Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:34 | 07/04/2017

Εχθές, Πέμπτη (06/04/2017), το  ΕΚΑ Θεσσαλονίκης με Ομάδα Εργασίας του, αποτελούμενη από τον Γενικό Γραμματέα της ΕΑΥΘ Καλευρά Αλέξανδρο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΥΘ Αγγελίδη Παναγιώτη και Φρατζεσκάκη Εμμανουήλ, τους Αντιπροσώπους της ΕΑΥΘ στην ΠΟΑΣΥ Πάνο Στέφανο, Χατζίκο Γεώργιο και Χατζηζώη Ιωάννη και τα μέλη του ΕΚΑ Θεσσαλονίκης Μαρίνο Τζέιμς – Αλέξανδρο και Ταουσανίδη Νικόλαο πραγματοποίησε επίσκεψη στα Αστυνομικά Τμήματα Επανομής, Μηχανιώνας και Θερμαϊκού, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό από κάθε άποψη και να ενημερωθεί από τους συναδέλφους για τα προβλήματά τους.

Και οι τρεις προαναφερόμενες Αστυνομικές υπηρεσίες είναι μεικτές-γενικής αρμοδιότητας και με το πρόσφατο Π.Δ.7/2017 της Αναδιάρθρωσης-Αναδιάταξης Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας  έχει αναγνωριστεί η ανάγκη διαχωρισμού των Υπηρεσιών Τάξης και Ασφαλείας που αναμένουμε να υλοποιηθεί.

Όπως πληροφορηθήκαμε και διαπιστώσαμε και στις τρεις υπηρεσίες εκδίδεται εβδομαδιαία υπηρεσία, παρατηρείται όμως συχνά το φαινόμενο αλλαγής της στην τρέχουσα εβδομάδα με το πρόσταγμα των έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.

Ωστόσο οι οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις είναι σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα στην Επανομή και τον Θερμαϊκό, γεγονός που καταδεικνύει την τήρηση των σχετικών διατάξεων και την προσπάθεια που καταβάλετε για την κατά το δυνατόν χρήστη διοίκηση.

Αντιθέτως στο ΑΤ Μηχανιώνας οι οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις διαμορφώνονται δυσανάλογα από αρνητικές, μηδενικές, 2-5, ακόμη και έως 10 σε μερικούς συναδέλφους, ενώ όπως πληροφορηθήκαμε ακόμη δεν έχει γίνει ο προβλεπόμενος προγραμματισμός των αδειών! Μάλιστα η κα Διοικητής πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι, μετά την επίσκεψη μας, συγκέντρωση προσωπικού όπου ανέφερε μεταξύ άλλων για τις οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις καθώς και για τον προγραμματισμό των αδειών και όπως ανέφερε την ερχόμενη Δευτέρα θα τον ανακοινώσει, κατά παράβαση όμως του άρθρου 13 του Π.Δ. 27/1986. Θα παρακολουθήσουμε στενά την συγκεκριμένη υπηρεσία και θα επανέλθουμε σύντομα με εκ νέου επίσκεψη μας.

Σοβαρά προβλήματα και δυσλειτουργίες προκαλεί η διαταχθείσα δις εβδομαδιαίως ανά έκαστη υπηρεσία, ενίσχυση της φρουράς των Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης με τρία άτομα, καθώς και η διάθεση συναδέλφων από τα τρία Τμήματα τόσο σε φυλάξεις στόχων, όσο και σε μέτρα τάξης κατά την διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων στο Πολεοδομικό συγκρότημα της συμπρωτεύουσας. Τα έξοδα μετακίνησης με τα οποία επιβαρύνεται το προσωπικό είναι αρκετά μεγάλα, καθώς η απόσταση που αναγκάζονται να μετακινηθούν είναι άνω των 50 χιλιομέτρων.

Στους τομείς ευθύνης των τριών Αστυνομικών υπηρεσιών εξέρχεται από κοινού το ένα και μοναδικό περιπολικό όχημα που διαθέτουν (δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ποσά χιλιόμετρα γράφει το κοντέρ), το οποίο αναγκαστικά κινείται όλο το 24ωρο, ασταμάτητα, γεγονός που δεν βοηθά και δεν ενισχύει την αστυνόμευση της ομολογουμένως πολύ μεγάλης περιοχής. Μάλιστα αρκετές φορές επιστρατεύεται και το όχημα της βάρδιας της Τροχαίας Θέρμης για να ανταπεξέλθει στα περιστατικά.

Η έλλειψη περιπολικών οχημάτων όμως, έχει ως αποτέλεσμα οι υπόλοιπες υπηρεσιακές υποχρεώσεις (επιδόσεις, έλεγχοι, εξακριβώσεις, ουσιαστική αστυνόμευση, κλπ) να μένουν πίσω ή να γίνονται εξ ανάγκης και με τα ιδιωτικά οχήματα των συναδέλφων, με οτι αυτό συνεπάγεται.

Και τα τρία κτίρια όπου στεγάζονται οι συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν επιβαρύνουν το δημόσιο με κόστος ενοικίου καθώς τα δυο από αυτά είναι ιδιόκτητα και το ένα έχει παραχωρηθεί προς χρήση από τον οικείο Δήμο. Οι διάφορες υλικοτεχνικές δαπάνες καλύπτονται και εδώ, πολλές φορές από την τσέπη των συναδέλφων ή από δωρεές ιδιωτών.

Τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες με την θέρμανση και την καθαριότητα, απασχόλησαν και τις εν λόγω υπηρεσίες, εκτός από το Α.Τ. Θερμαϊκού που προσφάτως συνδέθηκε με το δίκτυο του φυσικού αερίου και μάλιστα στο Α.Τ. Επανομής η παλαιωμένη ηλεκτρολογική εγκατάσταση, δεν σήκωνε τα ηλεκτρικά σώματα που επιστράτευσαν οι συνάδελφοι για να ζεσταθούν με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσλειτουργία στους υπολογιστές κλπ και να παρατηρείται το φαινόμενο οι συνάδελφοι να φορούν ακόμη και ισοθερμικά μέσα στο κτίριο!

Στο Αστυνομικό Τμήμα Θερμαϊκού επισκεφθήκαμε τους χώρους όπου θα στεγαστεί και το υπό ίδρυση (σύμφωνα με το Π.Δ.7/2017) Τμήμα Ασφαλείας Θερμαϊκού και όπως διαπιστώσαμε για να καταστεί λειτουργικό χρειάζεται μία αρκετά μεγάλη δαπάνη. Αναμένουμε βέβαια την επίσκεψη της αρμόδιας επιτροπής της ΓΑΔΘ που έχει οριστεί προς τούτο, προκειμένου να εξαχθούν και τα τελικά συμπεράσματα.

Αναφέρουμε και πάλι πως στα πλέον θετικά καταγράφεται το γεγονός πως η θέρμανση του κτιρίου της εν λόγω Αστυνομικής υπηρεσίας γίνεται πλέον από το δίκτυο του φυσικού αερίουκαι έτσι τον φετινό «βαρύ» χειμώνα δεν αντιμετωπίστηκε πρόβλημα θέρμανσης όπως στα ΑΤ Μηχανιώνας και Επανομής. Προς την κατεύθυνση αυτή, τη σύνδεση δηλαδή με το δίκτυο του φυσικού αερίου, θα πρέπει να κινηθούν και όλες οι Αστυνομικές υπηρεσίες, όπου αυτό είναι εφικτό.

Το  Ενωτικό Κίνημα Αστυνομικών (ΕΚΑ) Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει τις επισκέψεις του σε όλες ανεξαιρέτως τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αναδείξει και να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα που ταλανίζουν τους συναδέλφους μας.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis