορίζει το δικαστήριο για τις υπηρεσίες που παρείχαν, παρόλα αυτά μέχρι σήμερα σχεδόν 19 χρόνια μετά την παροχή της υπηρεσίας και 2,5 χρόνια μετά την έκδοση της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ακόμη δεν έχουν ακόμη λάβει τα χρήματα που δικαιούνται.

Επειδή, η πολιτεία οφείλει να τηρεί τους νόμους και να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις
Επειδή, έχει παρέλθει διάστημα 2,5 ετών από την έκδοση της δικαστικής απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και ακόμη δεν έχουν καταβληθεί τα αιτούμενα ποσά

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Πότε θα καταβληθούν τα επιδικασθέντα ποσά στους δικαιούχους αστυνομικούς, υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;
2. Για ποιο λόγο μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί τα επιδικασθέντα από το δικαστήριο ποσά γεγονός που επιτείνει την ταλαιπωρία των δικαιούχων;
3. Έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του επιδόματος υπηρεσίας αλλοδαπής μετά την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων και με ποιο τρόπο υπολογίζεται σήμερα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis