Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:51 | 15/05/2018

Τη λειτουργία, μέσα στο 2019, δύο νέων πρωτοδικείων, σε ανατολική και δυτική Αττική, προανήγγειλε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα δικαστήρια της Ευελπίδων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Συνοδευόμενος από τον γγ του υπουργείου, Δημήτρη Παπασπύρου, ο κ. Κοντονής μετέβη το πρωί στα δικαστήρια, όπου συναντήθηκε με τους επικεφαλής της εισαγγελίας πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, και του Πρωτοδικείου, Ελευθεριο Γεωργίλη, καθώς και με εκπροσώπους των δικαστικών υπαλλήλων.

Ο υπουργός δήλωσε ότι είναι αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης το «σπάσιμο» του Πρωτοδικείου με νομοθετικες διαδικασίες, που θα ξεκινήσουν εντός του έτους, ώστε τα δύο νέα δικαστήρια να στεγαστούν και να λειτουργήσουν το 2019.

[custom:google-ads]

Όπως, επίσης, είπε, εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη δικαστική αστυνομία.

Ανακοίνωσε, δε, την ολοκλήρωση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ για την στελέχωση κενών θέσεων στο Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία.

Όσον αφορά τη δημιουργία των δύο νέων πρωτοδικείων, ο κ. Κοντονης δήλωσε: «Είναι αμετάκλητη η απόφαση της κυβέρνησης για τη διάσπαση του πρωτοδικείου και της εισαγγελίας της Αθήνας. Ήδη, με το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή, θα καθοριστεί ο τρόπος επιλογής της έδρας των δύο πρωτοδικείων. Αυτός ο υδροκεφαλισμός που επικρατεί εδώ και χρόνια κατά έναν παράλογο τρόπο στο πρωτοδικείο αθηνών, μοναδικό παραδειγμα στην Ευρώπη, θα σταματήσει... Εκτιμώ ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε τελειώσει τη διαδικασία της εξεύρεσης κτιρίων που θα στεγάσουν τα νέα πρωτοδικεία ανατολικής και δυτικής Αττικής και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Xορήγηση του χρηματικού ποσού των 100 ευρώ σε αστυνομικούς για κάθε γέννηση παιδιού

Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για τη δικαστική αστυνομία, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνησε ότι σε αυτό θα περιλαμβάνονται και διατάξεις για τη συνδρομή εξειδικευμένου επιστημονικου προσωπικού σε μεγάλες ποινικές υποθέσεις.

Είπε: «Μου έχει παραδοθεί το νομοσχέδιο για τη δικαστική αστυνομία και πιστεύω ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα εχει ψηφιστεί. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται και διατάξεις που θα αφορούν επιστημονικό προσωπικό, για παράδειγμα ανακριτές διαφθοράς, που θα επεξεργάζονται ζητήματα σε υποθέσεις που χρειάζονται ειδικές γνώσεις. Αλλά και η στελέχωση της δικαστικής αστυνομίας με προσωπικό που θα αναλάβει κατά κύριο λόγο αστυνομικά καθήκοντα, είναι κάτι το οποίο έχει κριθεί πολλαπλώς και απ΄όλες τις πλευρές θετικό. Θα αρχίσει η υλοποίηση βήμα βήμα και σταδιακά. Δε θα υλοποιηθεί στο συνολό του για το σύνολο της επικράτειας, έχουμε κατά αρχάς σκοπό να υλοποίησουμε το σχέδιο στα τρία μεγάλα δικαστήρια της χώρας: ΑΘήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη».

Για τις προσλήψεις νέου προσωπικού στα δικαστήρια, ο υπουργός είπε: «Ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ και ήδη διορίζονται με γρήγορες διαδικασίες οι πρώτοι δικαστικοί υπάλληλοι στο πρωτοδικείο και την εισαγγελία για να πληρωθούν τεράστια κενά, τα οποία υπήρχαν χρόνια».

Ο κ. Κοντονής ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης τους δικαστικούς υπαλλήλους της εισαγγελίας και του πρωτοδικείου για το έργο που παρέχουν, για τις τεράστιες, όπως είπε, προσπάθειες που καταβάλλουν με τρομερό φόρτο εργασίας που ξεπερνά πολλές φορές το ανθρώπινο μέτρο. Ευχαρίστησε ακόμη τους δικαστές για το μέρισμα που συγκεντρώνουν από τις διαιτησίες, το οποίο διαθέτουν για τη βελτίωση υποδομών του πρωτοδικείου και της εισαγγελίας. Τέλος, εξέφρασε ευχαριστίες στο υπουργειο Εθνικής Άμυνας για την συμβολή του στην ολοκλήρωση, έπειτα από πάρα πολλά χρόνια, έργων αποκατάστασης των κτιρίων. «Δηλαδή, με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τον Έλληνα φορολογουμενο και στον συντομότερο δυνατό χρόνο, έχουν γίνει βελτιωτικές παραμβάσεις στα κτίρια και σε μεγάλο βαθμό, θα έλεγα, έχει αλλαξει η εικόνα των δικαστηρίων στην Αθήνα» είπε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Βρείτε στο Policenet.gr τον επικαιροποιημένο Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας

Policenet.gr © | 2022 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis