Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
mat
21:19 | 05/09/2022

Ένταση προκλήθηκε στη συγκέντρωση φοιτητών στο ΕΚΠΑ όταν οι φοιτητές πλησίασαν τις δυνάμεις των ΜΑΤ με αποτέλεσμα να κάνουν χρήση χημικών.

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα (5/9), με περιπολίες στο Campus του ΕΚΠΑ. Το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησε η δράση της, με φοιτητές να έχουν συγκεντρωθεί στον χώρο και να αποδοκιμάζουν κατά την άφιξη των αστυνομικών που απαρτίζουν το νέο σώμα.

Η κατάσταση ήταν εξαρχής έκρυθμη με τις πληροφορίες να αναφέρουν ωστόσο ότι οι κινητοποιήσεις θα γίνουν πιο έντονες το πρωί της Τρίτης (6/9).

 

Το βράδυ της Δευτέρας (5/9), πάντως, στον χώρο συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 φοιτητές οι οποίοι διαδήλωσαν εναντίον της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, έχοντας στο πλευρό τους και βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Δεν θέλουμε την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο»

«Είμαστε εδώ φοιτητές από όλες τις σχολές της Αθήνας για να αποτρέψουμε την αιφνίδια είσοδο της αστυνομίας που θέλει να κάνει έλεγχο στις σχολές μας. Προσπαθούν να καταστείλουν κάθε αγώνα για τις ζωές και τις σπουδές μας. Δεν λένε τίποτα για τις ανάγκες μας, τα πτυχία μας έχουν γίνει κουρελόχαρτα και θέλουν να μας βάλουν αστυνομικούς», ανέφερε ο Δημήτρης Χρόνης, πρόεδρος Φοιτητικού Συλλόγου Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών.

«Πληρώνουμε 3.000 ευρώ το εξάμηνο για τα μεταπτυχιακά, και την ίδια στιγμή γίνεται όργιο καταστολής. Δεν θα το επιτρέψουμε. Θα παλέψουμε για να έχουμε εστίες, ρεύμα, νερό και να μπορέσουμε να σπουδάσουμε», πρόσθεσε.

 

Φίλης: Είμαστε αντίθετοι στο να υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, βρέθηκε στη συγκέντρωση και σε δηλώσεις του έκανε λόγο για αυταρχισμό της κυβέρνησης. Ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποστήριξε πως η παρουσία των ΜΑΤ αποτελεί επίδειξη δύναμης ενάντια στο φοιτητικό κίνημα και τα πανεπιστήμια.

«Οι πανεπιστημιακοί, οι φοιτητές, όλη η κοινωνία υπερασπίζονται το πανεπιστημιακό άσυλο απέναντι στον πρωτοφανή αυταρχισμό της κυβέρνησης. Είμαστε αντίθετοι στο να υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία. Τα πανεπιστήμια χρειάζονται καθηγητές και όχι αστυνομικούς. Η κυβέρνηση μέσα στο γενικότερο κλίμα του αυταρχισμού, της κάμψης του κράτους δικαίου με τις υποκλοπές, με την αντιλαϊκή πολιτική, επιτίθεται τώρα και στα πανεπιστήμια τα οποία άφησε τόσο καιρό φτωχά, έξω από την ουσιαστική οικονομική επιχορήγηση. Στέλνει τα ΜΑΤ σε μια επίδειξη δύναμης. Είμαστε όλοι ενωμένοι, για να μην περάσει αυτή η πρόκληση, αυτός ο αυταρχισμός εναντίον του φοιτητικού κινήματος και του Πανεπιστημίου», δήλωσε.

Γρηγοριάδης: Είμαι εδώ όχι σαν βουλευτής, αλλά σαν φοιτητής

Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε και ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κλέων Γρηγοριάδης. Όπως τόνισε η παρουσία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας δημιουργεί μια κατάσταση ανωμαλίας για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση. Μάλιστα, υποστήριξε πως είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τα ΜΑΤ στον χώρο του Πανεπιστημίου ενώ δήλωσε αλληλέγγυος στον αγώνα των φοιτητών.

«Είναι μια ακόμα απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση που επιλέγει τον αυταρχισμό σαν μόνο τρόπο για να επικοινωνεί με τους πολίτες της, δημιουργεί αυτή την κατάσταση. Ποια είναι αυτή η κατάσταση: Μαζεύτηκαν οι φοιτητές, όπως έρχονται κάθε απόγευμα εδώ. Ξαφνικά, γέμισε ΜΑΤ ο τόπος. 50 φοιτητές; 300 άνδρες των ΜΑΤ. Όταν τους ρωτήσαμε γιατί, είπαν ότι ήρθαν να προστατεύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις. Βγάζετε νόημα; Όλη αυτή την ανωμαλία τη δημιουργεί ένας νόμος του κράτους που λέει ότι στο πανεπιστημιακό ίδρυμα που βλέπετε πίσω μου, πρέπει να είναι η Ελληνική Αστυνομία. Δεν πρέπει να είναι. Και η απόδειξη ότι δεν πρέπει να είναι, είναι οι φοιτητές. Δεν ήρθαν εδώ για πλάκα. Ήρθαν να τους πουν ότι δεν πρέπει να έρχονται εδώ με την πρόφαση ότι προστατεύουν αστυνομικούς. Εδώ είναι χώρος ακαδημαϊκός, ελεύθερης σκέψης και πολιτισμού. Όσο συνεχίζουν με αυταρχισμό, θα δημιουργούν αυτή την αντίδραση. Είμαι εδώ όχι ως βουλευτής, ως φοιτητής. Που δεν υπήρξα ποτέ μου. Γιατί πήγα σε ανώτερη σχολή. Μαζί τους είμαι», ανέφερε.

Βίντεο από την πρεμιέρα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), θα τοποθετηθούν αρχικά σε 4 campus: ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΑΣΟΕΕ, Πολυτεχνούπολη ΕΜΠ. Στα ΑΠΘ, ΑΣΟΕΕ και Πολυτεχνούπολη ΕΜΠ θα ξεκινήσουν περιπολίες σε δεύτερη φάση.

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα αναλάβει την προστασία των εγκαταστάσεων των πανεπιστημίων, όπου τους υποδειχθεί από τις πρυτανικές αρχές.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπάρχει κλίμα θετικής συνεργασίας με τις πρυτανικές αρχές.

www.newsbomb.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis