Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:28 | 01/01/2020

Χιλιάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν εχθές κατά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Βαγδάτη, καίγοντας σημαίες, κατεβάζοντας κάμερες παρακολούθησης και φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική», μετά τις φονικές αμερικανικές επιδρομές κατά ένοπλης φιλοϊρανικής ιρακινής πολιτοφυλακής, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Οι συμμετέχοντες στην επικήδεια πομπή των 25 μαχητών που σκοτώθηκαν κατά τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές της Κυριακής στο Ιράκ, κατόρθωσαν να περάσουν ανεμπόδιστοι όλα τα σημεία ελέγχου της φρουρούμενης Πράσινης Ζώνης της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία. Ομως οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν στην συνέχεια θέσεις στις εισόδους της πρεσβείας, καθώς οι διαδηλωτές άρχισαν να γίνονται βίαιοι.

Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ένστολοι μαχητές της πολιτοφυλακής Χασντ αλ-Σάαμπι, συνασπισμού σιιτικών φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων στον οποίο ανήκουν οι μονάδες της Χεζμπολάχ, οι οποίες και ήταν ο στόχος των αμερικανικών επιδρομών. Στην διαδήλωση συμμετέχουν και γυναίκες που κρατούν σημαίες του Ιράκ, αλλά και της πολιτοφυλακής.

Κρατώντας πανό που γράφουν «Το Κοινοβούλιο πρέπει να διώξει τις αμερικανικές δυνάμεις, διαφορετικά θα τις διώξουμε εμείς», «Κλείστε την αμερικανική πρεσβεία στην Βαγδάτη», οι διαδηλωτές φώναξαν «η Αμερική είναι ο μεγάλος Σατανάς».

Το αντιαμερικανικό αίσθημα ενισχύθηκε στο Ιράκ μετά τις αμερικανικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν σε αντίποινα για τον θάνατο Αμερικανού κατά την επίθεση με ρουκέτα κατά βάσης στο Ιράκ. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, όμως η Ουάσινγκτον θεώρησε υπεύθυνη την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Η πολιτοφυλακή Χασντ αλ-Σάαμπι, η οποία βοήθησε την ιρακινή ηγεσία στις αντιτζιχαντιστικές επιχειρήσεις, έχει ενταχθεί στις τακτικές ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis