Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:12 | 09/11/2017

Ανακοίνωση της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Βορείου Αιγαίου:

Με αφορμή το θλιβερό περιστατικό της απόδρασης δύο κρατουμένων από το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ) – Λέσβου την Τετάρτη 7-11-2017, θα θέλαμε αρχικά να εκφράσουμε την ολόψυχη συμπαράσταση μας στους συναδέλφους που εκτελούσαν υπηρεσία την ώρα εκείνη και υπέστησαν αυτήν την οδυνηρή εμπειρία της σύλληψης και παραπομπής τους στην δικαιοσύνη.

Ευτύχημα είναι η ανεύρεση και σύλληψη των κρατουμένων λίγες ώρες αργότερα.

Από την 10-06-2017 οπότε ξεκίνησε και επίσημα η έναρξη λειτουργίας του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ – Λέσβου, έχουν επισημανθεί εγγράφως κατά καιρούς από την διοίκηση αυτού, στις προϊστάμενες υπηρεσίες και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, αρχικά η λανθασμένη θέση της Υπηρεσίας αυτής, εντός του Κ.Υ.Τ. Μόριας, κατόπιν η προχειρότητα κατασκευής της όλης εγκατάστασης και στη συνέχεια οι ελλείψεις και οι βελτιώσεις-προσθήκες που απαιτούνται για την εύρυθμη, αποτελεσματική και ασφαλή λειτουργία αυτού, σύμφωνα πάντα με την υπ΄αριθμ. 8038/23/22-ιγ΄ από 21-01-2015 κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 118/21-01-2015, τεύχος Β΄.

Παρ’ όλες τις ενέργειες της διοίκησης, με σύνταξη σχετικών αιτημάτων δαπανών για πάσης φύσεως λειτουργικό-τεχνικό-κατασκευαστικό ζήτημα, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες φύλαξης και ασφάλειας του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ., η κατάσταση παραμένει σχεδόν η ίδια, με θύματα της όλης υπόθεσης το αστυνομικό προσωπικό που εργάζεται καθημερινά στον ανωτέρω μη κατάλληλο χώρο.

Η ελλιπής στελέχωση του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. με αστυνομικό προσωπικό (8 άτομα για φύλαξη 140 κρατουμένων), η απουσία της προβλεπόμενης ομάδας επιχειρησιακής ετοιμότητας και πεζής περιπολίας πέριξ του χώρου της εγκατάστασης, αλλά κυρίως η λειτουργία του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ., όχι μόνο ως προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης αλλοδαπών για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ασύλου, αλλά και ως κέντρο προληπτικής κράτησης αλλοδαπών «χαμηλού προφίλ», που παραμένουν στο χώρο έως 3 μήνες και «εγκλιματίζονται» σ’ αυτόν, επιτείνουν την πιθανότητα αποδράσεων, γεγονός όμως για το οποίο δεν ευθύνονται οι αστυνομικοί που υπηρετούν σ’ αυτήν την υπηρεσία.

Αναμενόμενο λοιπόν είναι ότι εάν συνεχιστεί στο μέλλον η υπάρχουσα κατάσταση στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.-Λέσβου θα συμβούν και νέα περιστατικά αποδράσεων και σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ανωτέρω και να μη ζητούνται ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες από το προσωπικό που καταβάλλει προσπάθεια να ανταπεξέλθει στο έργο του με τα πενιχρά υπάρχοντα μέσα. Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΟΥΚΟΣ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis