Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:09 | 10/11/2017

Ερώτηση με την οποία αντιτίθεται στην καθιέρωση ενιαίου ελαχίστου αναστήματος 1,70 μ. για άνδρες και γυναίκες υποψηφίους των αστυνομικών σχολών κατέθεσε την Παρασκευή 10 Νοέμβρη, η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη. 

Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται πως η καθιέρωση ενιαίου ελαχίστου αναστήματος συνιστά «Διακριτική μεταχείριση εις βάρος γυναικών υποψηφίων αστυνομικών σχολών, δεδομένου ότι θέτει σε μειονεκτική θέση ένα   πολύ μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών παρά ανδρών», ενώ ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν στο άμεσο μέλλον προκειμένου να τροποποιηθεί η διάταξη που προβλέπει ελάχιστο ύψος 1,70μ.για τις γυναίκες υποψήφιες αστυνομικών σχολών και να αντικατασταθεί με νέο όριο που θα λαμβάνει υπόψη το μέσο ανάστημα των νέων Ελληνίδων».

[custom:google-ads]

Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από λίγες μέρες, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξετάζοντας υπόθεση Ελληνίδας υποψήφιας για εγγραφή σε σχολή της αστυνομίας, απεφάνθη ότι ο καθορισμός ελάχιστου αναστήματος κοινού για όλους τους υποψηφίους «αποτελεί έμμεση διάκριση». Μέχρι σήμερα, το ελάχιστο ύψος που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία ανεξαρτήτως φύλου είναι το 1,70 μ.α

Σύμφωνα με τις διατάξεις του  άρθρου 1 του ν. 2226/1994 ορίζονταν  το ποσοστό εισαγωγής γυναικών στην Σχολή Αστυφυλάκων μέχρι 20% στο σύνολο των εισακτέων και 15% στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας. Η ως άνω ποσόστωση κρίθηκε αντισυνταγματική  με την αριθμ. 1917/1998 απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ και στην συνέχεια με το άρθρο 12 του ν. 2713/1999 ορίστηκε το ποσοστό των εισαγομένων γυναικών στις σχόλες στης Αστυνομίας σε 15% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων.

Περαιτέρω, ύστερα από την αναθεώρηση του Συντάγματος η ανωτέρω ποσόστωση καταργήθηκε με το άρθρο 20 του ν. 3103/2003  κατά το οποίο: «Στις εν λόγω σχολές εισάγονται άνδρες και γυναίκες. Τα προσόντα των υποψηφίων και οι προκαταρτικές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται, είναι κοινές και για τα δυο φύλα».

Ωστόσο με το Π.Δ. 90/2003 αυξήθηκε το όριο αναστήματος για τις γυναίκες υποψήφιες από 1,65μ. σε 1,70 μ. (εξομοιούμενο με αυτό των ανδρών) με αποτέλεσμα οι γυναίκες να κατατάσσονται πλέον στις αστυνομικές σχολές σε  ποσοστά χαμηλότερα του 20% που προβλεπόταν  με τον ν. 2226/2994 αλλά και του  15% που προβλεπόταν με το ν. 2713/1999. 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εισαγωγή γυναικών στην ΕΛ.ΑΣ. - Η αστυφύλακας που δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκο Δικαστήριο μιλά στον Ελεύθερο Τύπο

Η εξομοίωση - σε αυτή την περίπτωση προς τα πάνω - των προσόντων των υποψηφίων των δύο φύλων, στη βάση ενός σωματομετρικού  χαρακτηριστικού (ανάστημα) στο οποίο κατά μέσο όρο οι άνδρες υπερέχουν από τις  γυναίκες,  συνιστά έμμεση διάκριση λόγω φύλου. Είναι γνωστό με βάση τα διδάγματα της κοινής πείρας, αλλά και τα πορίσματα της επιστήμης ότι το μέσο ανάστημα των γυναικών είναι χαμηλότερο από αυτό των ανδρών. Σύμφωνα δε με μελέτη της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2003) το μέσο ύψος των κοριτσιών ηλικίας 0-18 ετών (2000-2001) στην Ελλάδα είναι 1,63 μ. ενώ των αγοριών είναι 1,77μ. Το όριο αναστήματος 1,70μ., το διαθέτουν μόνο το 19% των γυναικών. Συνεπώς η διάταξη που θέτει ως όριο το ύψος 1,70μ. συνιστά αποκλεισμό του 81% των γυναικών.

Επί του θέματος αυτού απεφάνθη με απόφαση του, που δημοσιεύτηκε  στις 17-10-2017 και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο έκρινε  ότι ο καθορισμός ελάχιστου αναστήματος κοινού και για τα δύο φύλα, αποτελεί έμμεση διάκριση, δεδομένου ότι θέτει σε μειονεκτική θέση ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών παρά ανδρών. Σύμφωνα με την ίδια ως άνω απόφαση το Δικαστήριο κρίνει  ότι υπάρχουν αστυνομικά καθήκοντα που απαιτούν την χρήση σωματικής δύναμης και προϋποθέτουν ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, και άλλα, όπως η συνδρομή προς τους πολίτες ή ρύθμιση της κυκλοφορίας, που δεν απαιτούν σημαντική σωματική προσπάθεια. 

Επειδή όπως συνάγεται από τα παραπάνω η ισχύουσα διάταξη παραβιάζει  την  συνταγματική αρχή της ισότητας των δυο φύλων καθώς και την οδηγία 76/207/ΕΟΚ. Υπάρχει επομένως ανάγκη για τροποποίηση της εν λόγω διάταξης που αφορά το ύψος των υποψηφίων γυναικών στις αστυνομικές σχολές.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Ποια μέτρα  προτίθεται να λάβουν στο άμεσο μέλλον προκειμένου να τροποποιηθεί η διάταξη που προβλέπει ελάχιστο ύψος 1,70μ. για τις γυναίκες υποψήφιες αστυνομικών σχολών και να αντικατασταθεί με νέο όριο που θα λαμβάνει υπόψη το μέσο ανάστημα των νέων Ελληνίδων.

 www.cretalive.gr 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πλήθος αστυνομικών συγκεντρώθηκε χθες στην έδρα της Υ.Α.Τ.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis