Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:14 | 06/10/2015

Αναδημοσίευση από το site efsyn.gr

 

Την ώρα που συνάδελφοί τους λιμενικοί και αστυνομικοί αφιερώνουν τη ζωή τους για να εντοπίσουν, να σώσουν, να καταγράψουν και να ταυτοποιήσουν τους εκατοντάδες πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου, φαίνεται ότι αστυνομικοί στον Εβρο συνεχίζουν ανενόχλητοι τις άτυπες επιχειρήσεις βίαιης επαναπροώθησης προσφύγων στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ακυρώνοντας στην πράξη την πολιτική συμμόρφωσης στο διεθνές δίκαιο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στο προσφυγικό.

Το τελευταίο γνωστό κρούσμα, που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», σημειώθηκε αργά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου προς Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, σε χωριό του Εβρου που απέχει περίπου 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από τα σύνορα.

Σύμφωνα με καταγγελία μέλους ομάδας αλληλεγγύης της Βόρειας Ελλάδας προς την «Εφ.Συν.», μια ομάδα 11 Σύρων πέρασε τα σύνορα και έφτασε στην καφετέρια-μπαρ του χωριού.

Επικοινώνησαν με αλληλέγγυους και αυτοί συμβούλευσαν τους ανθρώπους της καφετέριας να ειδοποιήσουν την αστυνομία, ώστε να προχωρήσει στη συνήθη διαδικασία καταγραφής και στην έκδοση της εξάμηνης αναβολής απέλασης.

Πράγματι, η αστυνομία ειδοποιήθηκε και δύο αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο, αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.

«Μας πήραν τα κινητά τηλέφωνα», λέει στην «Εφ.Συν.» μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας ο Μ.Σ., μέλος της ομάδας των 11 Σύρων που σήμερα βρίσκεται στην Τουρκία, «και μας έβαλαν σ’ ένα λευκό βαν χωρίς παράθυρα. Μας πήγαν στο αστυνομικό τμήμα, μας πήραν ό,τι ηλεκτρονική συσκευή είχαμε και τα λεφτά μας, περίπου 15.000 ευρώ, και μας έκλεισαν στο κρατητήριο. Μας είπαν ότι θα μας πήγαιναν στο κέντρο υποδοχής, αλλά ήταν ψέμα.

Με βαν στο ποτάμι

Την επομένη, ένας αγριωπός άντρας ήρθε στο κελί, μας έβαλε στο βαν και μας οδήγησε στο ποτάμι. Εκεί υπήρχαν άλλοι καμιά εικοσαριά αστυνομικοί με καλυμμένα πρόσωπα και δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Μας έβαλαν όλους σε τρία σκάφη, με δύο αστυνομικούς στο καθένα, και μας άφησαν στην τουρκική όχθη. Αυτοί έφυγαν, εμάς μας συνέλαβε η τουρκική αστυνομία. Θέλουμε τα κινητά και τα λεφτά μας, θέλουμε να μάθει η ελληνική κυβέρνηση τι μας έκανε η αστυνομία».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει διατάξει έρευνα σε επίπεδο Αρχηγείου για το περιστατικό, όπως μας ενημερώνει ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Μετανάστευσης Τζανέτος Φιλιππάκος, που δηλώνει ιδιαίτερα θορυβημένος. «Αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες», μας λέει, «δεν θα υπάρξει καμία ανοχή. Αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης και προσωπική μου στάση να μην επιτρέψουμε σε τέτοια φαινόμενα να επαναληφθούν ή να υπάρξουν έστω και μεμονωμένα.

»Οφείλουμε σεβασμό στους πρόσφυγες και στους μετανάστες και αυτό θα τηρηθεί αυστηρότατα. Οποιοι παρεκτρέπονται θα έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρότατες συνέπειες, πειθαρχικές, ακόμα και ποινικές. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να παρακαλέσω τους πολίτες να θέτουν υπόψη μας όποιο περιστατικό πέφτει στην αντίληψή τους».

Φαίνεται όμως πως μέχρι τώρα παρόμοιες δράσεις της αστυνομίας στα χερσαία σύνορα συνιστούν κάποιου είδους άβατο.

Βίαιες επαναπροωθήσεις σε θάλασσα και ξηρά;
Δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 19 Αυγούστου αποκάλυπτε άλλο παρόμοιο περιστατικό |
 

Η «Εφ.Συν.» είχε δημοσιοποιήσει τον Αύγουστο καταγγελία του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, που αναφερόταν σε επιχείρηση επαναπροώθησης μιας γυναίκας κουρδικής καταγωγής από τη Συρία μαζί με τα πέντε ανήλικα παιδιά της και άλλων δύο οικογενειών Σύρων την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου από το παραμεθόριο χωριό Χειμώνιο της Ορεστιάδας («Βίαιες επαναπροωθήσεις σε θάλασσα και ξηρά;», 19/8).

Αποθήκη-κρατητήριο

Παρόλο που τα αποδεικτικά στοιχεία δεν άφηναν περιθώριο αμφισβήτησης (η καταγγελία συνοδευόταν από φωτογραφία που τράβηξαν οι πρόσφυγες από το εσωτερικό της αποθήκης-κρατητήριο δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ορεστιάδας, όπου κρατήθηκαν, όπως επίσης τα στοιχεία γεωγραφικού εντοπισμού μέσω Google), η καταγγελία φαίνεται ότι ακολούθησε τον γνωστό δρόμο της ατιμωρησίας.

Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Πανούσης δήλωσε «κάθετα αντίθετος» σε επιχειρήσεις επαναπροώθησης και ενημέρωσε την «Εφ.Συν.» πως ζήτησε πλήρη αναφορά από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο, η υπόθεση μάλλον δεν βρέθηκε στις άμεσες προτεραιότητές του για το υπόλοιπο της θητείας του μέχρι την παραίτηση της κυβέρνησης.

Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η γυναίκα με τα παιδιά της μπόρεσαν να περάσουν ξανά στην Ελλάδα χωρίς πρόβλημα, αλλά η πρακτική των άτυπων επαναπροωθήσεων συνεχίστηκε, με άγνωστο αριθμό θυμάτων μέχρι στιγμής.

Αλλωστε, στις 25 του περασμένου Ιουνίου, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως «παρά την καταδίκη αυτής της πρακτικής εκ μέρους της κυβέρνησης και παρά την εμφανή μείωση των επαναπροωθήσεων στη θάλασσα, η πρακτική συνεχίζεται στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, όπου η Διεθνής Αμνηστία έχει συγκεντρώσει μαρτυρίες περιστατικών βίαιων επαναπροωθήσεων».

Διερεύνηση σε βάθος ζητά με αφορμή την καταγγελία των 11 Σύρων και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Οι άτυπες αναγκαστικές επιστροφές συνιστούν παραβίαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και δεν πρέπει να συμβαίνουν. Στην περίπτωση που τέτοιες μαρτυρίες πέφτουν σε γνώση της Υπατης Αρμοστείας, ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές διερεύνηση σε βάθος και, εφόσον επιβεβαιωθούν, λήψη των κατά περίπτωση αναγκαίων μέτρων», δηλώνει ο διεθνής οργανισμός στην εφημερίδα μας.

Στα όρια βασανισμού

Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν έλειψαν οι καταγγελίες διεθνών οργανισμών και οργανώσεων για συστηματικές επαναπροωθήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, συναντούσαν όμως συστηματικά την άρνηση των ελληνικών αρχών, που διέψευδαν χωρίς καν να διερευνήσουν.

Τον Ιούλιο του 2013, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραφε δεκάδες τέτοιες μαρτυρίες στην έκθεση «Σύνορα της Ευρώπης: Καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία».

Τον Νοέμβριο του 2013, η γερμανική οργάνωση ProAsyl δημοσιοποιούσε την έκθεση «Επαναπροωθημένοι», που κατέγραφε 91 μαρτυρίες για περισσότερα από 2.000 περιστατικά επαναπροώθησης, εννιά από τις οποίες κινούνταν στα όρια του βασανισμού προσφύγων.

Λίγες εβδομάδες μετά, η «Εφ.Συν.» δημοσίευε μαρτυρίες από την ομάδα των περίπου 150 προσφύγων που, όπως κατήγγειλαν, συνελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2013 στο χωριό Πραγγί του Διδυμότειχου και επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία.

Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαστικής διερεύνησης, ωστόσο η «Εφ.Συν.» δεν έχει κληθεί μέχρι τώρα να καταθέσει και η τύχη της υπόθεσης αγνοείται.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππάκο, οι προηγούμενες καταγγελίες επαναπροώθησης στον Εβρο θα συσχετιστούν και θα γίνει έρευνα από μηδενική βάση.

Μένει να φανεί αν θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται ή αν θα επιβεβαιωθεί άλλη μια φορά η αίσθηση ορισμένων αστυνομικών σε συγκεκριμένες Διευθύνσεις της χώρας πως βρίσκονται υπεράνω του νόμου.

 

https://www.efsyn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis